Național

Marturisirile unui ziarist rapit in Irak

Ziarul de Vrancea
26 apr 2005 674 vizualizări
Soarta jurnalistilor rapiti depinde de cum negociaza autoritatile romane, fiind de preferat o cale de mijloc, ca retragerea treptata a trupelor ori o recompensa substantiala, dar este esential ca si populatia sa arate ca vrea eliberarea lor, afirma jurnalistul Christian Chesnot, fost ostatic in Irak.

Christian Chesnot - jurnalist la Radio France - a declarat, intr-un interviu pentru Delta RFI, ca rapirea este un adevarat soc. "Esti jurnalist, iti faci meseria si esti luat ostatic. Atunci traiesti o data socul rapirii, apoi socul ca nu stii ce o sa ti se intimple. Trebuie sa-ti pastrezi singele rece", afirma el.  Jurnalistul francez - care este expert in Orientul Mijlociu si cunoaste bine Irakul - arata ca a avut "norocul "sa vorbeasca araba, ceea ce a permis o detensionare a relatiei inca de la inceput. "Pentru ca momentele cele periculoase si cele mai intense sint primele ore, pentru ca nu stii cine te-a rapit si ce o sa ti se intimple", spune el. Potrivit lui Chesnot, in inregistrarile video in care apar ostaticii, discursul este impus de rapitori. Mesajele sint intotdeauna cele pe care rapitorii vor sa le transmita: uneori vor sa faca presiuni asupra autoritatilor, alteori vor doar sa arate ca ostaticii traiesc si sint sanatosi. Potrivit lui Chesnot, mesajul acestor casete este ca ostaticii sint bine tratati si sint sanatosi si ca, in aceste conditii, negocierile pot continua. "Noi am avut norocul sa nu existe o regie macabra cind s-a inregistrat caseta. Nu am fost amenintati de oameni inarmati, cu cagule. In plus, in cazul nostru, mesajul a fost intotdeauna discret, adica spuneam ca sintem sanatosi, sintem bine tratati", a adaugat jurnalistul, care a fost sechestrat timp de patru luni in Irak.

Rapitori pot fi calmati cu bani

Totul depinde de pozitia Guvernului roman si de vointa acestuia de a negocia, spune jurnalistul francez, apreciind ca este foarte important ca rapitorii sa fie luati in serios. "Marele pariu pentru diplomatii si serviciile secrete romanesti este sa poata cistiga timp pentru a cruta viata ostaticilor. In acest caz, sint negocieri subterane, clandestine si sper ca autoritatile romane fac ceva in acest sens si isi vor salva ostaticii", afirma Chesnot. Christian Chesnot apreciaza ca, in conditiile in care rapitorii cer retragerea trupelor din Irak, trebuie gasita formula care sa permita ambelor parti sa iasa bine: rapitorii sa cistige ceva, iar autoritatile romane sa nu fie nevoite sa cedeze la santaj. "Se poate fixa, spre exemplu, un calendar pentru retragerea treptata a trupelor romanesti din Irak. Se poate, de asemenea, varsa o recompensa substantiala pentru a-i calma pe rapitori. Sint mai multe cai, dar acesta e rolul diplomatilor si al serviciilor secrete".

Sa lichidezi trei oameni iti ia trei minute

Jurnalistul francez afirmaca mobilizarea populatiei este foarte importanta si ca trebuie ca atit Guvernul, cit si romanii sa ia in serios gruparea care i-a rapit pe jurnalisti. "Daca rapitorii au impresia ca nimanui nu-i pasa de de ostatici este problematic. (...) Stiti, acum, in Irak, viata nu valoreaza aproape nimic... Deci sa lichidezi trei oameni nu-ti ia trei minute. Deci trebuie sa existe o mobilizare, ca poporul roman sa arate ca tine la libertatea presei, la jurnalisti. Mai ales, este important pentru familiile celor trei sa stie ca populatia le sustine", afirma fostul ostatic in Irak.

 Informatiile despre atitudinea populatiei ajung la rapitori prin intermediul televiziunii si al mass-media, intrucit ei urmaresc posturile Al Jazeera si al Arabya. "Daca veti fi 10.000 de oameni, 15.000 pe strazile din Bucuresti sa cereti eliberarea ostaticilor si retragerea trupelor romanesti, atunci informatia este reluata de agentiile de presa, de ziarele arabe. Daca nu se intimpla nimic important, rapitorii nu sint la curent", a mai spus Christian Chesnot.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.