Național

5% din bugetul Romaniei, luat de ape

Ziarul de Vrancea
26 iul 2005 616 vizualizări
Inundatiile din iulie au provocat pagube de peste 670 milioane euro

Inundatiile inregistrate in perioada 1-17 iulie au provocat pagube totale de 2,3 miliarde lei (23.942 miliarde lei vechi), cu 630 mii lei (6,3 miliarde lei vechi) mai mult decit cele inregistrate in urma inundatiilor din primavara, a anuntat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. La un curs valutar de circa 35.600 lei pentru un euro, pagubele produse de inundatiile din luna iulie se ridica la 672,5 milioane euro. Datele centralizate vor fi transmise si oficialilor europeni de la Bruxelles, pentru a fi luate in calcul in momentul in care se va decide sprijinul care va fi acordat Romaniei din Fondul Solidaritatea. Conform cifrelor prezentate, inundatiile inregistrate, in intervalul mentionat din luna iulie, in cele 575 de localitati din 34 judete, au afectat 25.127 locuinte, dintre care 3.571 au fost distruse si 2.993 sint in pericol de prabusire. Au fost afectati 375 kilometri drumuri nationale, 979 kilometri drumuri judetene, 1.573 kilometri drumuri comunale si 638 kilometri strazi din diverse localitati, dar si 699 poduri si 1.553 podete. La acestea se adauga un total de 323.628 hectare terenuri agricole, 108 kilometri diguri, 751 kilometri aparari de maluri si 74 baraje impotriva inundatiilor.


O parte din casele inundate, reconstruite anul viitor

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, ca o parte din cele 3.000 de case afectate de inundatii nu vor putea fi reconstruite pina la finele anului, din motive financiare si tehnice, urmind sa fie finalizate in 2006. "Probabil vom putea termina casele din Timis si Caras Severin. Vom incepe, cu siguranta, si reconstructia caselor din celelalte zone, insa sint unele zone in care nu poti sa mergi pentru ca nu este drum, iar terenul nu este pregatit pentru constructie, este mlastinos. Vom incepe si vom vedea cum terminam", a spus Borbely. El a precizat ca cele 3.000 de case nu vor putea fi finalizate in acest an atit din motive financiare, cit si tehnice.


SUA acorda 2,5 milioane de dolari victimelor inundatiilor din Romania

Guvernul Statelor Unite va acorda o asistenta umanitara de peste 2,5 milioane de dolari victimelor recentelor inundatii din Romania, suma ce se adauga celor 600 de mii de dolari donati dupa revarsarile apelor din Banat si celor din Olt. Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, care a facut acest anunt, luni, in cadrul unei conferinte de presa, a adaugat ca asistenta umanitara acordata, incepind din aprilie, se ridica la trei milioane de dolari, din care 2,6 milioane consta in hrana, articole de igiena personala, dispozitive portabile de incalzit, sisteme de purificare a apei, precum si in imprumuturi nerambursabile si proiecte de reabilitare in cadrul comunitatilor, prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.