Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ponta recunoaşte că a făcut avere pe umerii statului

Ziarul de Vrancea
21 iul 2015 890 vizualizări
Cu toate acestea, premierul se plange de salariile din domeniul public

Premierul Victor Ponta le-a spus, ieri, participanţilor la programul de internship al guvernului, că există o graniţă între activitatea din sectorul public şi cea politică şi cei care vor trece această graniţă să aibă grijă, că vor "păţi" ce i s-a întâmplat lui. "Gândiţi-vă că există întotdeauna o granită între activitatea în sectorul public şi activitatea politică şi cei dintre dumneavoastră, care vor trece la un moment dat din sectorul public în sectorul politic, veţi păţi ce am păţit eu. Aşa că aveţi grijă", a arătat Ponta.
El le-a mai spus celor 300 de candidaţi la acest program că trebuie să treacă peste "partea superficială" în care se spune că tot ce este guvern şi stat "este rău". "Realitatea este că în toate statele cu democraţie şi cu un sistem administrativ avansat au un guvern puternic şi un guvern eficient, nu există un guvern perfect, nu l-a inventat nimeni nicioadată şi, din acest punct de vedere, întotdeauna sunt foarte multe lucruri de făcut, dar vreau să vă rog să credeţi că guvern nu înseamnă acea mică conotaţie politică, pe care cei care se uită la televiziuni o aud, Guvern şi stat însemană medicii, profesorii, pomperii, militarii, poliţiştii din această ţară care fac ca totul să funcţioneze. (...) Apelul meu este de a trece de partea superficială în care tot ce este Guvern sau Stat este rău şi să înţelegeţi tot ce este Guvern şi Stat este necesar şi poate fi îmbunătăţit (...) Dacă auziţi la o televiziune ce face guvernul cu banii noştrii, să ştiţi că acea televiziune nu plăteşte nicio taxă şi de aia este interesată ce fac eu cu banii. Dacă o să auziţi că un profesor a făcut un lucru rău împotriva unui elev, probabil că trebuie sancţionat, să ştiţi că în aceea zi 100 de profesori au făct un lucru bun şi au avut grijă de elevi", a explicat premierul Ponta. El le-a vorbit participanţilor şi despre salariile din sectorul public, precizând că acestea nu vor fi niciodată la nivelul celor din privat. Cu toate că a lucrat mai mereu în sectorul public, excepţie făcand scurta perioadă ca avocat din care i se trage şi dosarul penal – cazul Şova – Ponta a reuşit să strangă o avere frumuşică. Semn că unii caştigă binişor şi la stat. 

Membru CNA: Le solicit românilor să nu mai plătească taxa TV

Un membru al CNA, Valentin Alexandru Jucan, le cere oamenilor să nu mai plătească taxa TV - "folosită pentru achiziţionarea de autoturisme personale" -, în condiţiile în care Societatea Română de Televiziune are conturile blocate. “Solicit public ca în situaţia în care, cu conturile blocate se doreşte în continuare înfiinţarea celor 84 de posturi de conducere fără consultarea studiourilor teritoriale, fără o consultare internă la nivel central, fără un plan de impact bugetar, deci dacă se doreşte în continuare înfiinţarea acestor posturi, eu le solicit public membrilo Consiliului de Administraţie demisia, dar mai ales apelul pe care îl fac acum este către români şi este cel mai important. Le solicit românilor să nu mai plătească taxa TV, în condiţiile în care televiziunea are conturile blocate”, a spus Jucan. Potrivit acestuia, taxa TV nu este folosită pentru interesul public, ci pentru achiziţia de “autoturisme personale”. “Această taxă tv, acum, nu este folosită pentru conţinutul editorial, nu se întoarce în folosul românilor, ea este folosită pentru achiziţionarea de autoturisme personale, în sensul că nu deservesc tehnicul televiziunii”, a afirmat Alexandru Valentin Jucan.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) pentru recuperarea datoriilor, urmând toţi marii contribuabili datornici la bugetul de stat, a anunţat, ieri, autoritatea.
"În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor", arăta ANAF printr-un comunicat.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut anul trecut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate în aprilie de reprezentanţii instituţiei. Datoriile totale ale TVR se cifrau la 700 milioane lei, dintre care 440 milioane de lei la bugetul de stat.

