Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Misterul bebeluşilor infectaţi se adanceşte

Ziarul de Vrancea
15 feb 2016 609 vizualizări
Ministrul Sănătăţii susţine că au fost verificate toate ipotezele privind îmbolnăvirea copiilor, însă nici una nu a fost confirmată

Încă un copil din Argeş a murit, ieri dimineaţa, la spitalul "Marie Curie" din Capitală, din cauza unei infecţii digestive grave. Astfel, o fetiţă, care era intubată încă de săptămâna trecută, pe Secţia de Terapie Intensivă, s-a stins din viaţă, alţi patru bebeluşi fiind în stare gravă.
Este al doilea deces, după ce în 4 februarie, un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza infecţiei digestive.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, ieri, că toate ipotezele referitoare la cauza îmbolnăvirii bebeluşilor au fost verificate prin tehnicile de care dispune sistemul în momentul de faţă, însă niciuna nu a fost confirmată.  De asemenea, ministrul a spus că sunt verificate alte variante de infecţii şi intoxicaţii, însă nu a dat niciun exemplu. "Se întâmplă lucrurile acestea şi sunt absolut regretabile, dar haideţi să fim serioşi, dacă creăm panică şi punem şi presiune pe toţi medicii de acolo, ce rezolvăm? Credeţi că se rezolvă o problemă? Este absolut regretabil că se întâmplă, dar lucrurile astea, din păcate, se întâmplă în orice colţ al lumii ăsteia", a spus Achimaş-Cadariu.
Anterior, el a anunţat că probele de laborator arată că portocalele consumate de bebeluşii internaţi nu reprezintă sursa acestei infecţii.
De altfel, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), probele prelevate din portocale privind depăşirea limitelor admise de reziduuri de pesticide au prezentat rezultate negative. Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş pe 13 februarie din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş, în localităţile Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung, potrivit sursei citate.
Ieri seară, patru copii mai erau internaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic "Marie Curie", dintre care doi erau intubaţi.

IPP cere DNA stadiul anchetei privind votul din diaspora

Institutul pentru Politici Publice a solicitat, ieri, conducerii DNA să informeze opinia publică cu privire la stadiul anchetei în cazul obstrucţionării dreptului de vot al românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014. IPP precizează că au trecut 440 de zile de când DNA a preluat cazul. "Dacă la momentul respectiv am salutat decizia promptă a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General şi categoric recunoaştem meritele instituţiei în lupta împotriva corupţiei, ale cărei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem că este cu atât mai bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupţie politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundamental la vot pentru sute de mii de cetăţeni români", se arată în comunicat.
La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

ANM: Vreme caldă în următoarele două săptămâni

Regimul termic va fi oscilant în următoarele două săptămâni, cu temperaturile medii diurne ce vor urca până la 19 grade Celsius, dar şi cu intervale în care ploile vor fi prezente aproape în fiecare zi, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 15 - 28 februarie, publicată ieri.
În Moldova, în primele două zile ale intervalului de prognoză, regimul termic va fi mult mai ridicat decât cel obişnuit la mijlocul lunii februarie, cu valori medii de aproximativ 15 grade la amiază şi de 6 grade în timpul nopţii. Ulterior, temperaturile vor scădea şi se vor apropia de normele climatologice specifice perioadei, adică, în medie, minime nocturne situate în jurul valorii de zero grade, şi maxime diurne cuprinse, în general, între 6 şi 8 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în jurul datelor de 16 şi 19 februarie, dar şi în a doua săptămână de prognoză, între 23 şi 27 februarie.

Fost şef DIPI, urmărit penal pentru deturnare de fonduri

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Nicolae Gheorghe, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri. DNA precizează că, în vara anului 2015, Nicolae Gheorghe şi Gabriel Pavel – urmărit şi el în dosar -, prin întocmirea documentaţiei aferente, au contribuit la achiziţionarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fără ca ele să fie folosite la acest tip de activităţi. "Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative", arată DNA.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.