Național

Acuzaţii "hard" într-un dosar cu licenţe soft

Ziarul de Vrancea
21 nov 2016 365 vizualizări
Un fost ministru PSD, un actual deputat social-democrat şi trei foşti directori ai unor companii IT sunt anchetaţi de DNA în dosarul "Microsoft" n prejudiciul statului se ridică la aproape 67 milioane de dolari

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu (PSD) este urmărit penal de DNA în dosarul "Microsoft 2” pentru abuz în serviciu. Fostul ministru a plecat de la DNA după aproape două ore, el afirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licenţe pentru computerele din şcoli.
În acelaşi dosar au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft. Cei trei au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile. De asemenea, în dosar este anchetat şi deputatul PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu, care în perioada 2003-2004 a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. El ar fi iniţat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

Cum s-a transformat un discount în comision

Potrivit DNA, deşi Fujitsu nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft în România, Florică, Hotăran şi Artopolescu au creat această aparenţă pentru a-i ajuta pe demnitarii şi funcţionarii  implicaţi să susţină hotărârile de guvern prin care s-a aprobat contractul cu Microsoft. Anchetatorii au stabilit că, la data de 15 aprilie 2004, a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT, prin care compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe la preţuri speciale. „În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate. Contractul comercial de licenţe IT s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft”, susţin procurorii. Concret, compania Microsoft ar fi facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 de dolari, reprezentând preţul licenţelor cu discount, iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvern suma de 54.567.465 de dolari. Potrivit DNA, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 de dolari.
Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.
În dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.