Național

Pensionarii consumă mai multă carne şi lapte decat restul romanilor

Ziarul de Vrancea
3 iul 2016 647 vizualizări
In gospodăriile cu o singură persoană, în care predomină persoanele în varstă, se constată cel mai crescut consum de carne şi lapte, arată INS

Un român a consumat lunar, în medie, 3,39 kilograme de carne şi 5,76 litri de lapte, anul trecut, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). "Consumul de carne şi preparate din carne este de nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2015, de 3,39 kg/persoană, în creştere faţă de anul 2014 cu 0,14 kg/persoană. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,49 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,21 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 53,9 kg/persoană", informează INS, citat de Agerpres. Potrivit instituţiei, gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (4,73 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 6,29 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne). Consumul de lapte a fost, în anul 2015, în medie lunar, de 5,76 litri/persoană (5,79 litri/persoană în 2014). "În anul 2015, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,04 litri/persoană în 2014 şi 6,26 litri/persoană în 2015), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,38 litri/persoană în 2014 şi 4,77 litri/persoană în 2015). Între gospodăriile din mediul rural (5,98 litri/persoană) şi cele din mediul urban (5,57 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar de 0,41 litri/persoană. Cel mai mare consum de lapte se înregistrează în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (7,57 litri/persoană lunar). Aceasta se explică şi prin faptul că în cele mai multe cazuri în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice", menţionează publicaţia. În ceea ce priveşte consumul de brânzeturi şi smântână, acesta are caracteristici similare cu cel de lapte. "El este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,39 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (0,96 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (1,86 kg/persoană)", precizează INS.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.