Național

Butoi cu pulbere la Babeni

Ziarul de Vrancea
26 aug 2009 636 vizualizări
Politia ancheteaza intentia de comercializare a unor explozibili nedistrusi

La inceputul anului 2009, la sesizarea serviciilor secrete ale armatei, politistii au constatat la Uzina Mecanica Babeni "intentia de comercializarea catre terte persoane a unei cantitati de munitii care nu fusese distrusa." n cele 127 de tone de munitie proveneau de la o unitate militara din Bucuresti, nu de la transportul din Taiwan


Parchetul Judecatoriei Rimnicu Vilcea face cercetari in privinta a opt persoane in cazul distrugerii a aproximativ 127.000 de kilograme de TNT la Uzina Mecanica Babeni. Ancheta a pornit in urma unei informari a DGIPI conform careia munitia nu ar fi fost distrusa si urma sa fie instrainata catre o terta parte. Politistii au facut verificarea la Uzina Mecanica din Babeni, care incheiase contracte de prestari servicii cu o unitate militara din Bucuresti privind distrugerea 127.093 kilograme de TNT. In 14 ianuarie 2009, comisarii Garzii Financiare impreuna cu politistii Inspectoratului Judetean de Politie Vilcea, au facut un control la depozitele Uzinei Mecanice din Babeni, unde s-a constatat ca respectiva cantitate de explozibil provine de la UM 02574 Bucuresti, care incheiase doua contracte de prestari servicii privind neutralizarea si distrugerea celor peste 127.000 de kg de explozibil. Directorul general Ion Marculescu a cunoscut aceste actiuni, care au fost supravegheate de Alexandru Dicu, la acel moment locotenent colonel, trimis pentru a supraveghea actiunea de distrugere. In procesele-verbale se face mentiunea ca materialul exploziv a fost distrus prin neutralizare si ardere, la poligonul amenajat in incinta uzinei. Pentru distrugerea explozibilului s-au incheiat opt procese verbale in perioada august-septembrie 2008, semnate de catre comisia instituita in acest sens si formata din inginerul Gheorghe Mustata, Nicolae Mateescu, Livia Diaconu, Ion Papoiu, Ionel Brinzan si Marin sogar, toti angajati ai Uzinei Mecanice Babeni.

Controlul constata insa "intentia de comercializare catre terte persoane a munitiei care de fapt nu fusese distrusa." Astfel, toate cele opt persoane care semneaza documentele de predare si distrugere sint cercetate pentru infractiunile prevazute de articolele 280, 289 alineatul 1 si 291 Cod Penal, referitoare la nerespectarea regimului unor bunuri, falsul intelectual si uzul de fals. Dosarul se afla inregistrat la Inspectoratul Judetean de Politie Vilcea, la 31 martie 2009, ancheta desfasurindu-se sub supravegherea Parchetului Judecatoriei Rimnicu Vilcea.


A mai ramas explozibil de distrus


Fara a aduce dovezi, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu sustine ca Mircea Basescu ar fi fost implicat intr-o afacere de trafic de explozibili. Explozibilii adusi in Constanta nu ar fi fost distrusi in totalitate la Babeni, sustine jurnalistul, ci au fost refolositi si comercializati la grupari teroriste din Angola cu concursul fratelui presedintelui. Pina in prezent, singurul fapt public este ca implicarea lui Mircea Basescu a constat intr-un tractor imprumutat pentru descarcarea explozibililor in portul Constanta.

Ieri, seful UM Babeni, Ion Marculescu, a declarat ca i-au mai ramas de distrus aproximativ 200 de tone, din cele 1630 de tone de munitie cite erau prevazute in contractul cu firma condusa de Cornel Purcarea, Oxo Network. Potrivit sefului UM Babeni, in urma distrugerii munitiilor a rezultat o cantitate de aproximativ 800 de kilograme de deseuri de feroase si neferoase, care au fost livrate tot de firma Oxo Network. Marculescu a mai spus ca a manifestat o retinere la receptia munitiei, temindu-se pentru siguranta operatiunii de distrugere, din cauza ca explozibilii erau foarte deteriorati. El a mai explicat ca la receptia munitiei in Constanta au fost prezenti si reprezentantii Agentia Nationala de Control al Exporturilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.