Național

Geoana, presedinte doar pentru o noapte

Ziarul de Vrancea
8 dec 2009 3528 vizualizări
Numaratoarea voturilor a inversat exit-poll-urile de duminica seara n Biroul Electoral Central a confirmat ca Traian Basescu a cistigat alegerile cu 50,33% din voturi, cu 70.000 mai multe decit contracandidatul sau

Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale cu un scor de 50,33%, in timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,66% din voturi, arata rezultatele finale provizorii date publicitatii de Biroul Electoral Central ieri dupa-amiaza. Pentru ca ele sa devina definitive, trebuie validate de Curtea Constitutionala.

Practic, Traian Basescu a obtinut 5.275.808 voturi, cu 70.048 mai multe decit Mircea Geoana, pentru care au optat 5.205.760 de alegatori. Prezenta la vot a fost de 58,02%. Rezultatele finale anuntate ieri de BEC sint provizorii, ele urmind sa devina definitive in urma solutionarii eventualelor contestatii si a validarii de catre Curtea Constitutionala.


Mircea Geoana a cistigat in Rusia si Belarus


Votul romanilor din strainatate l-a favorizat net pe actualul presedinte, care a obtinut 78,86%, respectiv 115.831 de voturi, in timp ce Geoana a fost votat de 31.045 romani. Astfel, in Spania, Traian Basescu a obtinut 81,1% din voturile exprimate, iar in Italia - 77,76%. în Republica Moldova, din cei aproximativ 12.000 de votanti, 94,82% au fost sustinatori ai lui Basescu. Romanii americani l-au preferat de asemenea pe Traian Basescu (80,21% in SUA si 81% in Canada). în Franta, candidatul PDL a obtinut 78,92% din voturile romanilor exprimate in aceasta tara, in Germania - 71,36% din voturi, iar in Grecia - 79,48%.

în schimb, Mircea Geoana a obtinut peste 50% din voturi in teatrele de operatii: in Kosovo - 52,05% din cele 292 de voturi valabil exprimate, iar in Afganistan - 57,54%. De asemenea, Geoana a obtinut victoria in Rusia, fiind ales de 54,93% din cei aproximativ 150 de romani care s-au prezentat la vot. Liderul PSD a mai cistigat alegerile in Albania, Algeria, Angola si Bosnia si Hertegovina. De asemenea, in Belarus, Geoana a obtinut peste 76%.


Liderilor PSD li s-au scufundat corabiile


Adrian Nastase a declarat, referindu-se la rezultatul alegerilor, ca lucrurile trebuie luate asa cum sint, subliniind ca "asta nu inseamna ca nu trebuie sa privim critic la schimbarea de rezultat". Liderul PSD a adaugat ca acuzatiile de frauda sint intemeiate: "numarul voturilor anulate este mai mare decit distanta care ar separa cei doi candidati; asta spune deja destul de multe lucruri", a spus Nastase.

Ion Iliescu declara ieri ca modificarea rezultatului alegerilor e suspecta si ca probabil au fost foarte multe fraude: "Trebuia sa asteptam numararea, nu sa ne repezim. Faptele sint fapte, care trebuie probate. Mi se pare ca au fost foarte multe fraude. Daca nu sint fapte concrete pentru a le contesta, luam ca atare situatia".

In schimb, fostul secretar general al PSD Miron Mitrea afirma ca vina este in ograda PSD. El a a apreciat ca rezultatul alegerilor prezidentiale era foarte putin previzibil, mai ales tinind cont de faptul ca in spatele lui Mircea Geoana au fost aliniate cel putin trei partide. "Dar a cistigat Traian Basescu, care a reusit sa isi mobilizeze si valorifice mai bine electoratul si a reusit sa cistige un al doilea mandat consecutiv, lucru pe care nu l-a mai facut nimeni in Europa de sud-est", a adaugat el. Mitrea a afirmat ca au existat "greseli de campanie absolut evidente" comise de Mircea Geoana si de echipa de campanie.


PSD contesta rezultatul


"Fraudele constatate ne obliga la contestarea acestor alegeri. Convingerea mea este ca romanii l-au ales pe Mircea Geoana presedinte, dar aparatul de stat al lui Traian Basescu vrea sa il pastreze pe acesta cu orice pret", afirma, ieri, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. O decizie privind contestarea rezultatelor alegerilor a fost luata de liderii PSD ieri dimineata, urmind sa fie validata in sedinta Comitetului Executiv de aseara. Liviu Dragnea a explicat si diferentele dintre rezultatele exit-poll-urilor, spunind ca "fraudele nu au fost incluse" si a acuzat turismul electoral.

Corneliu Liviu Popescu, profesor de Drept la Universitatea Bucuresti, a explicat procedura de solutionare a unei eventuale contestari a rezultatului votului: competenta in acest caz apartine exclusiv Curtii Constitutionale, iar legea electorala prevede ca rezultatele votului pot fi invalidate intr-o circumscriptie numai in cazul in care se constata fraude in masura sa influenteze rezultatul votului.


