Național

Guvernul transforma iesirea la pensie in performanta

Ziarul de Vrancea
7 oct 2009 1070 vizualizări
Motivind ca numarul pensionarilor este mai mare decit cel al angajatilor si ca retragerile din activitate pe caz de boala s-au inmultit peste masura, Executivul inaspreste conditiile de pensionare, dar promite si micsorarea drastica a pensiilor uriase.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea sistemului unitar de pensii, a anuntat ieri premierul Emil Boc, la finalul unei sedinte a Executivului. Printre modificarile propuse, Boc a mentionat ca virsta de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale va creste incepind cu 2010. De altfel, potrivit premierului, va avea loc o reevaluare a virstelor standard de pensionare pentru persoanele care vor fi integrate in sistemul unitar de pensii din magistratura, diplomatie, personal auxiliar din instantele de judecata, functionari publici parlamentari.

"în primul rind, vom avea in vedere cresterea si egalizarea virstelor standard de pensionare pentru barbati si femei. Pe de o parte, se asigura o continuare a cresterii virstelor de pensionare pina in 2014, la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, iar pina in 2030 atit barbatii cit si femeile vor iesi la pensie la aceeasi virsta standard de 65 de ani, potrivit practicilor si reglementarilor europene. în consecinta, va avea loc o crestere graduala a stagiului complet de cotizare necesar obtinerii unei pensii pentru limita de virsta", a mai declarat premierul.

La rindul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca 5,7 milioane de pensionari sint sustinuti de 4,9 milioane de salariati, in prezent.


Penalizari majorate pentru pensionarea anticipata


Proiectul de Lege privind reforma sistemului de pensii propune inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de virsta standard de pensionare. Pensionarea anticipata nu poate depasi 60 de luni (5 ani) fata de virsta standard de pensionare, iar in perioada de anticipare persoana nu poate cumula pensia anticipata cu un venit salarial. La implinirea virstei standard de pensionare, penalizarea se ridica, potrivit unei Note privind sistemul unitar de pensii publice din Romania.


Pensiile de peste 10.000 lei se injumatatesc


CSM nu i s-a cerut sa avizeze proiectul Legii pensiilor, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, au declarat pentru NewsIn oficiali ai Consiliului, desi noua lege ar reevalua si virstele standard de pensionare pentru persoanele care vor fi integrate in sistemul de pensii din magistratura.

Nemultumirile vor fi cu siguranta legate si de intentia Guvernului de a reduce raportul dintre pensiile foarte mari si cea minima (350 de lei). Astfel, pensiile foarte mari, de peste 10.000-15.000 lei, vor ajunge in medie la 40-50% din valoare in urma recalcularii celor aproape 200.000 de pensii speciale, a anuntat noul secretar de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, fost consilier al premierului. "E clar ca pensii de 350 de milioane de lei (vechi, 35.000 lei noi n.r.) nu o sa apara. A aparut pe o alta baza de calcul decit contributia efectiva. Nu putem lasa sa existe pensii de 350 de milioane de lei in conditiile in care cei care au contribuit la fel ar urma sa cistige 50 de milioane. Pensionarii nu-si pierd dreptul la pensie in urma recalcularii, insa cuantumul pensiei este altceva", a explicat Seitan.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii a mai spus ca nu exista un plafon pentru recalcularea pensiilor.

Pe de alta parte, sindicatele prezente ieri la discutiile de la Ministerul Muncii au anuntat ca in decursul acestei saptamini vor veni cu propuneri de modificare a Legii pensiilor, ce vor fi depuse cel mai probabil direct la Guvern.


Liberalii spera ca Guvernul va cadea inaintea angajarii raspunderii


Presedintele PNL Crin Antonescu si-a exprimat speranta ca actualul Guvern va cadea prin motiune de cenzura inainte de a veni in Parlament sa-si angajeze raspunderea pe Legea pensiilor si a comentat ca declaratiile premierului sint "iresponsabile". Si viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca anuntul premierului Emil Boc legat de asumarea raspunderii Guvernului pe o lege a sistemului unitar de pensii este "o incercare de inselare a populatiei", aratind ca Guvernul Boc va fi demis inainte de a veni in Parlament pentru asumare.

Ieri, liberalii au depus la Parlament, cu sprijinul UDMR si a citorva parlamentari de la PSD, motiunea de cenzura "11 pentru Romania".


CASETA:

Cum e la altii

Conservatorii britanici anunta o reforma drastica a pensiilor


Conservatorii britanici, favoriti in sondaje pentru alegerile legislative, au prezentat ieri un proiect ce creste virsta de pensionare la barbati la 66 de ani incepind din 2016, in loc de 2026, in cadrul masurilor pentru reducerea deficitului public. "Obiectivul nostru va fi sa avansam data la care va creste virsta de pensionare", a spus George Osborne, purtatorul de cuvint al conservatorilor. Potrivit planului, femeile, care se pot pensiona acum de la 60 de ani, se vor alinia treptat procesului decis pentru barbati, iar virsta de pensionare va ajunge la 66 de ani spre 2020. Aceste masuri vor permite viitorului guvern economii de 13 miliarde de lire sterline pe an. "Persoanele care sint deja pensionate sau se apropie de virsta de pensionare nu vor fi afectate, dar numai in acest mod putem creste nivelul de baza al pensiilor de stat pentru toti", a declarat Osborne.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 21 ore, 16 minute, 58 secunde
Apropo de pensii eu am un presedinte de asociatie de locatari in varsta de 40 de ani pensionat din armata cu o pensie de 35 de milioane. S-a oferit el sa fie presedinte de asociatie pentru ca alti citeste integral
, acum 739406 zile, 21 ore, 16 minute, 58 secunde
Asta intreb si eu , FEMEIE , fiind : de ce eu muncita si la serviciu si acasa sa ies la pensie la 65 de ani cu o pensie de mizerie iar trantorii astia din armata, dupa salariile si facilitatile pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.