Național

Legea Big Brother nu e lasata sa moara de UE

Ziarul de Vrancea
10 oct 2009 1695 vizualizări
Romania va fi obligata sa modifice legea privind stocarea datelor, pentru ca prevederea este o directiva a Uniunii Europene

Romanii nu au scapat de legea privind stocarea datelor, dupa declararea neconstitutionalitatii ei. Legislatia UE prevede ca furnizorii de internet si telefonie trebuie sa stocheze informatii cu privire la expeditorul si destinatarul e-mailurilor, precum si registre ale numerelor de telefon si duratei apelurilor si SMS-urilor trimise timp de sase luni, pentru cazul in care ele ar fi necesare in anchete penale sau pentru combaterea terorismului. In aceste conditii Romania va fi obligata sa amendeze sau sa schimbe legea declarata ieri, neconstitutionala de Curtea Constitutionala. Teoretic, Comisia Europeana ar putea demara o procedura de incalcare a Tratatului de Aderare, daca Romania nu adopta o lege de implementare a directivei. Majoritatea guvernelor europene si Parlamentul European au aprobat masura, mai putin Irlanda, care a contestat-o afirmind ca baza juridica a acesteia ar fi trebuit sa fie alta. Irlanda a pierdut, insa, la Curtea Europeana de Justitie. Conform declaratiilor facute de Michele Cercone, purtator de cuvint al comisarului pentru justitie, citat de AFP, Comisia Europeana nu ia pozitie fata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a legii de implementare a directivei UE privind stocarea datelor, insa precedente din alte state membre arata ca Romania este obligata sa modifice legea si sa aplice dreptul european prioritar dreptul european. Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionala Legea nr 298/2008, fiindca nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.