Național

Arhivele inundate sint in pericol

Mihai Boicu
27 iul 2005 663 vizualizări
Documentele trebuie uscate imediat, altfel pot fi distruse pentru totdeauna

Documentele din arhivele care au fost afectate de inundatii trebuie urgent uscate, pentru ca, in cel mult 15 zile, acestea sint afectate de forme grave de mucegai. Ministerul Administratiei si Internelor a recomandat ca mapele si cutiile de protectie a documentelor care au devenit improprii sa nu mai fie utilizate. In Vrancea au fost afectate grav arhivele scolare, dar si cele bisericesti, vechi de peste 200 de ani. Potrivit recomandarilor transmise de Directia Arhivelor Nationale, interventia pentru salvarea arhivei inundate de deruleaza in urmatoarea ordine de urgenta: prioritate maxima- documente cu regim de pastrare permanenta; prioritate secundara- documente cu regim de pastrare temporara; prioritate tertiara- instrumente de evidenta. Potrivit procedurilor, documetele aflate sub apa se agita chiar in apa de inundatie pentru a inlatura namolul, dupa care se pot curata cu jeturi usoare de apa curata. Dupa aceea, documentele trebuie uscate in aer liber sau in incaperi foarte bine aerisite. Dupa uscare, milul ramas pe documente nu mai poate fi inlaturat. Intre paginile ude se poate pune hirtie absorbanta, in special hirtie de filtru, in nici un caz ziare. "Inundarea arhivei este un eveniment grav pentru regimul de pastrare a documentelor. Institutia aflata in aceasta situatie trebuie sa incheie un raport scris care sa cuprinda cauzele, efectele, amploarea, pierderile de documente si materiale, deteriorari ale cladirilor si instalatiilor, caile de salvare a documentelor, fortele si mijloacele folosite, masuri luate. Raportul va fi pastrat in arhiva institutiei, iar o copie a acestuia va fi trimis la Arhivele Nationale", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Administratiilor si Internelor. Ministerul recomanda ca pentru asistenta de specialitate sa se apeleze la specialistii de la sediile teritoriale ale Arhivelor Nationale pe raza carora au avut loc inundatiile. De asemenea, "Recomandarile tehnice privind recuperarea si salvarea arhivei inundate" pot fi solicitate prin e- mail la adesa arhnat@mai.gov.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.