Național

Societatea civilă, audiată la Cotroceni în dosarul Romania

Ziarul de Vrancea
5 nov 2015 635 vizualizări
Preşedintele Iohannis a chemat, în premieră, la consultările privind formarea noului guvern reprezentanţi ai societăţii civile şi ai "străzii" n zeci de ONG-uri şi-au făcut publice doleanţele, printre care înlocuirea Avocatului Poporului sau criterii mai stricte de integritate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că va chema la consultările pentru formarea guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, o premieră în politica romanească. Şeful statului a spus că a urmărit cu mare atenţie protestele şi că are un mesaj important pentru cei care au fost în stradă: "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre". În acest context, şeful statului a anunţat că a decis ca, în premieră, să consulte un nou actor, în continuara discuţiilor pe care le va avea cu partidele parlamentare. "Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice să avem un acord cu societatea civilă, să consult în premieră un nou actor. Voi convoca pentru vineri după-amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile", a precizat preşedintele.

Cine este premierul interimar

Anterior, şeful statului a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În vârstă de 47 de ani, Cîmpeanu a absolvit Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), în anul 1991.  Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii Agronomice, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice, de la cea de preparator până la cea de profesor. În perioada 2008 - 2012, el a fost decan al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti - Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, iar în prezent ocupă funcţia de rector al USAMVB.
Din iulie 2013, este preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, condus anterior de Ecaterina Andronescu. În mandatul de ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu anunţa, în luna mai 2015, că se lucrează la un alt proiect al Legii educaţiei care ar putea fi gata până la sfârşitul anului şi aprecia că în acest context nu ar mai avea sens să modifice actuala Lege a educaţiei, aşa cum ceruseră unele organizaţii studenţeşti. Tot în mandatul său a avut loc scandalul transferurilor nejustificate în clasa a IX-a, fiind vorba despre 332 de astfel de cazuri. În urma acestei situaţii, şefii inspectoratelor şcolare din Prahova, Bihor, Suceava au fost demişi.

Pro Democraţia cere un calendar concret al reformelor

Asociaţia Pro Democraţia i-a transmis ieri preşedintelui Iohannis că discuţiile privind actuala criză politică trebuie să ducă la prezentarea unui calendar concret al reformelor, în condiţiile în care tentaţia politicienilor este de a îngropa reforma prin propuneri privind anticipatele sau guvernul de tehnocraţi. "Responsabilitatea preşedintelui şi a partidelor politice este în acest moment imensă. De aceea, Asociaţia Pro Democraţia solicită preşedintelui, că în acelaşi timp cu negocierile cu partidele privind formarea viitorului guvern, să îşi asume rolul de mediator între societate şi instituţii, conform Constituţiei, şi să provoace o dezbatere reală şi structurată privind procesul de reforma politică pentru viitorii ani", se mai precizează în comunicat. Potrivit sursei citate, discuţiile trebuie să ducă la prezentarea unui calendar concret al reformelor, asumat de toţi actorii politici, şi care, dincolo de competiţia electorală ce a început deja în vederea alegerilor locale şi parlamentare viitoare, să asigure cadrul consensual al noii politici cerută de societatea românească.

Alianţa pentru o Românie Curată: Întregul sistem politic trebuie resetat

Alianţa pentru o Românie Curată consideră că întregul sistem politic trebuie resetat şi solicită un guvern curat, precum şi adoptarea urgenţă a unor măsuri care să permită accesul la politică a unor noi formaţiuni integre. "Niciunul dintre viitorii miniştri nu trebuie să fi făcut parte din guvernul demisionar, cel care nu a luat măsuri de natură să combată şi să reducă dimensiunile catastrofale ale corupţiei. Cerem, de asemenea, adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită accesul la politică a unor noi formaţiuni integre. Alegerile anticipate nu ar permite decât opţiunea alegerii actualelor partide şi ar bloca accesul noilor formaţiuni pe scena politică. Reîmprospătarea clasei politice nu înseamnă alegeri după vechea lege electorală, dintre actualii politicieni", relevă un comunicat al Alianţei pentru o Românie Curată. Aceasta solicită ca la numirea noilor miniştri să se verifice respectarea următoarelor criterii de integritate: să nu fie condamnat (chiar şi cu suspendare) sau urmărit penal pentru corupţie, fraudă, conflict de interese, câştiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice în scopuri private, să nu fie traseist politic, să nu fi deţinut funcţie de conducere în partidului comunist şi să nu fi fost colaborator al securităţii, să nu existe neconcordanţe între averea declarată şi cea reală, respectiv între averea declarată şi veniturile reale ale persoanei nominalizate, în cazul în care a condus companii, acestea să nu se numere printre marii datornici la stat, respectiv să nu fi folosit funcţiile publice pe care le-a deţinut pentru favorizarea incorectă a companiilor private. "Considerăm că un guvern de tehnocraţi, care să nu împingă populismul şi pomenile electorale în favoarea unui partid şi în defavoarea interesului general, ar fi o bună opţiune pentru situaţia actuală. Corupţia nu mai trebuie să ucidă!", se arată în comunicat.

Zece măsuri urgente

Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură (API) au transmis ieri o scrisoare preşedintelui Iohannis în care subliniază un set de zece măsuri fezabile şi neutre politic, ce pot fi adoptate până la finalul anului şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare.
1. Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.
2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
3. Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014. CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.
4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI şi SIE din Parlament şi desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase şi să ofere explicaţii publice pentru activităţile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.
5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.
6. Aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.
7. Respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie. Termen: 1 decembrie.
8. Întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.
9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).
10. Premierul învestit se angajează să decăpuşeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătăţii şi educaţiei la un loc). Termen: 10 decembrie.

Surse: PSD ar susţine un Guvern de tehnocraţi

Delegaţia PSD care a discutat, ieri, cu preşedintele Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni, nu a făcut nicio propunere de premier, fiind de acord să susţină un Guvern format din tehnocraţi şi distanţându-se de declaraţiile anterioare privind coaliţia cu UNPR, potrivit unor surse PSD.
Astfel, deşi cu o zi înainte liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit despre existenţa coaliţiei formate alături de UNPR şi de ALDE, punctul de vedere exprimat în faţa preşedintelui Klaus Iohannis s-a referit strict la poziţia PSD. Potrivit unor surse social-democrate, subiectul relaţiei cu UNPR nu a fost ridicat în consultările de la Palatul Cotroceni, însă PSD caută în continuare o soluţie de formare a unui Guvern fără sprijinul sau aportul progresiştilor.
Liviu Dragnea a declarat ieri, la finalul consultărilor, că i-a propus preşedintelui ca după această primă rundă de discuţii să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane pentru funcţia de premier care să bată la uşa partidelor pentru sprijin politic. Liderul PSD a spus că este deschis oricărei variante de Guvern care răspunde solicitărilor societăţii şi tocmai de aceea nu a prezentat o propunere de premier, ci doreşte consultări ample între partide, Klaus Iohannis dând de înţeles că nu respinge ideea. Dragnea a mai spus că sunt luate în calcul toate variantele- un guvern de tehnocraţi, de experţi, alegeri anticipate, care ar implica menţinerea unui Guvern interimar până în aprilie, ţinând însă cont că asta ar însemna un buget care nu poate fi adoptat până la primăvară. El a precizat că nu respinge, din oficiu, propunerile PNL, însă doreşte ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei variante. De asemenea, el nu a exclus varianta unui guvern de uniune naţională. Liviu Dragnea a explicat că negocierile nu ar trebui să dureze foarte mult, poate doar câteva zile, însă nici Klaus Iohannis nu a dat de înţeles că se grăbeşte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.