Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Preşedinţie: Consumul ridicat de antibiotice, o problemă de siguranţă naţională

Ziarul de Vrancea
19 nov 2015 585 vizualizări
România se află între primele trei state din Europa în ceea ce priveşte nivelul ridicat al consumului de antibiotice, astfel încât încadrarea acestei practici drept problemă de siguranţă naţională nu este una nejustificată, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare reală la adresa sănătăţii publice atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, fiind tema majoră a celui mai recent summit al liderilor G7 desfăşurat la Schloss Elmau, Germania (7-8 iunie 2015). "Creşterea continuă a rezistenţei microbiene la antibiotice a atins în ultimii ani nivelul unei ameninţări serioase la adresa sănătăţii populaţiei la nivel internaţional. Avem, din păcate, o cunoaştere limitată a dimensiunilor fenomenului în ţara noastră. Ceea ce ştim este extrem de îngrijorător şi au fost parcurşi prea puţini paşi în comparaţie cu celelalte state europene către controlul rezistenţei microbiene. Este necesară identificarea de soluţii pentru a defini obstacolele ce trebuie depăşite în cadrul unui program de acţiune naţional destinat combaterii rezistenţei la antibiotice", a afirmat, în cadrul dezbaterii, Dr. Diana Păun, consilier de Stat în Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Republica Moldova: Alegerile anticipate sunt inevitabile

Formarea unei alianţe de guvernare proeuropene la Chişinău de către actuala clasă politică este puţin probabilă, iar alegerile anticipate sunt inevitabile în Republica Moldova, consideră o serie de analişti de la Chişinău. Şansele de a forma o coaliţie proeuropeană de către partidele din parlament s-au epuizat, a estimat Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă politică "Politicon", într-o dezbatere ce a avut loc miercuri seara la postul de televiziune local TV 7. "Cred că partidele ar trebui să renunţe la ideea resuscitării unui cadavru şi să plece. Avem nevoie de partide cu adevărat proeuropene pentru depăşirea crizei politice", a spus analistul, referindu-se, între altele, şi la formaţiunile care au format până acum Alianţa pentru Integrare Europeană-3 — Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL).
În opinia analistului Oazu Nantoi, principalul vinovat de criza politică pe care o traversează în prezent Republica Moldova este PD, care urmăreşte reglări de conturi cu PLDM. "Partidul Democrat nu doreşte altceva decât distrugerea definitivă a PLDM, pentru ca această formaţiune să nu mai ajungă niciodată la guvernare. În asemenea condiţii este clară imposibilitatea formării unei (noi) alianţe de guvernare", a opinat el.
Spectrul alegerilor anticipate a fost invocat şi de expertul Ion Terguţă, în contextul în care PLDM a refuzat până acum să participe la negocierile pentru crearea noii majorităţi parlamentare şi a noului guvern, considerându-se "trădat" de PD, care a votat împreună cu socialiştii şi comuniştii din opoziţie moţiunea de cenzură ce a dus la căderea guvernului premierului liberal-democrat Valeriu Streleţ. "Politicienii nici nu doresc să se întâlnească şi să negocieze pentru că îşi dau seama că alegerile anticipate sunt inevitabile. Iar declaraţiile despre condiţii şi acuzaţii nu sunt altceva decât o pregătire pentru viitoarea campanie electorală", a apreciat el.

O tanără care locuia în Marea Britanie, ultima victimă de la Colectiv

O altă tânără rănită în incendiul din clubul Colectiv a murit, ieri, la Spitalul de Arşi din Capitală, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 57. Ana Albu locuia în Marea Britanie şi venise în România pentru a-şi serba ziua de naştere, ea mergând, împreună cu fratele său, să sărbătoarească în clubul Colectiv. Ea a fost grav rănită în incendiul din Colectiv, iar prietenii ei, care îi spuneau Elsa, au trimis o petiţie premierului britanic, David Cameron, pentru ca ea să fie transferată în Marea Britanie, ţară în care locuia de 11 ani. Petiţia, semnată de prietenii ei din Marea Britanie, a fost intitulată "Aduceţi-o pe Elsa acasă!". "Vă rog semnaţi petiţia şi daţi share pentru a o semna cât mai mulţi! Este şansa Elsei Albu de a pleca în Anglia fiindcă atunci când s-au făcut primele plecări ea nu era transferabilă fiind într-o stare critică, iar acum se pare că costurile sunt prea mari pentru a o transfera. Orice semnătură contează!", au scris amicii ei, care considerau că în Anglia ar avea mai multe şanse. Ei aminteau că Elsa era rezident în Marea Britanie de 11 ani, perioadă în care a plătit taxe statului, şi susţineau că sistemul de asigurări britanic ar trebui să-i acorde ajutorul. În spitalele din Bucureşti mai sunt internate 44 de persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre 11 în stare critică sau gravă. 

