Național

Celebru paradis fiscal, Insulele Cayman se afla in pragul falimentului

Ziarul de Vrancea
5 sep 2009 644 vizualizări
Insulele Cayman, unul dintre cele mai mari si mai cunoscute paradisuri fiscale, se confrunta in prezent cu un deficit public enorm, motiv pentru care se ia in calcul introducerea de impozite noi pentru a face fata situatiei actuale cauzate de criza economica, relateaza cotidianul Les Echos

Amenintarea liderilor G20 referitoare la disparitia paradisurilor fiscale pare sa devina realitate. Astfel, insulele Cayman, al cincilea centru financiar international si capitala mondiala a fondurilor de investitii speculative,cu fonduri de 2.300 miliarde dolari, sint in pragul falimentului. Cotizatiile pentru pensii si asigurari sociale ale functionarilor publici nu mai sint platite, iar furnizorii statului asteapta zadarnic achitarea facturilor lor. In urma crizei financiare mondiale, fondurile gestionate de acest paradis fiscal, facut celebru de scriitorul Joshn Grisham, s-au prabusit. Bancile au dat faliment, iar incasarile la buget, alimentate in mare parte de contributiile numerosilor angajati ai institutiilor financiare, au scazut in mod semnificativ. Locuitorii din Cayman spun ca guvernul anterior a cheltuit o avere pentru a renova infrastructura arhipelagului, afectata grav de uraganul Ivan din 2004, mizind pe expansiunea sectorului financiar, insa nu au luat in calcul criza "subprime" din SUA, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Aflate in impas, autoritatile din Cayman au solicitat Marii Britanii, de care depind insulele in ultima instanta, autorizatia pentru a contracta un imprumut de 310 milioane dolari, insa secretarul de stat britanic insarcinat cu afaceri externe le-a sfatuit sa puna ordine in finante si sa introduca impozite. "Mi-e teama ca nu aveti alta sansa decit sa studiati punerea in aplicare a unor impozite noi. Presupun ca, facind aceasta, veti lua in considerare in mod serios implicatiile pentru economia insulelor, inclusiv pentru serviciile financiare", a afirmat Chris Bryant, intr-o scrisoare sefului guvernului din Cayman, William McKeeva Bush.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.