Observatorii internationali: neregulile observate trebuie cercetate de urgenta


Turul doi al alegerilor prezidentiale a confirmat aspectele pozitive notate in primul tur, indeosebi faptul ca in general s-au respectat angajamentele fata de OSCE si alte standarde internationale pentru alegeri democratice, libertatile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv si administrarea eficienta a alegerilor. In timp ce autoritatile au luat masuri pentru a remedia unele neajunsuri observate in primul tur al alegerilor si pentru a investiga neregulile suspectate, sint necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slabiciunile ramase astfel incit sa fie imbunatatit procesul electoral si sa fie intarita increderea publica. In special, informatiile privind presupuse nereguli observate in al doilea tur ar trebui cercetate de urgenta.

OSCE a remarcat ca ambele parti si-au intetit campaniile negative, inclusiv sub forma unor materiale electorale care, incalcind legislatia existenta, au fost concepute intr-o asemenea maniera incit sa semene cu materialul real de campanie al candidatului atacat.

In ansamblu, media a continuat sa acopere in mod variat si amplu alegerile prezidentiale, ceea ce a permis alegatorilor sa opteze in cunostinta de cauza. Candidatii au putut avea acces in media fara restrictii. In general, felul cum televiziunea publica a acoperit alegerile a fost echilibrat, neutru si corect. In schimb, la unele televiziuni private - Realitatea TV si reteaua Antena - a lipsit echilibrul si obiectivitatea, iar acestea au abordat o atitudine agresiva impotriva presedintelui in exercitiu. In presa scrisa, Evenimentul Zilei, Gindul si Romania libera au fost mai echilibrate, in timp ce Jurnalul National si Cotidianul au fost impotriva presedintelui in exercitiu, apreciaza OSCE.


Liberalii ridica stacheta


Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, ieri, ca intre o alianta cu PDL si opozitie prefera a doua varianta, mentionind insa ca discutiile cu PDL ar putea sa inceapa sa aiba sens daca democrat-liberalii vin cu garantia ca liberalii vor avea premierul sau ca va fi guvern de uniune nationala. Vicepresedintele PNL a explicat ca liderii PDL ar putea sa vina catre liberali cu "o propunere foarte interesanta", si anume cu garantia premierului. "Daca ne ofera premierul, deja incepe sa aiba sens orice discutie. Daca PDL e de acord cu stabilirea unor politici ale PNL, pe care le-am convenit si cu PSD, iar incepe sa aiba sens orice discutie. Si eu sint de acord. Daca Crin Antonescu va trece peste aceasta problema, poate vine si ne propune, vine cu propunere de Guvern de uniune nationala, care ar trebui sa fie condus de un independent", a subliniat Fenechiu. In schimb, un alt vice liberal, Ludovic Orban, a criticat in termeni duri orice apropiere de PDL. Intrebat daca presedintele Antonescu ar trebui sa-si dea demisia ca urmare a esecului proiectului Johannis, Relu Fenechiu a mentionat ca "Antonescu ar trebui sa ramina in functie".


Tariceanu: PNL nu este catelusul PSD


Calin Popescu Tariceanu a adoptat un ton mai moderat, declarind ca PNL nu trebuie sa fie "catelus al PSD" si ca graba unor lideri liberali in luarea unor atitudini si a unor decizii este complet nejustificata. Fostul premier a adaugat ca "PNL-ul trebuie sa plece de la o analiza a situatiei si anume luni in sir de criza politica si economica foarte grava la care trebuie gasita o solutie, iar aceasta solutie nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe ura impotriva lui Basescu". "Cred ca PNL trebuie sa fie parte din toate aceste incercari politice care trebuie facute pentru scoaterea Romaniei din criza", a declarat Tariceanu.


Un lider maghiar mai tare decit trei exit-poll-uri

n Szasz Jeno afirma duminica seara ca Mircea Geoana va avea un mandat de 12 ore


Liderul PCM, Szasz Jeno, a declarat, duminica, dupa anuntarea exit-poll-urilor, ca nu crede in rezultatele avansate de sondajele de opinie, care il desemneaza drept perdant pe Traian Basescu, adaugind ca "Mircea Geoana va avea un mandat de 12 ore". "Domnul Mircea Geoana va avea un mandat de 12 ore, pina luni, la ora 9.00. Si-a exprimat asa de intens bucuria pentru ca mandatul lui nu va dura decit 12 ore si nu are prea multa vreme sa se bucure, in timp ce domnul Traian Basescu va avea cinci ani de bucurii si de griji", a spus Szazs Jeno. Presedintele Partidului Civic al Maghiarilor a afirmat ca "rezultatul este atit de strins incit cred ca se poate intimpla orice. Ambii candidati s-au declarat invingatori, dar, dupa parerea mea, se va repeta situatia de la alegerile prezidentiale din 2004, cind, in final, a invins Traian Basescu", a afirmat Szasz. PCM l-a sustinut, la alegerile prezidentiale din acest an, pe Traian Basescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.