Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cererea pentru ora de religie, o singură dată pe ciclu de învăţămant?

Ziarul de Vrancea
13 feb 2015 675 vizualizări
Elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii", a spus ministrul Educaţiei. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, după decizia Curţii Constituţionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educaţiei va stabili şi modul în care va fi reglementată noua prevedere.
"Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă religia. Locul disciplinei este acelaşi", a precizat ministrul Educaţiei.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Oficiali ai Curţii au precizat că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Miron Mitrea, încarcerat pentru luare de mită

Fostul parlamentar PSD a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare n alături de el, va intra după gratii şi Irina Jinau aflată deja la a treia condamnare cu executare în ultimii trei ani

Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, iar Irina Jianu a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, format din preşedintele Mihai Ionuţ Matei, Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Mădălina Alexandrescu şi Ştefan Pistol, a decis să confişte de la fostul deputat PSD Miron Mitrea suma de 327.928 de lei. Instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei din 15 octombrie 2014, dată de un complet de trei judecători de la ICCJ. Decizia de vineri a instanţei supreme este definitivă, iar Miron Mitrea a fost încarcerat vineri seară.

Ce regretă infractorul

Fostul deputat PSD le-a spus magistraţilor, la ultimul termen de judecată, că regretă imaginea pe care şi-a făcut-o în faţa procurorilor. "Regret că procuratura se referă la comportamentul meu. Am demisionat la momentul respectiv pentru a da posibilitatea începerii urmărării penale în cazul meu, în schimb regret că nu a fost găsit procesul verbal de confruntare în care Sergiu Sechelariu recunoaşte că a primit un miliard de lei vechi de la mine. Nu am făcut nicio faptă penală", a spus Mitrea, în ultimul cuvânt. Irina Paula Jianu le-a spus judecătorilor că nu a primit niciodată bani şi nici nu a fost favorizată de Miron Mitrea.
Procurorul de şedinţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a reiterat acuzaţiile care i se aduc lui Miron Mitrea, a prezentat din nou probele cu care anchetatorii au dovedit aceste fapte şi a arătat că, în raport de acest probatoriu, dar şi de calitatea pe care o avea Mitrea la momentul săvârşirii faptelor, se impune o majorare a pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, stabilită de prima instanţă de judecată.
În 15 octombrie 2014, instanţa supremă l-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004 şi parlamentar PSD la data trimiterii în judecată, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi la patru ani în cazul "Zambaccian", plus un spor de nouă luni, a fost eliberată condiţionat în 13 ianuarie, după ce a ispăşit doi ani şi şase luni din pedeapsă. Irina Jianu era încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

Directorul ADR Nord-Est, condamnat pentru corupţie

Pe langă pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, Constantin Apostol este obligat presteze, timp de 60 de zile, muncă în folosul comunităţii

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a fost condamnat definitiv, vineri, la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere într-un dosar de corupţie, după ce ar fi înlesnit unei firme obţinerea frauduloasă de fonduri europene.
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, magistraţii i-au interzis lui Constantin Apostol, printr-o pedeapsă complementară, ”dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”, respectiv aceea de director general al ADR Nord-Est. Totodată, el este obligat de instanţă ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului Judeţean Bacău, respectiv SC Parc Industrial Hit SRL Bacău, sau la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău.
Directorul general al ADRNE mai este judecat într-un dosar de corupţie, alături de primarul Bacăului, Romeo Stavarache. Potrivit rechizitoriului prezentat în instanţă de procurorii DNA, Constantin Apostol şi alte trei persoane cu funcţii de conducere în ADRNE şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene. Astfel, aceştia ar fi înlesnit obţinerea pe nedrept de către societatea Inter Print SRL Bacău a sumei de 689.581,47 de lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Directorul Romarm nu poate justifica sume importante de bani

Directorul Romarm, Dan Tache, arestat pentru abuz în serviciu, nu poate justifica 100.000 de dolari şi 35.000 de euro. Astfel, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că există o diferenţă nejustificată de 100.000 de dolari şi 35.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de Dan Tache, director general al Companiei Naţionale Romarm SA şi fost director general adjunct al SC Carfil SA, în perioada 30 iulie 2010 - 27 august 2013. Potrivit sursei citate, Dan Tache a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, însă directorul Romarm nu a depus la dosar un punct de vedere.
Dan Tache şi şeful sucursalei Romarm din Braşov, Aurel Velţan, au fost arestaţi în 11 februarie, pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute.

Elena Udrea vrea să îşi văruiască celula

Elena Udrea a solicitat, vineri, conducerii Arestului Poliţiei Capitalei, să-i permită ca, pe banii ei, să văruiască celula în care a fost închisă, să vopsească gratiile şi caloriferele, să schimbe mobilierul şi să tapeteze pereţii, potrivit unor surse din Poliţie. Sursele citate au precizat, că, în virtutea legii donaţiei, Elena Udrea a adresat conducerii Arestului Central al Poliţiei Capitalei o cerere în care a solicitat să i se permită să-şi renoveze celula. Udrea a menţionat că intenţionează să văruiască, să vopsească zăbrelele şi caloriferele, să schimbe mobilierul şi să pună tapet pe pereţi.
Conform anchetatorilor, solicitarea Elenei Udrea urmează să fie analizată, săptămâna viitoare, de şeful Arestului Capitalei.
Elena Udrea se află în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Microsoft.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.