Național

Deţinuţii bogaţi vor avea dreptul să-şi "cumpăre" zile libere

Ziarul de Vrancea
26 apr 2017 531 vizualizări
Puşcăriaşii care îşi permit să muncească fără remuneraţie în regimul penitenciar vor fi eliberaţi mai repede, au stabilit deputaţii jurişti n aleşii s-au gandit şi că deţinuţii au nevoie de mai multă intimitate atunci cand vorbesc la telefon din celulă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, raportul final asupra Legii privind executarea pedepselor, care oferă posibilitatea eliberării anticipate pentru condiţii inumane de detenţie, adăugând un amendament prin care persoanele care renunţă la remuneraţia pentru munca prestată în penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Amendamentele discutate, ieri, se referă în special la dreptul la muncă al deţinuţilor. Astfel, se oferă sporuri suplimentare pentru eliberare deţinuţilor care prestează muncă remunerată, neremunerată şi pe timp de noapte.
Faţă de legea în vigoare, deţinuţii care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, faţă de legea în vigoare), deţinuţii care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite faţă de legea în vigoare), iar deţinuţii care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopţi lucrate faţă de legea în vigoare).
Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea "cumpărării" de zile libere în plus, prin renunţarea la remuneraţie. Astfel, în forma actuală a legii, un deţinut care desfăşoară muncă remunerată primeşte 40% din venit, iar 60% va merge către penitenciar. Potrivit amendamentului, dacă deţinutul renunţă la 40% din remuneraţie, respectiv cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul "muncă neremunerată", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare. Legea se aplică pentru persoanele întemniţate începând din 2012, de când a venit prima decizie-pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.
Iniţiativa a fost adoptată cu 15 voturi "pentru" şi un vot împotrivă. Reprezentanţii PNL au lipsit de la şedinţă, iar din partea USR a participat doar deputatul Silviu Dehelean.
Proiectul va ajunge săptămâna viitoare la votul final al Camerei Deputaţilor.
În şedinţa de luni a Comisiei juridice, deputaţii au adoptat un amendament care prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare, faţă de cele 3 propuse de Guvern. Potrivit proiectului, se consideră condiţii necorespunzătoare: condiţii sanitare improprii în general, cum ar fi prezenţa gândacilor, şoarecilor, puricilor; lipsa dotărilor şi a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proastă a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.

Telefoanele nu vor mai fi supravegheate vizual

Deputatul PSD Oana Florea a depus, ieri, un amendament la Legea privind executarea pedepselor, care elimină obligativitatea supravegherii vizuale a deţinuţilor în timpul efectuării convorbirilor telefonice, pe motiv că sistemul de comunicaţii din penitenciare va fi schimbat, permiţând amplasarea telefoanelor în celule.
Potrivit articolului 65 din Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, "persoanele condamnate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare", iar aceste convorbiri "au caracter confidenţial şi se efectuează sub supraveghere vizuală". Deputatul PSD Oana Florea, membru al Comisiei juridice, a depus un amendament, adoptat de deputaţii jurişti, prin care se elimină sintagma "se efectuează sub supraveghere vizuală". Ea a explicat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în plan introducerea telefoanelor în celule, ceea ce ar face impracticabilă supravegherea vizuală a deţinuţilor. Preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a afirmat că astfel ar fi nevoie de un "pândar" pentru fiecare cameră de detenţie.
Raportul final asupra legii, cu amendamentul privind convorbirile telefonice, a fost adoptat ieri în Comisia juridică, urmând să intre săptămâna viitoare la votul final al deputaţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.