Național

Tehnologia in lupta antiterorista

Ziarul de Vrancea
28 iul 2005 511 vizualizări
Numeroase tari europene si-au anuntat, dupa atentatele de la Londra, intentia de a acorda un rol mai important tehnologiei in lupta antiterorista, avind in vedere extinderea retelelor de supraveghere video si a controlului asupra sistemelor de comunicatii.

Utilizarea de catre Scotland Yard a imaginilor surprinse de miile de camere instalate pe strazi si peroanele statiilor de metrou din capitala britanica a determinat si alte guverne sa analizeze aceasta posibilitate. In Franta, ministrul de Interne Nicolas Sarkozy a anuntat, luni, ca, inainte de sfirsitul anului, vor fi instalate camere video in toate cele 4.000 de autobuze care circula in Paris. In plus, autoritatile elaboreaza un proiect de lege antiterorista, care include si dispozitii privind supravegherea video si controlul datelor telefonice, acesta urmind sa fie prezentat in Parlament la inceputul sesiunii de toamna si sa fie adoptat inainte de Craciun, a spus el.

In Germania, autoritatile din orasul Berlin si landul Brandenburg au anuntat ca intentioneaza sa amplaseze camere video in retelele de transport public si intentioneaza sa stocheze pe o perioada mai indelungata inregistrarile. "Dupa atentatele din capitala britanica, nu vrem sa ne reprosam ca nu am facut suficient", a declarat directorul companiei de transport in comun din capitala germana, Thomas Necker.

In Italia, tara amenintata cu regularitate in comunicate semnate de organizatii avind legaturi cu al-Qaida, sint deja amplasate mai mult de un milion de camere video de securitate, dar autoritatile au decis sa sporeasca numarul acestora. Atacurile de la Londra au determinat chiar si Rusia sa instaleze o retea video in metroul din Moscova, directorul companiei de transport subteran, Dmitri Gaiev, apreciind ca acestea se vor afla deja in functiune in termen de un an si jumatate.


Cartelele telefonice vor fi interzise in Spania

Si supravegherea retelelor de telefonie mobila, care permite obtinerea foarte rapida a informatiilor privind interlocutorii si locul unde se afla acestia, va fi extinsa in mai multe tari. Autoritatile din citeva state vor cere operatorilor de telefonie mobila sa stocheze timp de un an elemente de identificare ale apelurilor - locatia apelantului si a destinatarului, numerele de telefon ale acestora si durata convorbirii -, insa nu si continutul convorbirilor. In afara Frantei, si Spania ia in considerare o astfel de masura, autoritatile de la Madrid intentionind sa nu mai permita nici vinzarea anonima a cartelelor telefonice preplatite, similiare celor utilizate de autorii atentatelor din martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morti. Guvernul italian a decis, saptamina trecuta, ca, pentru cumpararea de cartele pentru telefoane mobile, este necesara prezentarea unui act de identitate. La rindul sau, ministrul grec pentru Ordinea publica, Giorgios Vulgarakis, le-a cerut operatorilor de telefonie mobila sa puna la punct proceduri care sa permita furnizarea rapida catre politie a datelor telefonice. El a declarat ca tara sa este de acord cu "filosofia" legislatiei europene privind accesul la datele telefonice si electronice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.