Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un eveniment cultural pompează milioane de euro în economia Clujului

Ziarul de Vrancea
14 mar 2016 626 vizualizări
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) generează un impact economic de 7,5 milioane de euro, relevă un studiu al Facultăţii de Business din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) generează un impact economic de 7,5 milioane de euro. Cifra provine dintr-un studiu al Facultăţii de Business din cadrul Universităţii <>, care a analizat fondurile investite în economia locală pentru organizarea festivalului, taxele şi impozitele locale generate de activităţile în directă legătură cu festivalul, dar şi banii cheltuiţi de participanţi. Peste 50% dintre respondenţi afirmă că TIFF este un simbol cultural pentru Cluj-Napoca, însă este covârşitoare proporţia de 90% a celor care au o impresie bună sau foarte bună despre festival, în urma participării”, potrivit unui comunicat al TIFF.
Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a susţinut că festivalul a stabilit noi standarde în organizarea de evenimente la un nivel profesionist şi a pus pe harta oraşului noi spaţii pentru desfăşurarea acestora, contribuind la dezvoltarea infrastructurii culturale. „Era deja cunoscut faptul că TIFF a ajuns, în 15 ani, cel mai important brand cultural al oraşului şi unul din cele mai apreciate şi respectate festivaluri de film din lume. Am fost însă curioşi să vedem efectele TIFF asupra oraşului dintr-o perspectivă de business, văzând numărul mare de invitaţi români şi străini, precum şi turişti, care vin anual la festival”, a spus Giurgiu.

Turiştii, sursă de venituri pentru oraş

Studiul mai arată că ponderea clujenilor în totalul participanţilor la TIFF se situează între 81% şi 85%, restul participanţilor fiind turişti din alte judeţe sau din străinătate. „Conform documentului, turiştii sunt preponderent persoane cu venituri ridicate, peste medie, 48% dintre ei alegând să se cazeze la hoteluri şi pensiuni pentru o perioadă de 3 sau 4 nopţi, la un tarif mediu de 94,8 lei/ noapte. În timpul petrecut în Cluj, 70% dintre turişti văd cel puţin 2 filme pe zi, iar 40% văd cel puţin 3 filme. Rămâne însă suficient timp pentru a face cumpărături (8% din vizitatori) sau a ieşi în oraş alături de prieteni (57,9%) – ceea ce înseamnă că 66% dintre turiştii atraşi la Cluj de festival reprezintă o sursă de venituri pentru localuri sau magazine din oraş. Ei cheltuiesc în medie 57,6 lei/persoană pentru masă, la care se adaugă costul biletului la film şi transportul”, se subliniază în comunicatul TIFF.
Reprezentanţii festivalului au menţionat că la încasările provenite direct de la vizitatori se adaugă sumele cheltuite de rezidenţi, în condiţiile în care clujenii participă în medie la 5 zile ale festivalului, respectiv la 1,42 de evenimente/zi. „Studiul arată că 80% dintre ei realizează şi alte activităţi cu prilejul ieşirilor la film, plătind în medie 49,5 lei pentru bunuri şi servicii ca urmare a participării la un eveniment al festivalului. De asemenea, studiul a măsurat şi percepţiile participanţilor cu privire la impactul festivalului asupra economiei şi scenei culturale locale. Astfel, majoritatea respondenţilor consideră că TIFF atrage investiţii în oraş şi încurajează localnicii să dezvolte noi activităţi economice, dar şi că introduce problema infrastructurii pe agenda autorităţilor locale”, se mai precizează în document.

Microbuz cu romani, implicat într-un accident grav în Turcia

Cel puţin doi conaţionali şi-au pierdut viaţa

Doi cetăţeni români au decedat într-un accident rutier, în Turcia, într-o zonă situată între localităţile Manavgat şi Akseki, iar alţi 14 români care se aflau în microbuz au fost transportaţi la spitale pentru îngrijiri medicale, a anunţat ieri Ministerul Afacerilor Externe. MAE precizează că accidentul în care a fost implicat microbuzul în care se aflau 16 turişti români s-a produs într-o zonă situată între localităţile Manavgat şi Akseki.

