Național

Cum se va aseza cursul de schimb si dobinzile pina la sfirsitul anului

Ziarul de Vrancea
8 sep 2009 644 vizualizări
ING estimeaza o dobinda cheie de 7,75% si un curs de 4,5 lei/euro

ING a revizuit in scadere prognoza legata de nivelul dobinzii cheie la sfirsitul lui 2009, de la 8% la 7,75%, mizind pe o relaxare treptata a politicii monetare, si estimeaza ca leul prezinta in continuare riscuri de depreciere, arata un raport publicat ieri de grup. Astfel, la finalul trimestrului III, dobinda cheie va ajunge la 8%, pentru ca la finalul lui 2009 sa coboare la 7,75%, estimeaza analistii grupului olandez. In 2010, BNR ar urma sa continue reducerea dobinzii cheie, pina la 7,25% la finalul primului trimestru si la 6,75% la jumatatea anului, nivel care se va mentine pina la finalul lui 2010, arata proiectiile ING. "Atit timp cit banca centrala va continua sa gestioneze activ lichiditatea din piata si sint asteptate alte reduceri (ale dobinzii cheie, n.r.), titlurile de stat par atractive, in ciuda nevoii masive de finantare publica (estimata la 30 miliarde lei in perioada de pina la finalul anului)", se arata in raportul ING. In acelasi timp, ING si-a mentinut prognozele pe cursul de schimb, de 4,5 lei/euro la finalul lui 2009, 4,6 lei/euro in martie 2010 si 4,3 lei/euro pentru sfirsitul anului viitor. "Cu toate ca a fost surprinzator de stabil in ultimele luni, cel mai probabil in urma actiunilor bancii centrale, credem ca leul are o inclinatie semnificativa spre depreciere. Fundamentele economiei (cu exceptia deficitului de cont curent, care ramine inalt la 5% din PIB) se deterioreaza si nu exista niciun semnal puternic de imbunatatire pe un orizont de un an", se spune in raport.


Leul, pe mina viitorului presedinte


Pe de alta parte, analistii ING sustin ca, pe viitor, costurile pentru stabilitatea cursului de schimb vor fi mai ridicate decit avantajele pe care le ofera, "mai ales in conditiile in care gradul de competitivitate al tarii este redus". "In conditiile unei piete benigne, leul este o moneda interesanta in grupul de monede similare, dar recentele taieri de dobinda si injectiile masive de lichiditate pentru finantarea deficitului bugetar cresc vulnerabilitatea leului, in conditiile unei schimbari a sentimentului pe piata internationala. Mai ingrijoratori sint insa factorii interni, precum dezechilibrul fiscal imens", avertizeaza analistii ING. Banca nu se asteapta, insa, la corectii de curs inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce va intirzia o revenire solida a economiei romanesti si "ar putea face din Romania o tara codasa la nivel regional - in contrast ingrijorator cu cresterea economica de peste 6% inregistrata in ultimii opt ani". Mai mult, raportul subliniaza ca, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, "cistigatorul va dori sa formeze un nou guvern care sa ii reflecte viziunea", iar nesiguranta in crestere ar putea pune presiune pe termen scurt asupra leului. "Dar probabilitatea punerii in practica a unor reforme necesare creste de asemenea, ceea ce ar fi un factor pozitiv pe termen mediu", mai arata analistii ING.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.