Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Populaţia de peste 65 de ani va avea o pondere de 65% în anul 2060 în România

Ziarul de Vrancea
18 oct 2016 576 vizualizări
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 65% din populaţia României în 2060, iar un salariat va susţine 2,5 pensionari în 2050, astfel că este nevoie de alte sisteme de pensii suplimentare pentru ca pensionarii să-şi asigure bătrâneţi liniştite, a declarat ieri vicepreşedintele ASF Ion Giurescu.

În România există în prezent trei sisteme de pensii: Pilonul I, bugetul pensiilor publice, Pilonul II, al pensiilor private cu contribuţie obligatorie (de 5,1% din venit în prezent) şi Pilonul III, al pensiilor private facultative, pentru care există stimulente fiscale până în limita unui plafon. "Românii nici nu au salarii care să le permită ca în alte ţării să-şi asigure venituri suplimentare. Trebuie să se vină şi cu alte idei. Conform prognozei Eurostat, populaţia de 65 de ani va avea o pondere de 65% în anul 2060 în România, iar în 2050 un salariat va susţine 2,5 pensionari. Deci clar că pe lângă sistemul de pensii trebuie să vină în completare cu alte sisteme", a spus Giurescu.
Reprezentantul ASF  consideră că, deşi România a optat pentru Pilonul III,  o soluţie mai bună ar fi fost introducerea sistemului de pensii ocupaţionale, supranumit şi Pilonul IV, care ar presupune plata unor contribuţii suplimentare, care să asigure pensii mai mari la bătrâneţe. "Pot contribui şi cei care au salarii mai mici. Şi dacă s-ar fi gândit pe termen lung nu ar mai apărut aceste pensii speciale din România. Aceste pensii ocupaţional fac ceea ce fac şi pensiile speciale", a completat Giurescu.

Iohannis: Nu mă vedeţi pe mine spunând ”votaţi acest partid”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că nu îndeamnă populaţia să voteze cu un anumit partid, dar că se implică în ”conştientizărea nevoii de reformă” şi ”în clarificări”. Klaus Iohannis a menţionat că nu există ”niciun partid foarte bine reformat”, dar că unele ”se străduiesc”, în timp ce altele atrag penalii ”ca magentul”. "Se vede cu ochiul liber că sunt unii care au eliminat din discuţie penalii şi unii care îi atrag ca magnetul. Cred că putem să vedem foarte uşor care sunt partidele care chiar vreau să se reformeze şi care sunt partidele pe care nu le interesează absolut deloc să se reformeze, nu le interesează absolut deloc ce îşi doresc românii”, a declarat Iohannis.

Platforma lui Cioloş, succes enorm în mediul online

O petiţie online cu titlul ”Susţin Platforma Romania100” a fost lansată luni seară, adunând până ieri la pranz aproape 30.000 de semnături. Cele mai multe semnături vin din Bucureşti, peste 7.500, urmat de Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi, cu peste 1.000 de semnături fiecare. Susţinătorii sunt din 97 de oraşe. Petiţia este semnată şi de persoane din Londra, Bruxelles, Paris, Dublin, Viena, Paris, Amsterdam, Roma, Copenhaga, Munchen, Berlin, Toronto, Montreal, Stockholm.
Primul semnatar al petiţiei este ministrul Cristian Ghinea.
Prim-ministrul Dacian Cioloş a dat publicităţii, luni seară, Platforma România 100 care cuprinde principiile şi proiectele pe care vrea să le aplice în cazul în care va rămâne prim-ministru, platforma conţinând 10 principii de bază, un program de măsuri pentru primele 100 de zile ale viitoarei guvernări şi un portofoliu de proiecte naţionale.
Premierul a anunţat lansarea platformei, pe pagina sa de Facebook, postare care a adunat, până ieri peste 23.500 de Like-uri şi aproape 12.000 de share-uri. Platforma are şi un site dedicat www.ro100.ro

Dumitru: Cel puţin unul din trei copii trăieşte într-o sărăcie cruntă

Cel puţin unul din trei copii trăieşte într-o sărăcie cruntă şi riscă să rămână în această stare toată viaţa, stare care nu le va permite să se dezvolte, a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, la dezbaterea pe tema Strategiei antisărăcie. "Problema sărăciei este o realitate îngrijorătoare. Cel puţin unul din trei copii trăiesc într-o sărăcie cruntă şi riscă să rămână în această stare toată viaţa, stare care nu le va permite să se dezvolte şi nu le va acorda nicio şansă în viaţă. România ratează şansa a sute de mii de copii, pentru că între sărăcie şi lipsa de educaţie este un adevărat cerc vicios. Copiii săraci nu merg la şcoală, ca viitori adulţi lipsa educaaţiei îi va menţine în aceaşi stare de sărăcie. Problema este cum să spargi acest nefericit  cerc vicios. Educaţia, chiar dacă nu este cheia rezolvării acestor probleme, este o componentă esenţială a rezolvării acestei probleme, pentru că fără generaţii tinere educate, nu vom avea viitori adulţi cu viaţă decentă, care să ajute la combaterea sărăciei. Măsurile antisărăcie în educaţie sunt  foarte importante", a spus ministrul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.