Național

In scandalul EADS

Ziarul de Vrancea
16 iun 2005 768 vizualizări
MAI a facut plingere penala impotriva lui Toma Zaharia

Acuzatii extrem de grave in Ministerul Administratiei si Internelor. Conducerea institutiei a sesizat Parchetul pentru felul in care inalti ofiteri din conducere au negociat contractele de securizare a frontierelor, in care au fost platite sute de mii de euro. Plingerea penala vizeaza nu mai putin de 5 ofiteri, printre care si chestorul sef Toma Zaharia, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.


Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor a efectuat in anul 2005 verificari pentru stabilirea imprejurarilor in care a avut loc incheierea contractelor cu EADS si Bearing Point. Ca urmare, pe numele mai multor fosti demnitari din MAI, printre care si chestorul Toma Zaharia, a fost formulata plingere penala, pentru abuz in serviciu, la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Referitor la Contractul de achizitie a Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei, verificarile au relevat carente de fond si forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei in cauza.

Negocierea contractului s-a facut in euro, la suma de 650 milioane EURO pret minim, fara a se lua in calcul detalierea bunurilor si serviciilor care urmau a fi achizitionate si nici pretul detaliat al acestora, iar anexele contractului nu au fost negociate decit ulterior, mult dupa incheierea contractului cadru. Lipsa unui pret ferm constituie un risc major, in sensul ca pretul final al contractului ar putea fi cu mult mai mare decit cel anticipat. Descrierea sistemelor aferente, detalierea bunurilor si serviciilor care urmau sa fie achizitionate nu a fost consemnata in contractul cadru, iar prin prima anexa detaliata a acestuia, parafata la 08.10.2004, a fost schimbata natura contractului, dintr-un contract de achizitii de bunuri intr-un contract de achizitii a unor sisteme integrate, fara sa se mentioneze in proprietatea cui vor intra codurile sursa ale softului ce va fi implementat de ,,EADS". Verificarile au relevat ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice, iar persoanele participante la negociere au incalcat prerogativele legale conferite de functiile detinute si in consecinta, nu a fost gestionata corespunzator activitatea in interesul institutiei. Responsabili de aceste deficiente se fac cst.sef (r) Toma Zaharia, cst. sef Carp Gheorghe, cst.(r) Gagiu Anton si cst. Badescu Mihai, fata de care a fost formulata plingere penala, pentru abuz in serviciu, la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Cel mai mare contract de securizare

Grupul european de aeronatica si aparare EADS s-a angajat sa furnizeze Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 milioane euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Documentul a fost semnat in 12 august 2004, de Rainer Hertrich, director executiv al EADS si seful departamentului aeronautic al companiei si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. La ceremonie au participat premierul Adrian Nastase si cancelarul german Gerhard Schroeder. Conform contractului, EADS furnizeaza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.