Național

Udrea cu cătuşe, adevărul liber:Cum circulau banii în dosarele Bute şi Microsoft

Ziarul de Vrancea
11 feb 2015 561 vizualizări
Elena Udrea ar fi primit mită în dosarul Gala Bute prin intermediul prietenei sale, Ana Maria Topoliceni n banii îi erau aduşi în numerar acasă sau la biroul de la minister n PDL ar fi beneficiat în campania electorală de milioanele de euro sifonate în dosarul Microsoft n la închiderea ediţiei, Elena Udrea aştepta decizia instanţei privind propunerea DNA de arestare preventivă

Elena Udrea a fost adusă, ieri, din arest la instanţa supremă, unde s-a judecat cererea procurorilor DNA de arestare a deputatului PMP, în dosarul Microsoft. Ea avea cătuşe la mâini când a fost scoasă din maşină, iar înainte de a intra în sediul ICCJ a repetat gestul de a duce degetul arătător de la mâna dreaptă pe nas, pe care l-a făcut şi luni, în plenul Camerei Deputaţilor. Udrea scria atunci, pe Facebook, că prin gestul de a duce degetul arătător spre nas, comentat de presă, a vrut să transmită cuiva drag că "totul este în regulă".
Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunţată la DNA de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft. Ea a pretins de la fostul sportiv 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. "Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", au precizat procurorii în referat.
Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont şi înscrisuri olografe ridicate la percheziţii, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Cum caştigi bunăvoinţa statului

De asemenea, DNA arată, în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute, că sumele primite de la administratorul SC Consmin SA, Dragoş Marius Botoroagă, ajungeau în final la Elena Udrea, în diferite modalităţi. Potrivit DNA, banii erau înmânaţi Anei Maria Topoliceanu, iar ea le preda Elenei Udrea, "fie la locuinţa acesteia din Bucureşti, fie la Biroul din sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului". "Având în vedere relaţia de prietenie dintre cele două, precum şi faptul că în acea perioadă erau în desfăşurare mai multe fapte, remiterile nu se realizau imediat după plăţile efectuate de către Lungu Ştefan şi nici cu ocazia fiecărei plăţi. Topoliceanu Ana Maria ţinea o evidenţă a încasărilor de la Lungu Ştefan pe care i le comunica Breazu Tudor şi lua în calcul cheltuielile făcute din aceste sume, iar sumele rezultate din aceste tranzacţii le-a înmânat ministrului în două-trei ocazii", au scris procurorii. Conform sursei citate, firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea depindeau de "bunăvoinţa" persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor.
În acest context, în perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu le-ar fi ajutat pe Elena Udrea şi pe Ana Maria Topoliceanu, atunci director al Companiei Naţionale de Investiţii, să primească 300.000 de lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. După ce Compania Naţională de Investiţii făcea plăţile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta - Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod s-ar fi realizat cinci plăţi în valoare de 335.486 de lei. O parte a acestor sume i-ar fi fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizând că diferenţa a fost folosită de Breazu pentru a plăti cheltuieli ale celor două. Astfel, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazării pentru o vacanţă petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, şi costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naştere a acesteia, la Hotelul Orizont din Predeal. Sumele primite ar fi fost folosite şi pentru plata unor excursii făcute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenţa, la Mykonos – Grecia, la Frankfurt şi la Paris.
Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în 8 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti.
Ana Maria Topoliceanu este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute. Ea apare în fotografiile cu Elena Udrea şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în timpul unei călătorii la Paris.

Contractul Microsoft, încheiat la presiunile liderilor PDL

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a realizat procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft şi a încheiat contractul de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea şi de alte persoane din conducerea PDL, mai arată DNA în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea. Procurorii au stabilit că beneficiarii plăţilor efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, Sandu, Dorin Cocoş şi PDL, care a beneficiat de plata unor materiale electorale. "În toamna anului 2009, s-a încheiat cu PDL un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial", susţin procurorii DNA. Ei mai arată că pentru diferenţa de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, iar cei care trebuiau plătiţi au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Elena Udrea, care era vicepreşedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii.
În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.