Național

Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupţie

Ziarul de Vrancea
19 feb 2015 694 vizualizări
Agenţia Reuters subliniază succesul de care se bucură DNA în randul romanilor

Presiunea politică exercitată asupra procurorilor pentru a abandona cazuri pe care le anchetează a crescut în contextul în care sunt vizaţi oficiali de la vârf, însă rezistenţa procurorilor a crescut, spune şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi într-un interviu acordat Reuters. Însă fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, notează agenţia. "Rezistenţa procurorilor la asemenea presiuni a crescut", a declarat cel mai tânăr procuror general din istoria României şi prima femeie care a deţinut acest post, anterior. "Presiunea va continua atât timp cât investgăm asemenea cazuri", a spus ea. În opinia sa, "este important ca membrii clasei politice să ajungă la o anumită maturitate politică şi să înţeleagă că tot ceea ce vor procurorii este adevărul, în cazuri, şi că nu avem alte interese", a subliniat Kovesi pentru Reuters, care notează că DNA se bucură de un succes atât de mare în ţară, încât echipaje de televiziune sunt staţionate permanent în faţa instituţiei, aşteptând următorul politician, om de afaceri sau judecător vizat.

Un adevărat cult pentru DNA în randul tinerilor

Anchetarea cumnatului şi socrului premierului, unor miniştri şi liderului unui partid mediu ţin titlurile presei locale, notează agenţia, adăugând că eforturile celor peste 100 de procurori au dovedit că numeroase contracte de stat sunt acordate în schimbul unor favoruri sau mitei, iar şapte procente dintre parlamentarii aleşi în 2012 au fost condamnaţi sau sunt anchetaţi pentru corupţie. DNA a obţinut 1.138 de de condamnări anul trecut, investigând şi obţinând condamnarea unor oameni despre care cândva se credea că erau de neatins. Odată cu presiunile au crescut şi criticile formulate de către politicieni, mai scrie agenţia, citând ca exemplu acuzaţii lansate în ianuarie de un fost candidat la preşedinţie, în prezent investigat, potrivit cărora Kovesi datorează funcţia influenţei unui oficial de rang înalt din serviciile secrete. Şefa DNA a respinsa afirmaţiile ca defăimătoare.
Însă, anul trecut, în afară de politicieni şi oameni de afaceri au fost încarceraţi pentru corupţie şapte judecători şi 13 procurori, iar un fost judecător de la Curtea Constituţională a fost acuzat, anul acesta, că face parte dintr-o grupare infracţională organizată şi că a acceptat ca mită un automobil marca BMW şi două rochii pentru soţia sa. De asemenea, procurorul şef însărcinat cu lupta împotriva criminalităţii organizate este investigat, mai notează Reuters.
În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor şi are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.
Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existenţa unor probleme în special în Parlament, care încuviinţează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei. "Legile sunt modificate constant şi există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară", a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunităţii parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anca, acum 3353 zile, 22 ore, 14 minute, 44 secunde
Da este de felicitat DNA cu toata echipa de procurori in tot ceea ce face dar,trebuie sa dea un raspuns clar intregului popor care a fost motivul ca aceste dosare au stat la dospit atitea ani? citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.