#Colectiv 64

Bilanţul victimelor incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 64. Un tanăr în varstă de 21 de ani a murit, ieri, la Spitalul Floreasca din Capitală, fiind ultima victima de la Colectiv internată într-un spital din Romania. ''Pacientul era într-o stare foarte gravă încă de la internarea în spital, fiind atunci resuscitat. A murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată. Pacientul, de-a lungul timpului, a făcut toate complicaţiile posibile şi, cu ajutorul nostru, a reuşit să supravieţuiască pană astăzi - un efort de patru luni şi jumătate", a precizat pentru Agerpres Ioan Lascăr, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a unităţii medicale.
Numele tanărul decedat este Radu Sienerth, el fiind fiul fostului şef de la Mina Livezeni, Ioan Sienerth. În data de 30 octombrie 2015, Radu Sienerth se afla în clubul Colectiv împreună cu alţi doi prieteni, de asemenea studenţi la Bucureşti, cand a izbucnit incendiul. Cei doi prieteni aflaţi chiar langă uşa de acces, au reuşit să iasă din încaperea cuprinsă de fum şi flăcări, însă Radu a fost trantit la pămant şi suprins de flăcări.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 în spitalele din străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitalele din Capitală 147 de răniţi.

Interceptările din dosarul judecătoarelor Dinu şi Costache, atacate de avocaţi

Avocaţii judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă, au cerut, ieri, anularea interceptărilor din dosar. Cele două judecătoare au fost interceptate în incinta Tribunalului Bucureşti înainte de 2013, iar în urma probelor administrate de procurori, au fost trimise în judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită şi organizare de grup infracţional. Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti "dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Poliţia Română ar fi ordonat furturi pe teritoriul Danemarcei

Un român acţiona la îndemnul autorităţilor române atunci când a furat echipament de la firme daneze, dezvăluie publicaţia Tidsskrift for Kriminalret, în ediţia de ieri. Într-un caz rămas necunoscut publicului înainte să fie dezvăluit de publicaţie, un tribunal, Înalta Curte din Est, a stabilit în 2013 că Poliţia Română a ordonat furturi în valoare de patru milioane de coroane (peste 536.200 de euro), cu scopul de a prinde infractori români. Procurorul Jan Rechendorff a declarat pentru agenţia Ritzau că este vorba despre "un caz foarte, foarte special", deoarece autorităţile daneze nu au ştiut nimic despre planurile omologilor lor români, ilegale potrivit legii daneze. Potrivit publicaţiei, bărbatul respectiv a furat trei utilaje folosite în construcţii de la Scantruck, din Skive, în noiembrie 2013, pe care le-a adus în România, unde au fost livrate unor persoane prezentate ca făcând parte din mafia românească.
O lună mai târziu, acelaşi bărbat a furat şase încărcătoare telescopice de la firma Nicolaisen & Larsen din Ulfborg. De această dată, românul şi complicii săi au fost arestaţi la un popas în Germania. Românul a fost inculpat de autorităţile daneze, însă potrivit publicaţiei tribunalul respectiv l-a achitat pentru că lucra pentru Poliţia Română - în pofida faptului că autorităţile daneze nu au fost informate în legătură cu operaţiunea. Rechendorff a negat că acest caz ar servi ca o undă verde pentru ca România sau alte ţări să efectueze operaţiuni similare pe teritoriul danez. "Pot să spun că, în general, ţări străine pot desfăşura operaţiuni în urma unui acord cu poliţia daneză şi după ce primesc instrucţiuni complete de la partea daneză", a declarat el pentru Ritzau.
Potrivit ziarului, autorităţile daneze au solicitat de mult timp Poliţiei Române să returneze echipamentul furat, însă nu au primit încă un răspuns în acest sens.

Se întoarce iarna la mijlocul lui martie

Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit la jumătatea lunii martie, urmând ca spre sfârşitul lunii temperaturile să mai crească, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 14-27 martie.
În Moldova, în primele zile ale prognozei, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 5 grade şi ale minimelor nocturne de -3...-1 grad. Pe 17 — 18 martie regimul termic va creşte spre valori de 13 grade ziua şi 0 grade noaptea, pentru ca ulterior, pe 19 — 20 martie, o nouă răcire să determine iarăşi scăderea temperaturilor diurne spre 5 grade şi a celor nocturne spre -5 grade, în medie. După data de 21 martie însă, temperaturile vor creşte uşor de la o zi la alta, astfel încât, la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, se vor înregistra valori mediate la scara întregii regiuni de aproximativ 11...12 grade ziua şi 0...1 grad noaptea, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru ultimele zile ale lunii martie. În decursul intervalului de prognoză, aproape zilnic vor fi precipitaţii mixte, dar locale şi slabe cantitativ. Excepţie vor face zilele de 14,16 şi 17 martie când probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte redusă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.