Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Cercetătorii romani propun o navă spaţială care să plimbe pasagerii prin sistemul solar

Ziarul de Vrancea
23 mar 2016 668 vizualizări
O echipă de cercetători români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI Bucureşti propune o invenţie concretizată în construirea unei nave spaţiale dotată cu motoare magnetoplasmodinamice de foarte mare putere pentru transportul de pasageri şi materiale în întregul sistem solar.

Constantin Sandu, managerul de proiect, a declarat ieri, la Cluj, că alături de el lucrează la idee o echipă din care face parte şi Dan Braşoveanu, cercetător la Orbital ATK din SUA. "Motoarele magnetoplasmodinamice sunt cele mai puternice care au fost create până acum. Ele necesită însă o energie electrică foarte, foarte mare, energie care nu poate fi livrată în mod normal de nici o centrală creată până în prezent. Ideea de bază e că noi creăm un fascicul de lumină concentrată pe care o dirijăm spre navă. Dirijând spre navă acest fascicul, motorul poate fi alimentat cu putere electrică de ordinul megawaţilor şi în felul acesta se pot obţine nave spaţiale dotate cu motoare magnetoplasmodinamice foarte puternice şi care pot asigura călătorii în sistemul solar pentru pasageri şi pentru mărfuri. Noi prevedem că aceste călătorii s-ar putea extinde nu numai până la Marte, ci chiar spre alte planete din sistemul solar", a menţionat Constantin Sandu.

Nava ar costa miliarde de euro

El a spus că alimentarea navetei spaţiale s-ar face cu ajutorul unui fascicul de lumină. "În mod normal, alimentarea cu energie electrică în cosmos se face prin intermediul unor celule fotovoltaice care recepţionează lumina de la Soare. Dezavantajul e că cu cât te îndepărtezi de Soare, energia luminoasă transmisă scade cu inversul pătratului distanţei faţă de Soare. Noi trimiţând o rază concentrată de lumină facem ca această energie să nu se mai piardă, să nu se mai reducă cu inversul pătratului distanţei, ci să rămână relativ constantă de la sursă până la navă. Aceasta este ideea esenţială pe care se bazează acest tip de navă", a explicat Constantin Sandu. El a mai spus că proiectul a fost depus pentru brevetare şi că urmează să fie contactate pentru colaborări European Space Agency şi NASA. Valoarea proiectului s-ar ridica la miliarde de euro, însă Constantin Sandu spune că pentru continuarea cercetărilor legate de fasciculul de lumină ar fi nevoie de 500.000-1.000.000 de euro. "Problema tehnică principală pe care o rezolvă nava spaţială conform prezentei invenţii constă în aceea că această navă este capabilă să furnizeze motorului magnetoplasmodinamic o putere de ordinul a 1 MW până la zeci de MW, devenind din acest motiv un mijloc de transport de mare capacitate care poate transporta persoane sau marfă în sistemul solar", se mai arată într-o prezentare a autorilor Constantin Sandu, Valentin Silvestru şi Dan Braşoveanu.
Invenţia a fost prezentată în cadrul Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2016, care se desfăşoară la Universitatea Tehnică din Cluj. De asemenea, invenţia a fost prezentată şi în cadrul Conferinţei CEAS 2015 de la Delft, Olanda. Printre altele, invenţia românilor ar avea aplicabilitate şi în construirea de tunuri împotriva asteroizilor.

