Național

Furnizorii de materiale sanitare vind produse de proasta calitate

Gabriel Sava
13 mai 2005 645 vizualizări
Spitalul Judetean mai are datorii de 11 miliarde lei catre furnizorii de materiale sanitare. Medicii spun insa ca manusile se rup in timpul operatiilor, acele seringilor sint boante, iar bisturiele nu taie.

La scurt timp dupa ce furnizorii de produse medicale au decis blocarea relatiilor contractuale cu spitalele, cadrele medicale acuza calitatea indoielnica a materielelor sanitare. Tifonul, manusile chirurgicale si lamele de bisturiu ramin in continuare principalele produse cu deficiente in Spitalul Judetean Vrancea. Datoriile mari pe care cel mai mare spital din judet le are catre furnizorii de materiale sanitare face imposibila schimbarea firmelor cu care exista relatii contractuale. Dupa cum afirma directorul Nicolae Moise, rezolvarea acestei probleme sta in achitarea integrala a datoriilor din anii trecuti si trecerea la un buget unic. Proviziile de medicamente si materiale sanitare ale spitalului vor mai ajunge pentru doar 10 zile, in conditiile embargoului impus de principalii furnizori. Cei mai vitregiti de calitatea proasta a materialelor sanitare sint in special chirurgii. Perfuzorii si dezinfectantii au si ei deficiente.

Manusile se rup in timpul operatiilor

Cea mai mare unitate medicala focsaneana a reusit sa acumuleze pina ieri datorii in valoare de 61 de miliarde de lei la medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti, alimente si utilitati publice. 11 miliarde de lei reprezinta datoriile in contul materialelor sanitare consumate de anul trecut si pina acum. Pina in momentul in care unitatile spitalicesti nu-si vor achita integral datoriile restante, furnizorii de produse medicale sint decisi sa mentina blocajul declarat la jumatatea acestei saptamini. Medicii focsaneni spun ca au ajuns sa renunte la unele materiale sanitare din cauza calitatii proaste a unora dintre ele. Singura lor consolare este ca au vazut materiale sanitare de calitate inferioara in alte spitale din tara. "Nu ne lipsesc cu desavirsire materialele sanitare, insa calitatea lor lasa de multe ori dorit. Am vazut in alte spitale deficiente mult mai mari in ceea ce priveste calitatea materialelor sanitare. Nu sint medic, insa si eu, ca asistent, imi pot da seama ca nu sint de foarte buna calitate. In trecut cadrele medicale au suferit anumite dermatite din cauza folosirii manusilor chirurgicale. La noi in sectie nu prea s-a intimplat, insa de cite ori aduc produse de proasta calitate, nu ajung la noi, acestea fiind oprite la depozitul de aprovizionare. Deocamdata, pacientii nu au ajuns in situatia de a-si cumpara singuri materiale sanitare deoarece acestea sint suficiente", spune Elena Chiriac, asistent medical in cadrul sectiei de Obstetrica-Ginecologie. Problema mai grava este pentru medicii care opereaza si simt pe propria lor piele deficientele uneltelor de lucru. "De multe ori, medicii chirurgi sint nevoiti sa folosesca trei-patru rinduri de manusi pentru o singura interventie, pentru ca acestea sint de slaba calitate si se rup usor. Se mai intimpla ca unele lame de bisturiu sa nu taie sau ca acele de seringa sa aiba virfurile boante. Trusele de perfuzii lasa si ele de dorit in ceea ce priveste calitatea. Eu sint de acord cu furnizorii, au si ei dreptate cu faptul ca trebuie sa le platim la timp anumite sume de bani, insa nu sint de acord cu calitea produselor sanitare pe care ni le furnizeaza", a declarat doctorul Nicolae Moise. S-au mai semnalat deficiente si la seringi, comprese sterile, care au tesatura neuniforma si putere de absorbtie redusa, dimensiuni diferite de standard, care se destrama si devin sfarimicioase in urma sterilizarii, dar si la vata medicinala, sonde de aspiratie, care au o lungime necorespunzatoare si nu pot fi utilizate.

Materialele sanitare, depozitate intr-o ghereta

Din cauza faptului ca Spitalulul Judetean Vrancea a fost construit in anul 1976 pentru o capacitate de numai 750 de paturi, iar in prezent exista peste 1000 de paturi, s-a creat o supraaglomerare atit a bolnavilor, cit si a anexelor acestuia. Din cauza lipsei de spatiu, materialele sanitare sint depozitate intr-o camaruta din spatele spitalului, in conditii total necorespunzatoare. "Sint constient ca nu este bine cum sint depozitate materialele sanitare, insa noi depozitam acolo doar ce este sigilat. Vrem ca pe viitor sa mai "aerisim" spitalul prin mutarea citorva sectiii de aici in Spitalul de Boli Contagioase. Ne zbatem sa terminam acest proiect cit mai repede, insa trebuie sa vedem cum "jonglam" la Minister dupa bani", a mai spus Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean. Gestionarul magaziei spitalului a incercat sa ne arate aceste materiale in mare parte, insa acestea nu erau arnajate intr-o anumita ordine, ci imprastiate printre sticle si praf. Directorul Nicolae Moise spera ca in doi sau trei ani sa rezolve aceste deficiente cu care se confrunta Spitalul Judetean pentru ca toate sectiile sa functioneze in conditii optime, asa cum cere Uniunea Europeana.

Litigiile dintre firme si spitale, sub lupa ministerului

Ministerul Sanatatii realizeaza in aceste zile o centralizare a litigiilor care exista intre spitale si firmele membre ale Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale, care a impus un blocaj sistemului sanitar din cauza datoriilor mari acumulate. La sfirsitul acestei saptamini, Ministerul Sanatatii va finaliza ancheta privind datoriile spitalelor catre firmele furnizoare si va stabili ce directori de unitati medicale vor fi propusi pentru sanctionare si din ce motive. Ministerul Sanatatii a anuntat ca, in situatiile in care exista litigii intre firme si spitale, pina la finalizarea acestora, se va propune suspendarea dreptului firmelor respective de a mai participa la licitatii in acest an. In cazurile in care ancheta va dovedi ca vina apartine firmelor, in sensul ca acestea au furnizat unitatilor medicale materiale sanitare de o calitate necorespunzatoare, ministerul va propune ca suspendarea sa ramana definitiva. Insa daca ancheta va stabili ca vina a fost a unitatilor medicale, suspendarea va fi anulata, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa al MS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.