Național

Parlamentul se face ca lucreaza

Ziarul de Vrancea
9 oct 2009 584 vizualizări
ieri, reprezentantii partidelor si-au pus reciproc bete in roate n PDL a boicotat prezentarea textului motiunii, iar PSD, PNL si UDMR au criticat si aminat stabilirea unei date de asumare a raspunderii Guvernului pe proiectul legii pensiilor

Recalcularea pensiilor speciale va duce la o economie evaluata intre 500 si 800 milioane de euro pe an si ca aceasta recalculare este principalul motiv al opozitiei parlamentarilor PSD si PNL fata de asumarea raspunderii pe Legea reformei sistemului de pensii, sustine premierul Emil Boc. El a apreciat ca proiectul de reforma a sistemului de pensii readuce echitatea intre diverse categorii de pensionari prin eliminarea pensiilor parlamentarilor si recalcularea pensiilor speciale. "Daca nu facem aceasta reforma, in viitor nu vom mai avea bani pentru plata pensiilor si nici pentru cresterea pensiilor pe viitor", a avertizat el.

Cu o zi inainte, Boc afirmase - cu referire la decizia Birourilor permanente ale Parlamentului de a amina stabilirea datei asumarii raspunderii pe Legea pensiilor - ca in Parlament s-a infiintat "coalitia PSD-PNL pentru pastrarea pensiilor nesimtite ale parlamentarilor". "Raspunsul este dispret fata de cetatean si pastrarea pensiilor speciale, a pensiilor parlamentarilor", a spus Boc.


Pensiile speciale, aparate fatis de parlamentari


Ieri, parlamentarii PSD si PNL s-au grabit sa critice proiectul de Lege a pensiilor, deputatul PSD Aura Vasile respingind acuzatiile ca alesii nu sustin eliminarea pensiilor speciale, iar liberalul Calin Popescu Tariceanu sustinind ca PDL pune "pumnul in gura" Legislativului.

"Voi fi primul parlamentar care voi fi de acord cu desfiintarea pensiilor speciale", a declarat viceliderul grupului PSD, deputatul Aura Vasile, respingind afirmatia premierului ca PNL si PSD s-au aliat in Parlament pentru a apara "pensiile nesimtite". Ea a mai precizat ca "in conditiile in care acestea (pensiile speciale din Parlament, n.r.) sint in jur de 400 la nivelul Parlamentului, nenorocirea pe care o aduce aceasta lege fara avizele necesare afecteaza mai mult de 5 milioane de cetateni ai Romaniei". "Am sa explic ca ceea ce guvernul Boc a inaintat pentru a-si angaja raspunderea este o lege care nu are avizul Consiliului Legislativ, nu are avizul CSAT - fiind vorba de armata, de SRI, de jandarmerie si de politie - nu are avizul CSM, fiind vorba de magistrati", a mai spus Aura Vasile.

De mentionat ca un proiect legislativ privind eliminarea pensiilor speciale a fost inregistrat la Camera Deputatilor cu mai bine de jumatate de an in urma, dar nu a fost trecut niciodata pe ordinea de zi.

La rindul sau, liderul grupului parlamentar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, i-a acuzat pe democrat-liberali ca incearca sa "puna pumnul in gura". "Faceti in continuare domnilor de la PDL exces de populism si demagogie pe tema pensiilor (...) Nu cred ca aveti dreptul sa ne puneti pumnul in gura, nu ne puneti pumnul in gura cu legea pensiilor, inainte de orice lasati Parlamentul sa functioneze", a spus Tariceanu, odata cu reluarea sedintei comune de plen programata pentru citirea motiunii si votarea CA al BNR.


PSD, PNL si UDMR pun la cale un guvern de tehnocrati


Fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu a declarat ieri ca intre PSD, PNL si UDMR exista discutii pentru nominalizarea unui guvern de tehnocrati. Noul guvern ar urma sa administreze problemele tarii pina la alegeri. Ilie Sarbu a confirmat faptul ca exista o noua majoritate in Parlament. "E facuta deja publica (o noua majoritate PSD, UDMR, PNL, n.r.). Sigur, nu avem un protocol incheiat. Probabil acesta va fi incheiat dupa turul intii. Dar ea functioneaza si asta e cel mai important", a declarat Ilie Sarbu. Potrivit acestuia, motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR este sustinuta de PSD si va trece de votul Parlamentului. "Tara trebuie administrata, dincolo de ceea ce domnul Basescu vrea: sa ajunga presedinte", a mai declarat Ilie Sarbu. Ieri, textul motiunii nu a putut fi citit in plenul Parlamentului din lipsa de cvorum: alesii PDL au parasit sala, iar lucrarile au fost suspendate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.