Național

Romănia, trezita de cutremurul din Vrancea

Dan Chiriac
16 mai 2005 953 vizualizări
Un cutremur cu o intensitate de 5,2 grade pe scara Richter, urmat de o replica de 4,4 grade, a zguduit tara, simbata dimineata u cutremurul s-a simtit pina in Bulgaria si Grecia

Romania a fost trezita simbata dimineata de un cutremur cu o intensitate de 5,2 grade pe scara Richter, urmat de o replica de 4,4 grade, care a zguduit Vrancea dupa citeva ore. Seismul, cu epicentrul in comuna Vrincioaia, s-a produs la ora 4.53, la o adincime de 148 de kilometri, si a durat nu mai putin de 20 de secunde. Seismul a fost urmat de o replica de 4,4 grade pe scara Richter. Daca primul seism s-a simtit destul de puternic si la Bucuresti, vrincenii au simtit pe proria piele si replica seismului, care s-a produs la ora 9.36. Desi in prima faza, seismologii au anuntat ca intensitatea primului cutremur a fost de 5,8 grade, ulterior s-a revenit si s-a stabilit o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter. Potrivit masuratorilor, intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de 6 grade pe scara Mercali, iar la Bucuresti de 5 grade pe scara Mercali. "Seismul se incadreaza in activitatea sesimica normala a zonei Vrancea. S-a simtit pe o mare distanta, pe o raza de 300 de kilometri, cea mai indepartata zona fiind sudul judetului Arges. A fost vorba de un cutremur de magnitudine mijlocie, care nu a produs pagube materiale", a declarat inginerul Adrian Grigore, de la Institului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Cutremurul de simbata s-a simtit si in Bulgaria si Grecia, dupa cum au anuntat ieri seismologii romani.

Seismul a fost presimtit de aparate

Desi s-a produs dis de dimineata, cutremurul de simbata a fost simtit de majoritatea oamenilor, cei mai multi fiind treziti din somn de puternica zguduitura produsa in adincul muntilor Vrancei. Locatarii din mai multe blocuri cu opt etaje din Focsani au iesit din casele lor, de teama ca miscarea tectonica ar putea afecta structura de rezistenta a cladirilor. "Numai cine nu a apucat un cutremur la etajul 8 nu stie ce inseamna o asemenea zguduitura. Mi-au cazut toate vasele din bucatarie. Nu-i treaba buna cu aceste curemure dese! Sper sa nu ne inghita pamintul", spunea o gospodina de pe bulevadrul Unirii, in dimineata cutremurului. Potrivit specialistilor de la Observatorul Seismologic "Dr. Cornelius Radu" din Vrincioaia, seismul a fost "presimtit" Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real de la Plostina, destinat obiectivelor industriale si instalatiilor de interes national cu risc major la cutremure, dar acesta nu se activeaza decit la seismele mai mari de 7 grade pe scara Richter. Sistemul permite ca in maximum 0,9 - 1,2 secunde (din cele 20-28 secunde pina la sosirea undelor seismice distrugatoare) sa se poata lua citeva masuri preventive destinate salvarii de vieti.

Cutremure mici si dese

O alta miscare tectonica de 4,3 grade pe scara Richter, cu epicentrul tot in Vrancea, s-a produs in urma cu doar o saptamina, la o adincime de 135 de kilometri, dar cutremurul nu a fost resimtit pina in sudul tarii. Vrincenii se tem insa ca aceste tremuraturi ale pamintului sa nu anunte un seism devastator, mai devreme de 2006, anul in care a fost prognozat un seism major de catre seismologii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Seismul de 5,2 grade de simbata este cel mai puternic produs in acest an si al doilea ca intensitate din ultimii 14 ani. La sfirsitul anului trecut, pe 27 octombrie, Romania a fost zguduita de un cutremur de 6 grade pe scara Richter. Din fericire, seismele de simbata nu au produs pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale si nici avarii la retelele de gaze sau electricitate. In ciuda deselor cutremure produse in Vrancea, seismologii spun ca probabilitatea producerii un seism devastator, de peste sapte grade pe scara Richter, este putin probabila pina in anul 2007.

Principalele cutremurere din Romania


Anul Magnitudine Victime

1802 7,4 necunoscut

1940 (10 noiembrie) 7,4 aprox. 200

1977 (4 martie) 7,2 1.570

1986 (30 august) 7,0 aprox. 50

1990 (30 mai) 6,7 2

2004 (27 octombrie) 6


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.