Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Preşedintele şi premierul se ciondănesc pe Facebook

Ziarul de Vrancea
10 iul 2015 803 vizualizări
Pe reţeaua de socializare, Iohannis a precizat că majorarea salariilor demnitarilor ar fi fost ideea lui Ponta n liderul PSD susţine exact contrariul n Oprea pare că ţine partea preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis spune că în ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul despre salariile demnitarilor, la iniţiativa acestuia. El a precizat că nu poate accepta că ”un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul îşi propune să revină asupra ei”.
"Nu pot să accept ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional", a scris preşedintele pe Facebook. "În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la iniţiativa acestuia. Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonaţi", scrie Iohannis. Preşedintele spune că aceasta este o chestiune de principiu, însă înţelege reacţia oamenilor care vor performanţă din partea demnitarilor. Totuşi, Iohannis este de părere că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reaşezarea întregului sistem de salarizare.

Oprea: A fost ideea Guvernului

Premierul Victor Ponta a reacţionat la declaraţiile preşedintelui şi a afirmat că ultima discuţie cu şeful statului a fost în 5 iunie, atunci când Iohannis i-a cerut demisia. ”O precizare utilă pentru opinia publică - ultima discuţie a mea cu domnul Iohannis a fost în ziua de 5 iunie, când mi-a cerut să demisionez. De atunci nu am mai vorbit niciodată despre niciun subiect!", a scris Ponta pe Facebook, la 10 minute după mesajul transmis de Iohannis.
Premierul a mai declarat, vineri, că Gabriel Oprea a discutat despre majorarea salariilor demnitarilor cu preşedintele Iohannis, care a fost de acord, dar nu a vorbit cu cine trebuie, pentru că "celălalt preşedinte al României", consilierul prezidenţial Dan Mihalache, nu este de acord. Ponta a admis că a fost informat miercuri înainte de şedinţă cu privire la ordonanţă, dar a precizat că nu a fost de acord cu ea. "Am zis nu!", a fost categoric premierul. El a adăugat că nu este de acord cu majorarea salariilor demnitarilor în acest moment, ci o o dată cu toţi ceilalţi bugetari.
Pe de altă parte, Gabriel Oprea a declarat, vineri, că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta”. El a precizat că Ponta şi Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că preşedintele va susţine ordonanţa.
Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

PNL atacă la CCR votul de respingere a urmăririi penale a lui Ponta

PNL va contesta la Curtea Constituţională votul din plenul Camerei Deputaţilor privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese. Anunţul a fost făcut, vineri, de prim-vicepreşdintele PNL, Ludovic Orban. El a declarat că decizia de respingere a urmăririi penale încalcă grav prevederile constituţionale, iar, în cazul în care contestaţia va fi admisă de CCR şi se constată că practic respingerea urmăririi penale s-a făcut în baza unor prevederi neconstituţionale, votul va fi reluat.
Concret, PNL contestă la CCR atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală. Articolul din regulament încalcă prevederile constituţionale pentru că oferă, în cazul de faţă membrilor Guvernului, o serie de privilegii care îi plasează deaspura legii, a mai declarat prim-vicepreşedintele liberal. Orban consideră că acest articol a fost conceput special pentru a-i proteja pe deputaţi.
La 9 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

Premierul dă vina pe justiţie pentru pierderea fondurilor europene

România are programe cu finanţare europeană blocate în anchete în valoare de 3,3 miliarde euro, aferente exerciţiului 2007-2013, bani care ar putea fi pierduţi, a declarat vineri premierul Victor Ponta, la semnarea deciziei de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. "E prima dată când vă spun, dar am cerut ministrului, am cerut tuturor instituţiilor, pe 2007-2013 avem programe de 3,3 miliarde de euro care sunt blocate în urma diverselor anchete şi pe care s-ar putea să-i pierdem, dacă nu reuşim până în decembrie să avem rezultatul acestor anchete. Să învăţăm din această experienţă dureroasă 2007-2013 şi în noul exerciţiu să nu mai avem niciun program blocat de anchete", a afirmat Ponta. El a semnat vineri, la Palatul Victoria, împreună cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, decizia de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, program care cuprinde şi Masterplanul de transporturi.
Comisia Europeană a adoptat programul pentru infrastructură mare, în valoare de circa 9,5 miliarde euro din fondurile UE, aproape jumătate din cele 23 miliarde euro alocate României, vizând proiecte din transporturi, energie şi mediu.
Comisarul pentru politică regională Corina Creţu a afirmat că, până în anul 2020, unul din patru locuitori ai Bucureştiului va utiliza metroul, iar călătoria cu trenul pe toate căile ferate din reţeaua TEN-T se va reduce cu 20%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.