Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Costoiu: România devine proprietară pe Staţia Spaţială Internaţională

Ziarul de Vrancea
3 dec 2014 484 vizualizări
România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de importanţă strategică - Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6 - a anunţat ieri ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), desfăşurat marţi în Luxemburg. "Acceptarea României în acest program, alături de doar alte 11 State Membre, demonstrează că ţara noastră are deja capacitaţi industriale competitive", a afirmat Mihnea Costoiu. Altă decizie importantă în ceea ce priveşte România este implicarea, alături de statele europene, în finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Staţiei Spaţiale, România devine co-proprietar al Staţiei, alături de celelalte state europene, precum şi de partenerii internaţionali (SUA, Canada, Rusia şi Japonia). "Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 ţară europeană şi a 16-a din lume care deţine un procent din Staţia Spaţială Internaţională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar şi de încredere în viitorul industriei spaţiale româneşti", a mai declarat ministrul.
Ţările membre ale ESA au ajuns marţi la "un acord istoric" vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcţiune începând din anul 2020. Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 şi cuprinde şi construcţia unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză. Scopul acestui ambiţios proiect este acela de a face faţă concurenţei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

Ridicarea imunităţii parlamentare în dosarul Bica: Unul da, altul ba

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, nu însă şi cererea pentru arestarea deputatului PDL Cătălin Teodorescu. Cei doi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu în dosarul Bica. În cazul Teodorescu au fost înregistrate 146 voturi "pentru" şi 101 voturi "împotrivă", astfel încat  nu s-a întrunit majoritatea de voturi necesară aprobării solicitarii. Potrivit Regulamentului, sunt necesare jumatate plus unu din voturile celor prezenţi în sală pentru aprobare. În sala au fost prezenţi 292 deputaţi, însă doar 256 dintre ei şi-au exprimat votul. Pentru aprobare ar fi fost nevoie de 147 de voturi. Ulterior, PDL a anunţat că va depune o solicitare la Biroul Permanent de reluare a votului în cazul ridicării imunităţii deputatului Teodorescu.
Pe de altă parte, deputatul Marton Arpad şi-a criticat colegii de Cameră după ce aceştia au votat încuviinţatea arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila. "În 22 decembrie lumea nu a ieşit în stradă pentru a readuce capitalismul, ci a ieşit împotriva dictaturii poliţieneşti din România. Acum unii dintre dumneavoastră, sub înalta oblăduire a Monicăi Macovei, fost procuror în acea eră, vreţi să readuceţi acel stat poliţienesc. Pe noi nu ne veţi găsi alături de dvs în acest drum", a spus Marton Arpad

Boc sugerează că Udrea minte

Emil Boc neagă că ar fi fost sesizat cu privire la neregulile din cadrul ANRP pe vremea cand era premier. "Nu am fost sesizat cu niciun fapt de corupţie. Dacă aş fi fost sesizat, l-aş fi trimis autorităţilor statului, lucru pe care trebuie să îl facă orice cetăţean care are cunoştinţă despre un fapt de corupţie”, a spus ieri Boc.
În urmă cu o săptămână, Elena Udrea declara la Adevărul Live că în perioada în care a fost în Guvernul Boc le-a semnalat colegilor nereguli la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, iar ”reacţia instituţiilor şi a colegilor a fost că se înşală şi că lucrurile sunt ok”. Ea nu a nominalizat persoane cărora le-ar fi semnalat situaţia de la ANRP. Întrebată de ce nu a semnalat aceste nereguli la Direcţia Naţională Anticorupţie, Elena Udrea a răspuns că ”nu era treaba ei”.

A murit preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a murit, ieri dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, în urma unei boli incurabile. În vârstă de 69 de ani, el fusese diagnosticat cu cancer în cursul acestui an, când, de altfel, a fost de mai multe ori în concediu medical pentru a urma tratament. Ion Cîlea era preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea din anul anul 2008, iar din 2005 el conducea organizaţia judeţeană a PSD.

Încă un şef de judeţ cu dosar penal

Procurorii DNA Alba au extins ieri urmărirea penală pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu acordarea unor contracte din bani publici. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Mircea Moloţ este urmărit penal pentru trafic de influenţă, luare de mită, folosirea autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, spălare de bani şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
Dosarul îl vizează şi pe vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, care are calitatea de suspect, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Potrivit surselor citate, la sfârşitul anului 2011, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa pe care o avea asupra lui Victor Arion — director general al SC Apaprod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%), în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva, în cadrul procedurii de atribuire a unui contract. Această firmă a cedat o parte din execuţia lucrărilor SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată de ginerele lui Moloţ.
De asemenea, la data de 19 octombrie 2014, Mircea Moloţ s-a folosit de autoritatea sa de preşedinte al CJ Hunedoara şi de funcţia de conducere politică pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot. De asemenea, la percheziţiile din 7 noiembrie, procurorii DNA au găsit în biroul lui Mircea Moloţ din cadrul CJ Hunedoara un document clasificat secret de stat nivel "secret", document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.