Național

In urmatorii sase ani 326.000 de bugetari isi vor pierde slujbele

Ziarul de Vrancea
26 aug 2009 487 vizualizări
Jumatate vor fi disponibilizati pe parcursul anului viitor arata un document al ministerului de Finante

Numarul de angajati din sistemul bugetar ar putea scadea de la 1.394.000 in acest an pina la 1.068.000 in 2015, iar salariile de la stat ar putea creste in medie cu 56% in urmatorii sase ani, potrivit variantei prezentate ieri sindicatelor si patronatelor de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Astfel, potrivit acestui document, numarul angajatilor din sistemul bugetar ar putea scadea cu 150.000 anul viitor, pina la 1.244.000, iar salariile vor avea o crestere zero, mai arata datele prezentate ieri sindicalistilor de reprezentantii Finantelor. In continuare, numarul bugetarilor ar urma sa ajunga la 1.207.000 in 2011 si la 1.170.000 in 2012. Totodata, salariul minim pe economie ar urma sa creasca anul urmator la 705 lei si ar putea ajunge la 764 lei in 2011. Salariul minim ar putea ajunge la 845 lei in 2012, la 934 in 2013, la 1.016 lei in 2014 si la 1.100 in 2015. Din datele prezentate de reprezentantii Finantelor reiese ca salariul minin pe economie nu mai este legat de coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare in 2010. Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, salariile vor creste abia in 2011, cu 8,3%, urmind ca in 2012 sa inregistreze o crestere substantiala, de 10,7%. In 2013 este estimata o crestere de 10,5%, iar in 2014 de 8,8%. Peste sase ani, in 2015, salariile din Romanie ar putea inregistra o crestere de 8,2%, mai arata datele privind impactul aplicarii Legii unitare de salarizare.


1/30-raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu


Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a spus ieri ca raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar, care trebuie sa ajunga la 1 la 15 in urma aplicarii Legii unitare, este in prezent de 1 la 29,3. "In momentul acesta in sistemul bugetar raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu este de 1 la 29,3, am calculat eu. S-a vorbit ca exista o diferenta mai mare, un raport de 1 la 72, probabil ca se facea referire la anumite functii de conducere din agentii sau din companii unde capitalul social este majoritar de stat, dar noi ne referim strict la sistemul bugetar", a spus Mocanu. El a precizat ca exista diferente foarte mari intre functii similare sau echivalente din diverse sectoare de activitate, dar si o polarizare ridicata in interiorul unor domenii de activitate pe functii de executie.


Promisiunile lui Boc


Premierul Emil Boc a precizat, la inceputul intilnirii cu sindicatele si patronatele pe tema Legii salarizarii unice, ca salariile mici vor creste intr-un ritm "accelerat" pina in 2015, iar cele mari vor fi inghetate, astfel ca in 2015 raportul dintre salariul minim si cel maxim sa fie de 1 la 15. Boc a asigurat ca nici un salariu brut aflat in plata nu va scadea ca urmare a aplicarii Legii unitare de salarizare, dar si ca nici o persoana care va intra in sistem nu va avea un salariu mai mic decit cel acordat persoanelor care indeplinesc functii echivalente. "Vreau sa fim foarte bine intelesi de la inceput: nici un salariu in plata nu va scadea prin adoptarea Legii salarizarii unice, ci dimpotriva, va realiza corecturi in sistem(...) Nici o persoana care va intra in sistem, indiferent daca este vorba de sistemul judiciar sau in sistemul de ordine publica, nu va intra cu un salariu mai mic decit acela pe care-l are in plata o persoana echivalenta care se afla in exercitiu, iar aceste corecturi pe care le vom introduce nu numai ca vor realiza o ordine in intregul sistem de salarizare din perspectiva echitatii, a raportului de 1 la 15, ci si in interiorul diferitelor grupuri profesionale se va micsora diferenta care exista intre cei cu salarii mici si mari", a subliniat premierul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.