Primarul din Reşiţa, ridicat de procurorii DNA

Primarul din Reşiţa, Mihai Stepănescu, a fost ridicat ieri de procurori, în urma percheziţiilor la sediul instituţiei, şi dus la DNA Timişoara, pentru audieri. Întrebat dacă a luat mită, primarul PSD a spus: "N-am perceput niciodată bani. Nu. Nu, sub nicio formă. Se fac verificări din câte am observat, mai departe.... Eu n-am cerut, n-am perceput, sub nicio formă. Eu am primit doar un mandat de percheziţie şi atât".  Avocatul lui Mihai Stepănescu, Viorel Paşca, a declarat, de asemenea, presei, că percheziţia a avut legătură cu un contract de atribuire de lucrări publice.
Surse judiciare au declarat că Mihai Stepănescu este suspectat că a pretins şi primit bani, cu titlul de mită, de la societatea comercială Elis Pavaje Alba, ”în legătură cu atribuirea şi derularea unui contract de lucrări publice încheiat de Primăria Reşiţa cu firma respectivă, reprezentată de Stelian Tăune, în valoare de aproximativ 600.000 de lei”. ”Stepănescu a pretins şi a primit de la societatea comercială aproximativ 10% din valoare plăţilor făcute de Primăria Reşiţa către această firmă”, au precizat sursele citate 


Budeanu, intermediarul mitei de cinci milioane de dolari pentru Udrea

Fondatorul Cancan, Radu Budeanu, este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind acuzat că ar fi intermediat mita de cinci milioane de dolari presupus a fi primită de fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Radu Ioan Budeanu este cercetat sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, pentru o cauţiune de două milioane de lei.
Fondatorul Cancan, Radu Budeanu, a fost ridicat de procurori, miercuri, şi dus la DNA, unde a fost audiat mai multe ore.


DNA acceptă cauţiunea propusă de Udrea

Procurorii DNA au admis cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanţii asupra a două terenuri din staţiunea Băile Boghiş, în contul cauţiunii de 5 milioane lei, instituite în dosarul în care este acuzată că a primit mită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. "La data de 13 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au admis cererea inculpatei Udrea Elena Gabriela de instituire a unei garanţii reale imobiliare asupra imobilelor SC Băi Boghiş SRL (două terenuri având suprafeţe de 67.258 mp, respectiv de 15.917 mp şi construcţiile aferente) pentru constituirea cauţiunii de 5.000.000 lei, stabilită prin ordonanţa din data de 30.10.2015 şi au dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea bunurilor imobile ale SC Băi Boghiş SRL, bunuri în valoare de 5.000.000 lei", se arată într-un comunicat emis ieri de DNA.

Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman a primit mită pastramă de oaie, doi pui şi o mămăligă

Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, arestat ieri pentru infracţiuni de corupţie, este acuzat că a primit mită pastramă de oaie, hrană pentru câini, doi pui şi o mămăligă, dar şi bani, pentru a facilita obţinerea de permise auto şi aplicarea de sancţiuni mai blânde unor şoferi. Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, Dănuţ Dobre, şi procurorul Ovidiu Toma, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, au fost arestaţi, aseară, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Comisarul Dănuţ Dobre este acuzat de procurori că primea mită pentru a facilita obţinerea de permise auto şi pentru a determina poliţişti să aplice sancţiuni mai blânde unor şoferi, iar procurorul Ovidiu Toma este suspectat de favorizarea unor poliţişti de la IPJ Teleorman acuzaţi de agresarea unei persoane şi a unora acuzaţi de acte de corupţie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.