Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Romanul ajuns în M.Britanie la 1 ianuarie 2014 spune că abia aşteaptă să se întoarcă acasă

Ziarul de Vrancea
4 ian 2015 546 vizualizări
Victor Spirescu, primul român care a venit în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014, afirmă că abia aşteaptă să se întoarcă în România, deşi câştigă 60.000 de lire sterline (76.000 de euro) pe an, relatează Daily Mail

La un an după sosirea sa în Marea Britanie, Victor Spirescu nu numai că a câştigat destui bani, ci a şi învăţat multe despre cultura britanică, unele lucruri nefiindu-i deloc pe plac. Pentru început, el şi-a format o opinie destul de fermă despre modul în care se comportă britanicii, despre care crede că nu sunt chiar atât de civilizaţi. "Oamenii sunt atât de gălăgioşi în Marea Brianie. Merg la metrou şi aud aceste fete vorbind. Wow! Ce zgomot fac", afirmă el. "Iar fetele beau atât de mult aici. Vineri noaptea, fetele sunt atât de bete, iar eu nu sunt de acord cu acest lucru. În România nu vezi aşa ceva. Mă sperie fetele britanice. Îmi este dor de cultura din România, de tradiţii", adaugă el. "Nu mă înţelegeţi greşit, fetele britanice sunt frumoase - au gene bune. Dar se comportă foarte diferit de fetele din România. Ele sunt egale cu bărbaţii. Nu prea ştiu ce părere să am despre acest lucru. Am nevoie de o fată care să gătească pentru mine şi să îmi spele hainele, dar deocamdată fac acest lucru singur. Cultura este o problemă", afirmă el.
De la intenţia sa de a lucra într-o spălătorie, atunci când a ajuns în Marea Britanie, tânărul a ajuns acum să câştige în jur de 250-300 de lire sterline (320-380 de euro) pe zi instalând tubulatură de ventilaţie în clădirile din Londra, ceea ce înseamnă peste 60.000 de lire sterline pe an.
Tânărul locuieşte însă împreună cu alţi şase români într-o casă din Newbury Park, Essex, plătind o chirie de 600 de lire sterline (766 de euro) pe lună. Locuinţa lui Victor este de fapt o cameră cu un pat dublu, un dulap, o canapea şi un fotoliu. Pe pat are aşternuturi în culorile steagului Marii Britanii, iar alături se află un steag al României.
Planul lui este să economisească bani pentru a se întoarce în România, unde vrea să nu mai fie nevoit să muncească vreodată. "Am venit aici să fac bani, nu să îi cheltuiesc", afirmă el. "Sunt bani buni aici. Câştig 250 de lire sterline pe zi, uneori 300 de lire sterline. Trimit bani acasă în România la fiecare două săptămâni", adaugă el.
Tânărul plăteşte taxe pentru venitul său la fel ca orice britanic, este liber-profesionist şi nu a primit niciodată beneficii sociale, afirmă cotidianul britanic. "Oamenii spun că românii vin aici să fure locuri de muncă de la englezi, dar nu este adevărat. Oricine poate găsi de muncă în Anglia dacă îşi doreşte cu adevărat. Este de muncă. Dar poate oamenii nu vor acest lucru. Dar dacă cineva vrea să stea acasă, să fie leneş, să stea pe ajutor social, este alegerea sa. Pe mine nu mă deranjează, dar eu prefer să muncesc", explică el.

Romanii au ucis mai puţin în perioada Sărbătorilor de iarnă

Infracţionalitatea înregistrată în perioada 24 decembrie - 4 ianuarie a fost în scădere cu 17% faţă de cea din perioada similară a iernii 2013-2014, în condiţiile unui număr mai mic cu 56% al tentativelor de omor şi cu 14% al faptelor de tâlhărie, a anunţat, ieri, Ministerul Afacerilor Interne.
Tot în intervalul 24 decembrie - 4 ianuarie, numărul faptelor grave de tulburare a ordinii publice şi al celor de ultraj contra bunelor moravuri a scăzut cu 50, respectiv 86%. Mai mic faţă de 2013-2014 a fost şi numărul accidentelor rutiere, care a scăzut cu 23%. Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a fost cu 44% mai mic, iar cel al răniţilor, cu 13%.

Utilizarea cardului de sănătate, obligatorie din 1 februarie

Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Data de 1 februarie este, de altfel, cea menţionată în mai multe rânduri de autorităţi ca fiind cea mai probabilă pentru introducerea acestei obligativităţi.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că până la 1 februarie se face iniţierea cardurilor de către medicii de familie, astfel încât acestea să devină active.
Acelaşi proiect de act normativ prevede că asiguratul va suporta costurile fabricării şi distribuirii cardului în cazul în care acesta îi este furat ori se deteriorează sau se pierde. Acelaşi lucru este valabil în cazul modificării datelor personale de identificare.
Eliberarea unui nou card naţional se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana respectivă. Până la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe eliberate de casele de asigurări de sănătate.

Şi-a sugrumat un prieten, după ce l-a confundat cu diavolul

Un bărbat de 42 de ani din comuna hunedoreană Cârjiţi a fost arestat preventiv, ieri, pentru omor, după ce şi-a sugrumat un prieten, apoi a sunat un vecin căruia i-a spus că a ucis "diavolul". Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Mirela Negruţiu, bărbatul de 42 de ani ar fi consumat alcool împreună cu victima în locul în care este amplasat cazanul de ţuică din sat. De acolo, cei doi bărbaţi au plecat la locuinţa agresorului, acesta anunţând după câteva ore un vecin că a ucis "diavolul". "Victima a fost sugrumată, iar omorul a avut loc pe fondul consumului de alcool", a declarat procurorul Mirela Negruţiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.