Ion Ariton : Premierul Boc ne-a cerut să sponsorizăm legal Gala Bute

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a declarat ieri, fiind audiat în dosarul "Gala Bute", că în anul 2011 a avut "o discuţie informală cu colegii din Guvern şi premierul" şi că Emil Boc a cerut "celor care au în subordine companii care pot sponsoriza evenimentul" să facă acest lucru. "Bineînţeles, într-un cadru legal. Nu mai ştiu dacă în aceeaşi zi sau a doua zi, când am ajuns la minister, am discutat cu directorul de cabinet şi cu directorul economic să ia legătura cu directorii de companii din subordinea Ministerului Economiei, să vadă dacă pot face sponsorizări către Federaţia de Box, dintr-un cadru legal, aşa cum am discutat la Guvern", a declarat fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, în faţa judecătorilor. Acesta a mai precizat că nu a convocat şi nu a participat la şedinţa cu reprezentanţii companiilor din subordinea Ministerului Economiei, din luna mai 2011.
"Eu am stat liniştit, eram convins că legalitatea e verificată de fiecare companie în parte. Nu am convocat eu şedinţa, s-au organizat în acest mod subalternii mei, cărora le-am transmis ce s-a discutat la Guvern. Nu am avut nicio discuţie cu vreun director de companie despre sponsorizarea galei. Nu este real faptul că aş fi transmis directorului economic faptul că Guvernul a decis sponsorizarea galei cu un milion de euro, bani de la companiile din subordinea Ministerului Economiei. De altfel, suma provenită de la companii este mult mai mică", le-a mai spus Ion Ariton judecătorilor de la instanţa supremă. El este acuzat în dosarul "Gala Bute" că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Acesta a fost trimis în judecată în aprilie 2015, alături de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
Pe de altă parte, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat, ieri, definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, într-un alt dosar. El era acuzat că i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru a interveni la judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. CAB a mai dispus ca Obreja să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.

Zi de doliu naţional în Romania

Guvernul a decis ca astăzi să fie declarată zi de doliu naţional în memoria victimelor atentatelor din Bruxelles şi în semn de solidaritate cu cetăţenii belgieni. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a precizat că Guvernul recomandă posturilor de radio şi televiziune, precum şi instituţiilor culturale să-şi adapteze programele acestei decizii. "Este un semn de omagiu şi solidaritate pentru locuitorii capitalei Europei", a mai spus Suciu.

Comisia Europeană a modificat alerta privind brânza din România

Comisia Europeană a modificat alerta privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză provenind din România, după ce premierul Dacian Cioloş a cerut clarificări. Alerta, emisă iniţial pe 16 martie, a fost modificată ieri, avertizând asupra riscului existenţei bacteriei "Escherichia coli în brânză fermentată din România". Iniţial, pe 16 martie, notificarea atrăgea atenţia asupra riscului existenţei bacteriei Escherichia coli "în brânză de oaie" provenind din România.
Comisia Europeană anunţă că există risc de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând statele membre UE să efectueze verificări în reţeaua de distribuire. Conform datelor Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania, Spania şi Franţa.

Scandal interminabil la TVR

Propunerea noului Consiliu de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, George Orbean, nominalizat de Guvern, nu a fost validat ieri de plenul reunit din cauza lipsei de cvorum. Senatorul Marius Oprea a anunţat de la tribuna Parlamentului că au fost prezenţi 199 de parlamentari, întregistrându-se 189 de voturi exprimate, 4 anulate, 130 de voturi ''pentru'', 55 ''împotrivă''.
Parlamentarii s-au întrunit la ora 10,30 pentru a vota şeful TVR, în condiţiile în care doar 147 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa.
După o pauză de consultări în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încercat să-l convingă pe premierul Dacian Cioloş să emită o OUG care să permită numirea unui şef interimar al televiziunii publice, cvorumul a fost asigurat la limită, prin prezenţa a 274 de deputaţi şi senatori în plen - numărul necesar fiind 272 de aleşi. Parlamentarii au votat cu bile, dar s-au înregistrat numai 189 de voturi exprimate. PNL a acuzat PSD de boicot, social-democraţii fiind nemulţumiţi de nominalizarea reprezentantului Guvernului, George Orbean, ca preşedinte-director general de către noul CA în defavoarea Irinei Radu. Ulterior, Guvernul a precizat că nu este de acord cu emiterea unei OUG privind un interimat la TVR.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.