Național

Cum a curăţat DNA Parlamentul Romaniei

Ziarul de Vrancea
5 aug 2015 601 vizualizări
Peste jumătate din cei 43 de parlamentari care şi-au pierdut mandatul din diverse motive în primii trei ani ai actualei legislaturi au avut probleme cu legea şi fie au demisionat, fie le-a încetat de drept mandatul, în timp ce alţi 11 au părăsit Parlamentul pentru funcţii mai bine plătite.

În ultimii trei ani, opt deputaţi şi senatori au rămas fără mandat ca urmare a condamnărilor definitive şi a restrângerilor drepturilor electorale, în timp ce alţi 11 aleşi au demisionat din Parlament din cauza problemelor din justiţie. Alţi patru aleşi au rămas fără funcţii ca urmare a unor decizii de incompatibilitate.
La Camera Deputaţilor, şi-au pierdut mandatul George Becali - condamnat la trei ani de închisoare în dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu - condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Relu Fenechiu - condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", Gheorghe Coman - condamnat la un an de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant şi Monica Iacob-Ridzi - condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
Un caz aparte a fost cel al deputatului PPDD Gigi Neţoiu, care, deşi condamnat la doi ani de închisoare în dosarul transferurilor de jucători, a rămas parlamentar încă un an de la data condamnării din cauza unor probleme birocratice, care au împiedicat vacantarea mandatului său.
În Senat, şi-au pierdut de drept mandatul Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită şi fals intelectual, şi Sorin Roşca Stănescu, condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul "Rompetrol".

Deputat, dat în urmărire prin Interpol

Mai mulţi aleşi au renunţat la funcţii din cauza problemelor din justiţie, unii făcând acest gest chiar de după gratii. Este cazul deputatului Theodor Nicolescu, urmărit penal în dosarul ANRP, care a demisionat aflat în arest preventiv, al deputatului Ioan Adam, pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale, dar şi al fostului ministru Darius Vâlcov, care a renunţat la funcţia din Senat aflat tot în arest preventiv după acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. În actuala legislatură s-a consemant şi o premieră în istoria Parlamentului: primul deputat urmărit internaţional prin Interpol - Markó Attila-Gabor. Acesta a demisionat cu puţin timp înainte ca Parlamentul să voteze cererea de încuviinţare a arestării preventive, el fiind fugit din ţară. După demisia sa, a fost dat în urmărire, însă nici până acum nu a fost adus în faţa instanţelor.
Printre parlamentarii care au demisionat din cauza problemelor cu legea se mai numără Viorel Hrebenciuc, urmărit penal în trei dosare, Oana Niculescu Mizil, suspectă în dosarul lui Marian Vanghelie, Dănuţ Culeţu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Ion Diniţă, implicat într-un dosar de corupţie cu fonduri publice, Olosz Gergely, cercetat în dosarul ANRE, şi Iosif Secăşan, inculpat într-un dosar de corupţie, care între timp a şi fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Un alt caz controversat este cel al fostului senator Dan Voiculescu. Acesta a demisionat la scurt timp după preluarea mandatului, fiind acuzat că a încercat să tergiverseze procesul său prin schimbarea calităţii sale şi, implicit, a instanţei care avea competenţa să îl judece. A fost a doua demisie a lui Voiculescu din Senat, după ce şi la finalul legislaturii precedente a plecat din funcţie, consecinţa fiind tot schimbarea instanţei care îl judeca. În cele din urmă, însă, Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării I.C.A..
Pe de altă parte, alţi trei deputaţi şi un senator şi-au pierdut mandatele ca urmare a unor decizii de incompatibilitate. Este vorba despre Aurel Nechita, Ştefan Bucur Stoica, Petre Roman şi Akos Mora.
În total, 23 de parlamentari au rămas fără funcţii ca urmare a unor probleme în justiţie.
Alţi 13 senatori şi deputaţi au părăsit mandatul pentru funcţii în alte instituţii, dintre care cinci au fost aleşi în Parlamentul European. De asemenea, trei deputaţi au demisionat din motive personale: Mihai Stănişoară, care s-a retras din politică, Vasile Mocanu, care a renunţat la funcţie pe caz de boală, şi Miron Mitrea. Acesta din urmă nu a oferit motive pentru demisia sa, însă la scurt timp după ce a plecat din Parlament a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie pentru fapte din perioada în care era ministru al Transporturilor în guvernarea PSD. Alţi trei deputaţi au decedat în timpul mandatului: Mircea Grosaru, ştefan Stoica şi Octavian Bot.
La ultimul scrutin parlamentar, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.