Național

Primul deces în Romănia cauzat de gripa porcina

Ziarul de Vrancea
24 nov 2009 588 vizualizări
Barbatul suferea si de alte afectiuni - diabet si hipertensiune arteriala

în Romania s-a inregistrat primul caz de deces in urma imbolnavirii cu virusul gripei noi, fiind vorba de un barbat din localitatea Siret-Suceava. Barbatul, in virsta de 43 de ani, a decedat in 20 noiembrie, ieri dimineata fiind primita confirmarea infectarii cu virusul gripei noi ca si cauza a mortii.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, a precizat ca barbatul a fost internat in 15 noiembrie in Sectia de boli infectioase a Spitalului Municipal Radauti cu simptomatologie moderata. "Evolutia rapida nefavorabila a pacientului a fost cauzata de afectiunile asociate pe care le avea, respectiv obezitate, diabet zaharat si hipertensiune arteriala", a spus secteraul de stat. Barbatul a murit prin stop cardiorespirator in ambulanta, in timpul transferului catre Spitalul de boli infectioase Iasi.

Membrii familiei nu prezinta simptomatologie respiratorie, ei fiind informati privind masurile de protectie, a spus Streinu-Cercel. De fapt, acestia au primit masti pentru protectia in timpul inmormintarii. în Spitalul de boli infectioase din Iasi mai sint internati 10 pacienti cu forme severe de gripa cu virus A/H1N1, cinci dintre ei fiind ventilati mecanic. Cazurile acestea provin din judetele arondate Iasiului, a spus Streinu-Cercel.


Numarul cazurilor mortale a ajuns la 670 in zona europeana


Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC) a inregistrat 34 de noi cazuri mortale de gripa A/H1N1 in UE si tarile membre EFTA, bilantul total al deceselor provocate de aceasta boala ajungind ieri la 670. Noi cazuri au fost inregistrate in Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Marea Britanie, care ramine cel mai afectat stat din zona UE si EFTA (Asociatia Europeana a Liberului Schimb). In Marea Britanie si Spania s-au inregistrat cele mai multe decese - 216, respectiv 115. In Franta, 84 de oameni si-au pierdut viata, iar in Italia - 70. In afara Uniunii Europene, situatia cea mai grava este in Ucraina. Ministerul ucrainean al Sanatatii a confirmat 381 de cazuri mortale provocate de gripa si infectii respiratorii pina duminica in 24 de regiuni din tara.


Cine are prioritate la vaccinare


Comitetul de Cordoonare al Ministerului Sanatatii a hotarit, ieri, categoriile de populatie care vor fi vaccinate cu prioritate impotriva virusului gripei noi, astfel ca 1.340.000 de doze de vaccin pandemic vor fi utilizate pentru imunizarea personalului medical, a studentilor, a liceenilor si a cadrelor militare. Campania de vaccinare va incepe peste doua zile si, ieri, Comitetul de Cordoonare al MS s-a hotarit care sint principalele categorii de populatie cu risc care vor fi imunizate impotriva virusului A/H1N1, cu produsul de la Institutul Cantacuzino.

Astfel, din cele 1.340.000 de doze de vaccin pandemic, 140.000 vor fi utilizate pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical, un milion pentru imunizarea studentilor si a liceenilor, iar aproximativ 200.000 vor fi repartizate serviciilor speciale, respectiv Armata, Politia de Frontiera si Ministerul Administratiei si Internelor.

Adrian Streinu-Cercel a reamintit ca singura metoda eficienta de protectia impotriva gripei este vaccinarea. în ceea ce priveste vaccinul pentru copii, autoritatile estimeaza ca vaccinarea va incepe in ianuarie 2010, procedurile de testare fiind mai dificile si estimau ca vaccinarea in acest caz va incepe in ianuarie 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.