Național

Beslan isi plinge mortii

Ziarul de Vrancea
5 sep 2005 594 vizualizări
Locuitorii orasului Beslan, din sudul Rusiei, au participat simbata la comemorarea unui an de la asediul în care si-au pierdut viata peste 300 de oameni. Jumatate dintre victime au fost copii.

Locuitorii orasului Beslan, din sudul Rusiei, au participat simbata la comemorarea unui an de la asediul in care si-au pierdut viata peste 300 de oameni. Jumatate dintre victime au fost copii.

Clopotul a batut exact la ora la care, in urma cu un an, s-a produs prima explozie in interiorul scolii ocupate de militanti. Cel putin 1.500 de locuitori din Beslan (Osetia de Nord) s-au adunat la scoala unde a avut loc luarea de ostatici. în primele rinduri au stat elevii care au supravietuit asediului. Ei au dat drumul unui nor de baloane - in total 331 de baloane albe, cite unul pentru fiecare din cei care au murit. Pe fundalul bocetelor din multime, un preot a citit numele tuturor victimelor.


Mamele indoliate il cred vinovat pe Putin

Presedintele Putin le-a promis mamelor indoliate din Beslan o ancheta corecta si cuprinzatoare. "Sint de acord cu cei care cred ca nu se pot gasi scuze pentru functionarii care nu si-au indeplinit responsabilitatile", a declarat Putin mamelor indoliate. Aflat simbata la o intrunire a Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, el a tinut un moment de reculegere in memoria tuturor celor care au cazut victime terorismului. Presedintele a mai spus ca rezultatele anchetei de la Beslan trebuie sa ajute la perfectionarea metodelor de combatere a extremismului. însa pentru familiile indoliate, aceste promisiuni nu au prea mare valoare. Multi si-au pierdut de mult increderea in autoritatile ruse si nu pot intelege de ce presedintele Putin a refuzat orice negociere cu militantii ceceni. Altii spun ca sefii serviciilor speciale ar trebui pedepsiti, pentru ca au ordonat un asalt distrugator asupra scolii, cu tancuri si aruncatoare de flacari, fara sa le pese de siguranta copiilor. Comitetul Mamelor din Beslan - care le reuneste pe femeile care "nu mai au nimic de pierdut, deci nimic de care sa se teama" anuntasera ca ii vor spune presedintelui "in fata" ca il considera vinovat pentru circumstantele care au permis ca luarea de ostatici sa aiba loc si sa se soldeze cu un deznodamint atit de singeros. Insa traditia rusa, care ii apara pe liderii supremi de orice atac verbal direct, trebuia respectata, chiar daca la inceput Putin parea ca vrea sa joace cartea transparentei.

Copiii luati ostatici de comandoul procecen si tinuti captivi in Scoala nr.1 din Beslan, in perioada 1-3 septembrie 2004, au fost privati de hrana si apa, iar calvarul lor a durat mai mult de 52 de ore. Pe de lata parte, liderul separatist cecen Samil Basaiev, care a comandat si revendicat operatiunea, a adaugat, joi, o noua acuzatie la adresa serviciilor speciale din Osetia. Intr-o declaratie publicata pe un site separatist, el a afirmat ca a atacat scoala de la Beslan pentru a dejuca o operatiune a serviciilor speciale care ar fi incercat sa il atraga in cursa, incurajandu-l sa atace Guvernul Osetiei, de la Vladikavkaz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.