Național

Curtea Constitutionala a anulat Legea educatiei

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 721 vizualizări
Magistratii Curtii nu si-au motivat decizia n legea a fost contestata de liberali imediat dupa adoptarea ei, prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Boc, in septembrie n sindicatele au primit cu aplauze vestea

Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca Legea educatiei contine prevederi contrare legii fundamentale. în urma deliberarilor din 4 noiembrie, nu se obtinuse majoritatea de voturi pentru adoptarea unei decizii, astfel ca judecatorii Curtii Constitutionale au dispus repunerea pe rol a dosarului si rediscutarea in 18 noiembrie, adica ieri.

Parlamentarii liberali au sustinut ca Legea educatiei nationale incalca trei articole, printre care articolul 40, alineatul 3, potrivit caruia "nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica".

în plus, potrivit liberalilor, Legea educatiei incalca principiul egalitatii de sanse, garantate de articolul 4, alineatul 2 din Constitutie, articolul 16, alineatul 1 potrivit caruia "cetatenii sint egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari" si alineatul 2 potrivit caruia "nimeni nu este mai presus de lege", precum si articolul 32, alineatul 6, conform caruia "autonomia universitara este garantata".

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament in 15 septembrie, pe mai multe legi, printre care si cea a educatiei.


Sindicatele vor dezbatere in Parlament


Sindicalistii din educatie au salutat decizia Curtii Constitutionale si considera ca guvernul Boc ar trebui sanctionat pentru ca si-a asumat raspunderea pe respectivul act normativ. "Este inadmisibila asumarea raspunderii pe o lege declarata ulterior neconstitutionala, o lege facuta politic, pe genunchi, fara consultarea oamenilor direct implicati. Guvernul Boc ar trebui sa raspunda pentru asta", a declarat presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

în opinia sindicalistilor, decizia CCR este salutara mai ales in conditiile in care legea ar contine numeroase erori si discriminari. "Atita timp cit nu sint rezolvate problemele invatamintului prin aceasta lege, ea nu trebuie promulgata. Si oricum, trebuie promulgata numai dupa ce este dezbatuta in Parlament", spune liderul Federatiei Sindicatelor Libere din învatamint (FSLI), Aurel Cornea.

Unul dintre capitolele Legii educatiei care au creat cele mai numeroase discutii in contradictoriu este descentralizarea sistemului preuniversitar, respectiv acordarea unui procent din puterea de decizie la nivelul scolilor consiliilor locale si interdictiile legate de incompatibilitatea functiei de director cu calitatea de membru al unui partid politic. "Scoala trebuie sa fie reprezentata de profesori, nu sa fie la cheremul autorizatilor locale", spune Marius Nistor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.