Național

DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Adrian Severin

Ziarul de Vrancea
14 nov 2016 571 vizualizări
Procurorii DNA au cerut, ieri, la ultimul termen al procesului în care Adrian Severin este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, ca fostul europarlamentar să fie condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare cu executare, plus un spor de pedeapsă, după ce, în primă instanţă, Severin a primit trei ani şi trei luni de închisoare.

În ultimul cuvant, fostul membru al Parlamentului European a spus că este vorba de un proces politic, care va produce consecinţe şi că el nu poate recunoaşte că Romania a trimis în cele mai importante funcţii un hoţ. Instanţa supremă a amanat pentru 16 noiembrie pronunţarea în acest caz. Unul dintre avocaţii lui Adrian Severin a susţinut, luni, la ultimul termen al procesului, că videoconferinţa cu jurnaliştii britanici a fost viciată şi că ar trebui desecretizate documente ale SRI. Apărătorul a solicitat, de asemenea, expertize tehnice ale înregistrărilor din dosar. Un alt avocat a avut o altă cerere. El a susţinut că există capturi care demonstrează că nu Severin este în înregistrări, ci un fost premier belgian. Apărătorul a solicitat sesizarea instanţei supreme pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, şi anume dacă pot fi folosite în procesul verbal înregistrări făcute de o persoană privată fără aprobare de la magistraţi. Judecătorul i s-a adresat imediat avocatului: "De ce nu aţi invocat aceste lucruri în procedura de camera preliminară?". Răspunsul apărătorului a fost: "Am cerut şi acolo. Acest dosar a fost făcut în urma autosesizării procurorilor în urma unui videoclip, deci nu e o probă directă. Sunt suprapuse cuvinte peste imagini." Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 11 septembrie 2013, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar în 23 februarie 2016 a fost condamnat, de instanţa de fond, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare. Decizia a fost contestată de Adrian Severin şi de procurori la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va pronunţa o decizie definitivă în această cauză. La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat "să-şi vandă serviciile" unor jurnalişti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.