Național

Romanii ofera 5 baze americanilor

Ziarul de Vrancea
26 iul 2005 697 vizualizări
Ministrul roman al Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca oficialii americani si romani ar putea incheia, pina in septembrie, un acord care sa ofere armatei SUA acces extins la pina la cinci baze din Romania, informeaza Stars and Stripes.

Intr-un interviu acordat publicatiei militare americane, Atanasiu a declarat, duminica, in timpul unei vizite intr-o baza de antrenament militara, ca oficialii americani si romani se apropie de incheiera unui acord care sa ofere armatei SUA acces la cinci baze romanesti. El a adaugat ca a oferit SUA, printr-o propunere sustinuta de Guvernul roman, cinci baze din Romania, iar oficialii americani iau in considerare trei dintre acestea, printre care se numara si baza de la Babadag, unde se antreneaza in prezent 1.500 de militari americani si romani. Atanasiu a precizat ca sint luate in considerare si baza aeriana Mihail Kogalniceanu si portul din Constanta.

"Pentru noi este foarte important sa avem baze americane pe teritoriul nostru", a declarat Atanasiu, prin intermediul unui translator. "Din punctul de vedere al Guvernului, nu exista retineri. Pentru Parlament, este in regula. Din punct de vedere al armatei, nu exista retineri, iar pentru populatie nu exista probleme majore", a spus el. De asemenea, Romania va permite fortelor americane sa foloseasca obiectivele ca baze operationale avansate, in vederea dislocarii de trupe in alte regiuni. Bazele vor fi limitate de dimensiunile lor relativ reduse, a spus el.


Basescu a tras cu un M-16

La citeva minute dupa sosirea cu elicopterul, Basescu, care vorbeste limba engleza, a discutat cu soldatii americani, indepartindu-se de programul strict, a declarat sergentul Marius Ciubucciu, care l-a insotit pe presedinte ca interpret pentru oficialii americani. "Este un tip tare", a declarat Ciubucciu, militar american care a crescut in Romania. In cursul vizitei, presedintele roman a tras circa 20 de focuri cu o arma M-16, a deschis un pachet cu ratii alimentare si a urmarit un exercitiu, dar reporterii nu au avut acces in poligonul unde a avut loc tirul.

Romania este una dintre principalele trei tari unde oficialii militari americani cauta noi baze pentru pregatirea militarilor si dislocarea acestora in alte zone. Divizia I Blindata americana participa, in iulie, la exercitii de pregatire in Romania si Bulgaria, folosind poligoane si aerodromuri la care armata americana incearca sa obtina acces sporit. Cele doua tari au aderat la NATO anul trecut si sustin campaniile din Irak si Afganistan. Bulgaria a trimis 450 de militari in Irak si 60 in Afganistan, iar Romania, 860 de militari in Irak si va mai trimite doua batalioane de infanterie (800 de militari in total) in Afganistan in luna august.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.