Național

Procurorii cauta sursa scurgerii de informatii de la ANI

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 754 vizualizări
Anchetatorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au ridicat calculatoare ale Agentiei Nationale de Integritate pentru verificari în cazul sustragerii de informatii

Procurorii DIICOT au ridicat calculatoare de la ANI, pe care le verifica, pentru a vedea daca cei doi functionari ai Agentiei, Fanel Nicolae Burciu si Carmen Florentina Fluture, au sustras si transferat electronic documente din activitatea ANI. Surse judiciare au declarat, pentru NewsIn, ca, in cuprinsul cererii de extindere a cercetarilor fata de Sorin Rosca Stanescu, reprezentantii ANI nu au indicat faptele pentru care acesta ar trebui cercetat si nici nu au explicat indiciile care i-au dus la concluzia ca acesta ar trebui cercetat penal.

DIICOT a precizat ca documentele sustrase de doi angajati ai Agentiei Nationale de Integritate nu au legatura cu discutiile dintre presedintele ANI, Catalin Macovei, si Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac, in cauza neincepindu-se urmarirea penala fata de SRS. "Verificarile efectuate pina la acest moment nu au confirmat existenta unor conexiuni intre documentele sustrase anterior si evenimentele relatate in mass-media in cursul saptaminii trecute, referitoare la discutiile dintre presedintele ANI si doi jurnalisti. în cauza nu s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Sorin Rosca Stanescu", informeaza un comunicat al DIICOT.

Pe 7 mai 2009, Agentia Nationala de Integritate a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca, in perioada septembrie 2008 - aprilie 2009, in diverse medii au aparut informatii care nu erau de interes public si care se refereau la activitatea Agentiei. In dosarul penal constituit cu aceasta ocazie s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Nicolae Fanel Burciu si Carmen Florentina Fluture, pentru sustragere de inscrisuri. Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice. Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

DIICOT precizeaza ca, in fapt, s-a retinut ca fostul director de cabinet al presedintelui ANI, Carmen Fluture, si inspectorul de integritate Nicolae Burciu au sustras si transferat electronic date, informatii si documente care exced interesului public, intocmite in cadrul derularii activitatii ANI, la care au avut acces prin prisma atributiilor de serviciu in perioada in care au avut calitatea de angajati ai Agentiei.

Pe 17 noiembrie 2009, ANI a formulat o sesizare in completarea celei initiale, solicitind extinderea cercetarilor fata de Sorin Rosca Stanescu, pe motiv ca acesta ar detine documente din interiorul ANI, puse la dispozitie de catre Florentina Fluture.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.