Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Raport al Centrului pentru Jurnalism Independent:Câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând

Ziarul de Vrancea
4 mai 2015 455 vizualizări
Anul 2014 a fost marcat de adâncirea crizei din mass-media româneşti, iar câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând, potrivit unui raport al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

"Dacă ar fi să definim cu un singur cuvânt starea sectorului mass-media în anul 2014, frica ar fi cuvântul cel mai potrivit. Frica jurnalistului că mâine ar putea să nu mai aibă un loc de muncă, frica de la finalul lunii, când nu ştie dacă va primi salariul, frica de patron, de politicieni, de autorităţi. Frica managerilor care încearcă să supravieţuiască pe o piaţă aflată în cădere liberă şi unde regulile jocului concurenţial sunt încălcate adeseori, teama că publicitatea ar putea să dispară, frica de instituţiile statului, care ar putea să vină în orice moment în controale prelungite abuziv. Şi, de ce nu, frica celor care au încălcat legile, că mecanismele de control ale statului încep să funcţionze. Câinele de pază al democraţiei pare mai timorat ca oricând", se spune în raportul "Starea sectorului mass-media din România în 2014 - Vulnerabilităţi şi posibile soluţii".
Raportul a fost făcut public de CJI ieri, în contextul Zilei mondiale a libertăţii presei (3 mai).
Potrivit raportului, anul 2014 a fost marcat de adâncirea crizei din mass-media româneşti: "Banii din piaţă sunt din ce în ce mai puţini, majoritatea bugetelor de publicitate mergând către televiziunile centrale. Afacerile de media au fost lovite, în continuare, de scăderea vânzărilor şi a audienţelor, de problemele legate de distribuţie, de publicitatea din bani publici alocată discreţionar şi, mai nou, de interpretările diferite ale legislaţiei româneşti în domeniul fiscalităţii şi al dreptului muncii". Pe de altă parte, potrivit raportului, jurnaliştii acuză, la rândul lor, salariile din ce în ce mai mici, lipsa de predictibilitate şi stabilitate a locului de muncă, programul încărcat şi sarcinile din ce în ce mai multe. "Publicul consideră că mass-media sunt profund viciate, deplânge lipsa conţinutului de calitate, condamnă uneori derapajele din mass-media, dar nu este dispus să plătească pentru conţinut şi nici nu sancţionează prin schimbarea obiceiurilor de consum mediile pe care, altfel, le critică. În plus, nici jurnalismul bun nu-şi găseşte o audienţă foarte mare", se spune în raport.
În ceea ce priveşte anul electoral 2014, raportul CJI menţionează că derapajele profesionale s-au înmulţit. Pe de altă parte, limbajul s-a deteriorat grav, agresivitatea a crescut, atât la nivel naţional, cât şi local, dar există zone în care meseria se practică corect, cât mai aproape de standardele profesionale. Acestea par a fi, însă, excepţiile care se pierd în mulţimea celorlalte, conform raportului.

Ponta: Acum nu există Opoziţie

Moţiunea de cenzură ar putea fi un lucru folositor dacă se vor dezbate teme importante, a afirmat, ieri, prim-ministrul Victor Ponta. În opinia sa, în acest moment nu există o Opoziţie în România. "O moţiune de cenzură este întotdeauna un lucru serios sau ar trebui să fie, este instrumentul principal al Opoziţiei, se depune o dată într-o sesiune parlamentară şi cu siguranţă că şi în această sesiune, chiar dacă s-a anunţat în februarie, după aceea în martie, în aprilie, în mai, până la sfârşitul lui iunie o vor depune. Bazându-mă pe ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă practic în fiecare săptămână şi la voturile şi din Camera Deputaţilor şi din Senat, majoritatea care susţine actualul Guvern este o majoritate stabilă, aşa încât cred că moţiunea de cenzură ar putea fi un lucru într-adevăr folositor dacă se vor dezbate nişte teme importante'', a precizat premierul într-un interviu pentru Agerpres. "Realitatea este următoarea: în acest moment, şi o spun cu toată răspunderea şi nu ştiu dacă se supără sau nu colegii mei, nu există Opoziţie. Prin Opoziţie eu înţeleg o alternativă", a mai spus Victor Ponta.

Fost deputat, dat în urmărire generală

Fostul deputat Marko Attila Gabor a fost dat în urmărire de Poliţia Română, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 29 aprilie, arestarea sa preventivă în lipsă pentru 30 de zile. Instanţa supremă a admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă în lipsă a lui Marko Attila, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relaţii interetnice la data comiterii faptelor.
El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infracţiuni). În 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi 7 inculpaţi, printre care şi fostul şef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi 4 inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.

Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni

Vremea se anunţă schimbătoare în următoarele două săptămâni, cu maxime diurne în prima parte a intervalului de 22-24 de grade, în special în partea de sud a ţării, şi mai scăzute cu până la 9 grade Celsius după data de 7 mai, dar şi din 9 - 10 mai, în toate regiunile, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 4-17 mai.
În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire treptată a vremii, astfel încât, pe 6 mai, valorile termice se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi de 24 de grade, iar a minimelor de 12 grade. După această dată, se va remarca o scădere de temperatură, iar până spre sfârşitul intervalului se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 20-22 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în zilele de 11 şi 12 mai, când vremea va fi răcoroasă, mai ales în nordul regiunii. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în jurul datei 7 mai şi după data de 11 mai, când, izolat, vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.