Național

Rata somajului a urcat la 6,9% in primul trimestru din 2009

Ziarul de Vrancea
7 iul 2009 655 vizualizări
Rata somajului, calculata pentru persoanele cu virsta intre 15 si 74 de ani care nu au loc de munca, dar sunt disponibile sa lucreze si au cautat un loc de munca in ultima luna, a urcat in primul trimestru din 2009 cu 1,1 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, la 6,9%, a anuntat luni INS.

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) mai arata ca rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), a fost in primele trei luni ale acestui an cu 0,6 puncte procentuale mai mare comparativ cu trimestrul similar din 2008. Pe sexe, diferenta dintre cele doua rate ale somajului BIM a fost de 2,4 puncte procentuale (7,9% pentru barbati si 5,5% pentru femei), in timp ce pe medii rezidentiale, diferenta a fost de 1,5 puncte procentuale (7,5% pentru mediul urban, fata de 6% pentru mediul rural).

Rata somajului BIM avea cel mai ridicat nivel - de 21,3% - in rindul tinerilor cu virste intre 15 si 24 de ani.

Populatia activa din Romania era, in primul trimestru al acestui an, de 9,705 milioane persoane, in scadere de la 9,8 milioane persoane in trimestrul anterior, din care 666.000 de romani erau inregistrati ca someri, potrivit criteriilor BIM. Rata de activitate a populatiei cu virsta cuprinsa intre 15 si 64 ani a scazut la 61,8%, fata de 62% in intervalul octombrie - decembrie 2008, 64,2% in trimestrul al treilea, 63,5% in trimestrul al doilea si 61,8% in primele trei luni din 2008.

Astfel, raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1.000 de persoane ocupate) a sporit la 1.379"°, de la 1.328"° in octombrie - decembrie 2008. Acesta continua sa fie mai mare pentru femei (1.736"°) si pentru persoanele din mediul urban (1.431"°). Rata de ocupare a populatiei in virsta de munca din Romania a fost de 57,4% in primul trimestru din 2009, la distanta de 12,6 puncte procentuale fata de tinta de 70% stabilita pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona.

Ocuparea a avut un nivel mai scazut fata de cel din trimestrul corespunzator din 2008, de 57,7%, fiind si cu 0,9 puncte procentuale sub cea din trimestrul anterior. Ca si in trimestrele precedente, acest indicator avea valori mai ridicate pentru barbati, de 64,1%, fata de 50,7% pentru femei, precum si pentru persoanele din mediul rural, de 57,6%, fata de 57,2% in mediul urban. Rata de ocupare a tinerilor intre 15 si 24 ani era de 24%.

In primul trimestru, rata somajului BIM a fost cu peste 1,6 puncte procentuale mai mare decit rata somajului inregistrat pentru primele trei luni ale anului (4,9% in ianuarie, 5,3% in februarie si 5,6% in martie 2009), cele doua rate ale somajului (BIM, respectiv cel inregistrat) nefiind comparabile ca urmare a perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite. "Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO) care se realizeaza trimestrial, in conformitate cu Regulamentul Consiliului si Parlamentului European nr. 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra fortei de munca in Comunitatea Europeana", se mai arata in comunicatul INS.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.