Național

Strazile Bucurestiului, concesionate apropiatilor lui Basescu

Ziarul de Vrancea
2 sep 2005 531 vizualizări
In ultima sedinta a CGMB, din 20 decembrie 2004, la care Traian Basescu a participat ca primar, s-au aprobat sase contracte cu o valoare de 106 milioane de euro pentru intretinerea bulevardelor capitalei. Una din cele sase firme cistigatoare este condusa de afaceristi apropiati celebrei consiliere prezidentiale Elena Udrea.

Consiliul General al Primariei Bucuresti a concesionat un pachet de 20 de strazi principale din Bucuresti, precum si zona zero din centrul Capitalei firmei Euroconstruct Trading 98 SRL. Potrivit "Evenimentului Zilei", firma este condusa de doi afaceristi ce au relatii strinse in zona Administratiei Prezidentiale. Atit Dan Besciu cit si Sorin Vulpescu sint fosti parteneri de afaceri ai lui Dorin Cocos, nimeni altul decit sotul celebrei consiliere prezidentiale Elena Udrea. Besciu si Vulpescu detin si restaurantul Golden Blitz, al carui client fidel este chiar presedintele Traian Basescu.

Contractul prin care Euroconstruct preia in intretinere artere ca bulevardele Bratianu si Piata Universitatii face parte dintr-un program mai amplu al municipalitatii, prin care peste 120 de strazi ale Capitalei au fost concesionate unui numar de 6 firme, pentru o perioada de 5 ani. In cei cinci ani, societatile respective vor primi de la bugetul local intre 570 si 700 de miliarde de lei pentru intretinerea strazilor pe care le au in concesiune.

Interesant este ca Besciu si Vulpescu au facut afaceri si cu oameni foarte apropiati PSD, precum Alexandru Bittner. Despre acesta, Basescu afirma in urma cu un an ca este unul dintre "sefii mafiei personale a lui Nastase". Cu toate acestea, firma Euroconstruct a capatat un avint deosebit chiar intre anii 2000-2005, cind in fruntea Primariei Capitalei s-a aflat Traian Basescu. In 2002, societatea a primit de la Primarie un megacontract de reabilitare a strazilor bucurestene a carui valoare totala s-a apropiat de 50 de miliarde de lei. Pe linga acestea, Euroconstruct a mai beneficiat de alte multe contracte extrem de generoase, unele dintre ele obtinute fara licitatie.

In replica, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a afirmat, ieri ca el nu are nici o legatura cu licitatia pentru administrarea strazilor din Bucuresti, ci functionari ai Primariei in care are incredere.


Contracte aprobate de Basescu

Contractele prin care sase firme de constructii au in grija o treime din bulevardele Capitalei totalizeaza 106 milioane de euro, transferul de gestiune catre parteneri privati fiind aprobat de CGMB in ultima sedinta la care Traian Basescu a participat ca primar. Decizia privind acordarea "gestiunii si intretinerea unor pachete de strazi din municipiul Bucuresti reabilitate in perioada 2000 - 2004" a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) la 20 decembrie 2004, la propunerea primarului general Traian Basescu. De altfel, aceea a fost ultima sedinta a CGMB la care Basescu a participat in calitate de primar general. In total, cele sase societati vor primi 106.288.186 de euro pentru "mentinerea la parametri tehnici corespunzatori" a celor o suta de artere principale ale orasului (care au o suprafata totala de 3,8 milioane de metri patrati) scoase la licitatie. Sumele vor fi achitate in transe lunare, trimestriale sau anuale, in functie de contract. Timp de cinci ani, firmele mai sint obligate sa efectueze lucrari de intretinere care reprezinta operatiunile de reparatii prin colmatari, decapari, reparatii ale imbracamintii, covoare, tratamente, conservarea pe timp friguros etc. Contractul presupune pastrarea elementelor geometrice ale strazilor, trotuarelor, parcajelor si a zonelor verzi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.