Național

Unde sint dovezile teroristului Hayssam?

Ziarul de Vrancea
28 iul 2005 567 vizualizări
Judecatorii se contrazic in ce priveste modul in care este desfasurata ancheta in cazul lui Omar Hayssam - acuzat de organizarea rapirii jurnalistilor romani la Bagdad.

Judecatorii se contrazic in ce priveste modul in care este desfasurata ancheta in cazul lui Omar Hayssam - acuzat de organizarea rapirii jurnalistilor romani la Bagdad. Unii afirma ca nu sint probe impotriva sirianului, iar altii ca nu trebuie omisa implicarea acestuia intr-un act de terorism.

Omul de afaceri de origine siriana Omar Hayssam a fost retinut in 6 aprilie, de procurorii Parchetului instantei supreme, pentru infractiuni economice, ulterior fiind pus sub acuzare si pentru infractiuni la Legea privind combaterea terorismului. Astfel, in 27 mai, Curtea de Apel Bucuresti a hotarit arestarea lui Omar Hayssam si a lui Mohammad Munaf - ghidul jurnalistilor romani in Irak, care a stat sechestrat cu ei 55 de zile. Potrivit Parchetului instantei supreme, intreaga operatiune din Irak ar fi fost initiata, infiintata si coordonata de catre cei doi arabi. Dupa o luna, Parchetul a cerut prelungirea cu 30 de zile a mandatului emis pe numele lui Hayssam, insa Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins solicitarea. Curtea a apreciat ca a fost incalcat dreptul la aparare al inculpatului , prin faptul ca procurorul care s-a deplasat in Irak pentru investigatii a luat mai multe declaratii ale arabilor arestati la Bagdad si ca nu exista dovada incunostiintarii aparatorilor lui Omar Hayssam asupra efectuarii acestor acte. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a facut recurs, iar instanta suprema a decis ca este intemeiata solicitarea acuzarii ca Omar sa ramina in arest. Inalta Curte a motivat decizia sa prin faptul ca "actele premergatoare inceperii urmaririi penale - dispusa in 17 mai 2005 - si consemnate in procesele-verbale intocmite de procuror, comunicarile transmise de Unitatea pentru Crime Majore din Bagdad, declaratiile lui Omar, precum si ale lui Munaf si ale martorilor, care au fost date si dupa inceperea urmaririi penale, trebuie analizate in totalitatea lor si nu disociat". Totodata, instanta suprema critica cererea aparatorilor lui Omar referitoare articolul 172 Cpp, respectiv cea privind asigurarea confidentialitatii convorbirilor intre sirian si avocati. Judecatorii arata ca pentru a respecta activitatea procurorului din aceeasi faza procesuala si anchetatorul trebuie sa beneficieze de principiul confidentialitatii si discretiei, pentru egalitate de tratament juridic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.