Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: DNA a extins urmărirea penală pe numele şefei CNA

Ziarul de Vrancea
2 apr 2015 431 vizualizări
Laura Georgescu ar fi confecţionat sesizări false pe numele instituţiei pentru ca, ulterior, să aplice sancţiuni unor televiziuni n "din păcate" pentru ea, unele sesizări ar fi avut o dată anterioară difuzării programelor incriminate

Procurorii anticorupţie au extins acuzaţiile în cazul Laurei Georgescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în dosarul privind intervenţii pentru licenţa Giga TV, ea fiind urmărită penal pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii susţin că, în calitate de preşedinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat, între 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a şapte posturi de televiziune. Conform DNA, în perioada respectivă, Georgescu a impus mai multor funcţionari din cadrul instituţiei pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au dus la amendarea celor şapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori. Modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, potrivit DNA, iar pentru a se crea aparenţa de legalitate în privinţa acestor sesizări, o parte dintre ele au fost lucrate într-un fişier "word" care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA. "Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate şi înregistrate ca şi cum ar fi fost preluate de pe mail-ul instituţiei, deşi acestea, în mod evident nu erau transmise pe mail, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparenţa de legalitate a acestor sesizări", arată DNA.
În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele şapte posturi TV, au fost inserate date false referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea sau chiar cu privire la momentul sesizării. "Un alt aspect rezultat în timpul urmăririi penale este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor şi al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului", potrivit DNA.
Laura Georgescu a fost, ieri, la sediul DNA, iar procurorii i-au adus la cunoştinţă extinderea urmăririi penale.
Extinderea cercetărilor a fost făcută în dosarul în care Laura Georgescu, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, primarul suspendat din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, este suspectată cu privire la intervenţii pentru licenţa Giga TV.

Traian Băsescu va deveni cetăţean moldovean

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova de la şeful statului moldovean, Nicolae Timofti, a declarat ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă. Întrebat câtă încărcătură simbolică ar avea informaţia că Băsescu va fi deţinătorul cetăţeniei Republicii Moldova, ambasadorul a declarat că la această întrebare ar trebui să răspundă "întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur, preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie".
În 18 iulie 2013, Traian Băsescu declara, într-un interviu acordat ProTV Chişinău în urma unei vizite făcute în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, "poate", cetăţenia moldovenească, în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei. O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis "categoric" să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară şi adăugând: "Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă".
Traian Băsescu a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook că în 2 şi 3 aprilie va face o vizită privată în R. Moldova, la invitaţia lui Nicolae Timofti, cu care va avea discuţii legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a R. Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a R. Moldova, şi relaţia bilaterală. Băsescu a subliniat, în mesajul său pe Facebook, că poziţiile pe care le va exprima în cadrul acestei vizite nu angajează România.

Marfă "de calitate" în Arestul Poliţiei

Instanţa supremă a decis definitiv, ieri, ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie arestat preventiv, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis, astfel, contestaţia procurorilor împotriva deciziei de cercetare în libertate a primarului Constanţei. Astfel, magistraţii au emis un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele lui Radu Mazăre şi al omului de afaceri Sorin Strutinsky. Radu Mazăre a fost dus, aseară, în Arestul Poliţiei Capitalei. Strutinsky este deja încarcerat, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.
Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut pentru 24 de ore, în 16 martie, de procurorii DNA, pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare.
Tot ieri, instanţa supremă a decis arestarea preventivă a fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. ICCJ a admis astfel contestaţia procurorilor DNA la decizia din 26 martie prin care s-a decis cerecetarea lui Vâlcov în arest la domiciliu. Judecătorii au decis ca Vâlcov să fie arestat preventiv 23 de zile, între 2 şi 24 aprilie.
Procurorii îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, de la care ar fi primit circa două milioane de euro mită.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.