Național

CCR a decis renumararea a 138.000 de voturi nule

Ziarul de Vrancea
12 dec 2009 583 vizualizări
In premiera, Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor nule ale alegerilor prezidentiale n cele 138.000 de voturi anulate reprezinta dublul diferentei dintre Traian Basescu si Mircea Geoana din turul II si trebuie transportate din judete la Bucuresti

Decizie fara predecedent a Curtii Constitutionale (CCR). In urma sesizarii PSD, CCR a decis ieri renumararea si examinarea voturilor nule de catre Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata. Este vorba despre 138.446 de voturi care au fost considerate nule, in cursul numararii voturilor si reprezinta dublul diferentei dintre Traian Basescu si Mircea Geoana din turul II, adica 70.000 de voturi. Curtea Constitutionala a solicitat Biroului Electoral Central ca reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora sa se faca pina luni, 14 decembrie, la ora 15.00. BEC considera insa actiunea in sine foarte solicitanta si a cerut Curtii sa precizeze daca operatiunea trebuie facuta la Bucuresti. Raspunsul a fost afirmativ, prin urmare voturile anulate trebuie transportate din judete la sediul BEC in Bucuresti. Potrivit legii 370/2004, buletinele de vot nule se afla, in prezent, depozitate in arhiva tribunalelor judetene.

Totodata, cererea PSD privind asigurarea dovezilor in vederea anularii rezultatelor alegerilor prezidentiale va fi trimisa la Curtea Constitutionala, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti care a decis ca nu este competenta sa solutioneze solicitarea. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a discutat cererea PSD de asigurare a dovezilor legate de alegerile prezidentiale din 6 decembrie, o procedura judiciara la care poate recurge oricine are interes in protejarea unor probe. Cererea PSD vine ca urmare a faptului ca legea privind alegerea presedintelui Romaniei prevede ca: "Buletinele de vot intrebuintate sau neintrebuintate sint pastrate in arhiva, separat de celelalte documente, timp de trei luni de la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei".


PSD si PNL cer compararea CNP-urilor


Purtatorul de cuvint al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ieri ca decizia CCR de renumarare a voturilor nule este una intermediara si un pas in ancheta. El a precizat ca cel mai important lucru este sa fie aduse la Bucuresti toate declaratiile pe propria raspundere pe care trebuiau sa le completeze alegatorii din strainatate si numararea acestora pentru a se vedea daca se ridica la numarul voturilor exprimate. Totodata, purtatorul de cuvint al PSD a spus ca este "extrem de important ca in procesul de lamurire a corectitunii alegerilor sa se compare toate CNP-urile din sectiile speciale cu cele din sectiile normale din Romania". La rindul sau, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban a declarat ca "decizia Curtii este un inceput bun. Cer Curtii Constiutionale inca doua lucruri: solicitarea codurilor numerice ale tuturor votantilor atit din sectiile normale, din sectiile speciale si din sectiile din strainatate, pentru a compara si identifica voturile duble sau multiple. Solicit oficial CC sa ceara de la toate sectiile de votare din strainatate declaratiile pe proprie raspundere care au fost date de votantii din diaspora".


Reactiile politicienilor


Traian Basescu a declarat ca decizia CC privind renumararea voturilor nule de la turul doi al alegerilor prezidentiale este "normala si democratica" si denota faptul ca cei care au reclamat au adus argumente solide. "Nu fac nici un fel de estimari. Nu stiu nici ratiunea care a stat la baza deciziei, dar pe mine ma intereseaza fondul. Face parte din dreptul oricarui candidat si oricarui partid sa solicite anumite lucruri si daca la Curte s-a aprobat acest lucru, inseamna ca cei care au reclamat au adus niste argumente solide, care sa reclame refacerea numaratorii voturilor anulate. Nu cred ca la Curte se aproba renumararea daca nu erau niste argumente", a spus Basescu in conferinta de presa de la Bruxelles. Intrebat daca are emotii in legatura cu aceasta decizie, Basescu a spus: "in general, sint un om calm".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.