Un deputat le-a cerut bani ţiganilor pentru a susţine amnistia fiscală

Procurorii DNA au percheziţionat, ieri, firma Niky Scorpion Alcom, în spatele căreia ar fi deputatul Nicolae Păun, societate la care soţia parlamentarului este consilier juridic. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, la casieria firmei au fost găsiţi peste 800.000 de lei, sumă care nu a putut fi justificată.
Pe de altă parte, potrivit unor surse citate de Agerpres, deputatul Nicolae Păun le-ar fi cerut bani cetăţenilor de etnie romă pentru că ar fi susţinut în Parlament legea amnistiei fiscale. Deputatul invoca cetăţenilor romi ''că a rezolvat cu legea şi trebuie să cotizeze''.
Deputatul Nicolae Păun are, potrivit declaraţiei de avere din 26 mai 2015, o casă de 120 metri pătraţi, cumpărată în anul 1994 şi un autoturism Opel din 2009. Nicolae Păun a obţinut, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, venituri de 64.368 de lei de la Camera Deputaţilor, iar soţia sa, Cristina Păun, a încasat 16.416 lei, fiind consilier juridic al SC Niky Scorpion Alcom SRL.
Deputat din partea minorităţilor naţionale (Partidului Romilor "Pro-Europa"), Nicolae Păun, alături de alţi nouă deputaţi PSD, au iniţiat proiectul de modificare a Codului penal. Proiectul prevede că măsurile preventive pot fi dispuse "dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială ca o persoană care a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".

Băsescu: Iohannis i-a vandut pe romani

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că a fost decepţionat de faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a atacat la Curtea Constituţională legea privind privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. "Promulgând fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie când am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce: număr de parlamentari conform noii legi: 466; număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300", a scris Băsescu pe Facebook. Fostul preşedinte susţine că actualul preşedinte "avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor" şi că "a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obliga la reacţie". De asemnea, Traian Băsescu este de părere că românii au fost "puţin vânduţi" pentru o relaţie mai bună a preşedintelui cu politicienii.
Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori şi 4 deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate).

Cod galben de caniculă în aproape toată ţara pentru următoarele două zile

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o atenţionare Cod galben de caniculă, valabilă în intervalul 22 - 23 iulie, în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Conform meteorologilor, miercuri, 22 iulie, şi joi, 23 iulie, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Transilvania şi Moldova, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 — 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, specialiştii ANM vor actualiza prezenta atenţionare.
Avertizarea cod galben a fost emisă pentru aproape toată ţara, cu excepţia judeţelor Constanţa, Tulcea, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi.

Peste 40% dintre romani nu sunt dispuşi la sacrificii pentru a-şi plăti datoriile

Potrivit unui sondaj INSCOP, 48,9% dintre respondenţi consideră că populaţia unui stat ar trebui să facă sacrificii pentru ca ţara lor să îşi plătească la timp datoriile, 40,2% cred că aceste sacrificii nu ar trebui făcute, iar 10,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Cercetarea relevă, în contextul discuţiilor despre Grexit, că 54,5% dintre români consideră că ţara noastră este ferită de anumite riscuri, pentru că foloseşte leul şi nu a trecut la euro, 24% apreciază că România ar avea o situaţie economică mai bună dacă ar fi în zona euro, în timp ce 21,5% aleg varianta ''nu ştiu/ nu răspund''. ''Existenţa unui procent majoritar care apreciază că România este ferită de anumite riscuri datorită faptului că nu este în zona euro nu trebuie interpretată ca un vot de blam pentru trecerea ţării noastre la moneda unică. Mai degrabă, este vorba despre influenţa unei situaţii punctuale, a cărei greutate în evoluţia opiniei generale despre adoptarea euro rămâne de evaluat. Cu toate acestea, răspunsurile la această întrebare pot fi o indicaţie a încrederii sporite a populaţiei în moneda naţională'', afirmă realizatorii sondajului. De asemenea, potrivit cercetării, 25% dintre respondenţi apreciază că efectele crizei greceşti asupra economiei şi populaţiei din România vor fi resimţite într-o măsură mare sau foarte mare, 27% spun că ţara noastră nu va fi influenţată nici în mică, nici în mare măsură de ce întâmplă în Grecia. 34,1% dintre respondenţi consideră că situaţia din ţara noastră va fi influenţată în mică şi foarte mică măsură de ce se petrece în Grecia. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare a fost de 13,9%, precizează sursa citată.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 — 14 iulie 2015.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.