Național

Pozitia proamericana a lui Basescu creeaza confuzie

Ziarul de Vrancea
22 apr 2005 672 vizualizări
Cotidianul Le Figaro considera ca arteneriatul Romania-SUA invrajbeste relatiile Bucuresti-Paris. Totusi publicatia admite ca Basescu doreste doar sa sa transforme Romania intr-o putere regionala si mizeaza pe Statele Unite pentru a atinge aceste scopuri.

Romania va semna, luni, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana sub auspicii mai degraba incordate, se arata intr-un comentariu publicat de editia electronica de joi a cotitidanului Le Figaro. Presedintele roman Traian Basescu, ales in decembrie 2004, nu si-a ascuns orientarea proamericana si a provocat astfel reactii destul de dure in cadrul UE, in special dupa ce a plasat printre prioritatile sale crearea unei "axe Bucuresti-Londra-Washington". Franta, care a fost mereu principalul sustinator al Bucurestiului in laborioasele sale eforturi de aderare, a fost deosebit de contrariata. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Michel Barnier, a aratat acest lucru in timpul vizitei sale la Bucuresti, la sfirsitul lunii februarie, sugerind ca Traian Basescu nu are "reflex european" si confunda "alianta" cu "supunerea" fata de americani. Evident, aceste dojeni nu au fost pe placul sefului statului roman, care si-a exprimat clar opinia in doua interviuri acordate recent publicatiilor Le Figaro si Financial Times. "Nu avem nevoie de lectii", ar fi declarat presedintele roman marelui cotidian britanic. Publicatia franceza se intreaba cu ce se aseamana aceasta disputa si daca noul presedinte roman are resentimente fata de Franta, amintind ca in octombrie 2004, in plina campanie electorala, Traian Basescu l-a acuzat pe premierul francez Jean-Pierre Raffarin ca "se preteaza la jocul politic" al rivalului sau in cursa pentru Presedintie, fostul premier Adrian Nastase.

Basescu doreste de fapt ca Romania sa devina o putere regionala

In realitate, presedintele roman aspira sa transforme Romania intr-o putere regionala si mizeaza pe Statele Unite pentru a atinge aceste scopuri, dupa exemplul Poloniei, care, inaintea aderarii la UE, a insistat asupra unui parteneriat strins cu Statele Unite in Irak pentru a-si consolida pozitia pe scena europeana. Iar marele joc care opune astazi Statele Unite si Rusia in fostul spatiu sovietic ii ofera o ocazie. Romania are de jucat un rol geostrategic cheie, fiind situata la frontierele de est ale UE, pe tarmul Marii Negre, intr-o zona tranzitata de toate tipurile de trafic si de aproape un sfert din petrolul si gazele importate de tarile europene, apreciaza ziarul francez. Romania este membra NATO de aproape doi ani si se declara dispusa sa gazduiasca baze americane, discutii pe aceasta tema avind loc deja de trei ani. Miza este cruciala: securizarea bazinului Marii Negre si democratizarea tarilor riverane, dintre care trei - Ucraina, Georgia, Republica Moldova - incearca sa scape de sub tutela rusa. Bucurestiul a propus Aliantei Nord-Atlantice extinderea si in Marea Neagra a misiunii "Active Endeavour", care se desfasoara in prezent in Marea Mediterana si are obiectivul de a controla traficul maritim, mai ales cu arme de distrugere in masa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.