Național

Motociclistii au inceput sa faca ravagii pe sosele

Matei Bratu
16 mai 2005 700 vizualizări
Motociclistii sint obligati sa poarte casca de protectie.

O data cu incalzirea vremii, tot mai multi tineri isi scot din garaj motocicletele sau motoscuterele. Politistii spun insa ca multi dintre acestia nu poseda permis de conducere, nu au vehiculul inmatriculat si nu poarta casca de protectie, motiv pentru care incidentele rutiere cu motociclete s-au inmultit. Potrivit art. 77 din OUG 195/2002, punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani si cu anularea permisului de conducere. Chiar daca au un astfel de autovehicul inmatriculat, cei care il conduc este obligatoriu sa detina si permis de conducere categoria A sau A1. Persoanele care sint depistate conducind astfel de vehicule fara sa posede permis de conducere risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 5 an. Categoria A1 poate fi obtinuta de persoanele care au implinit virsta de 16 ani si care vor sa conduca pe drumurile publice motociclete "usoare", cu o capacitate care nu depaseste 125 de centimetri cubi. Pentru motociclete cu o capacitate mai mare, doritorii trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa obtina permis de conducere pentru categoria A. Scoala de soferi pentru aceste categorii consta in 20 de ore de practica. La examen, proba teoretica are 26 de intrebari, iar proba practica este sustinuta in poligon. Pentru a fi declarati admisi, candidatii trebuie sa parcurga traseul in maxim patru minute si sa nu aiba mai mult de trei greseli. Totodata, cei care conduc si pasagerii unor astfel de autovehicule sint obligati prin lege sa poarte pe timpul deplasarii pe drumurile publice casti omologate, iar daca nu respecta aceasta lege se pot alege cu o amenda cuprinsa intre 700 sute si 1 milion de lei. "Avem in vedere organizarea unor astfel de actiuni pe aceasta linie, urmarind in special ca acestia sa poarte casca de protectie, sa circule cu luminile de intilnire aprinse. De asemenea, vom verifica daca acesti motociclisti poseda permis de conducere si daca au actele asupra lor", a declarat inspectorul Zorel Burlan, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere. Din fericire, in ultimii doi ani, in judetul nostru au avut loc doar doua accidente grave in care au fost implicati motociclistii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.