Național

PSD a incercat sa cumpere integrarea Romaniei

Mihai Boicu
11 apr 2005 662 vizualizări
Tom Gallagher a spus la Focsani ca Guvernul Nastase a dus Romania pe "usa din dos" spre Uniunea Europeana. Profesorul britanic a afirmat ca PSD a pierdut alegerile, dar nu si controlul. Presedintele Asociatiei Pro Democratia a spus ca fraudele au atins apogeul in anul 2004 si a pledat pentru un sistem de vot mixt.

Profesorul britanic Tom Gallagher le-a vorbit simbata vrincenilor la Ateneul Popular de relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana. Acesta a punctat realizarile PSD cu privire la stabilitatea guvernarii si cresterea economica. Adrian Nastase a fost criticat insa de profesorul britanic spunind ca a dus tara noastra pe usa din dos spre integrarea in UE, prin cumpararea bunavointei unor membri mai slabi. "PSD a pierdut alegerile, dar nu si controlul", a spus profesorul de studii politice est europene de la Universitatea Bradford. Principalul factor de intirziere al dezvoltarii tarii este, in opinia lui Tom Gallagher, prezenta fostilor comunisti in structurile statului, in frunte cu Ion Iliescu. Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a spus ca sistemul de vot mixt ar fi solutia cea mai potrivita, in dauna votului pe liste sau a celui majoritar.

Prezenta lui Tom Gallagher la Focsani a atras simbata in sala mare a Ateneului Popular "Mr. Ghe. Pastia" mai multi focsaneni decit la congresele organizatiilor unor partide. Prelegerea profesorului britanic, intitulata "Uniunea Europeana si Romania. Cadre institutionale si practica politica", s-a dovedit o analiza lucida si obiectiva a evolutiei tarii noastre in contextul aderarii la UE. Tom Gallagher a spus ca fortele politice noi, aparute imediat dupa revolutie, au pierdut batalia cu comunistii grupati sub conducerea lui Ion Iliescu. "Arsenalul" acestuia a constat in partide satelit ale actualului PSD, dar si in folosirea serviciilor secrete. Tom Gallagher a spus ca UE a avut in primul rind interese strategice in aderarea tarii noastre. "Nu este o coincidenta ca Romania a primit invitatia de aderare la 7,8 luni de la ajutorul dat NATO in lupta cu Milosevici", a afirmat profesorul de la Universitatea Bradford.

Integrare pe usa din dos

Tom Gallagher a declarat despre fosta guvernare ca a avut si plusuri si minusuri. La capitolul "bile albe", acesta a spus ca Romania a avut cel mai stabil guvern dupa 1989, la care s-a adaugat si cresterea economica. "Din pacate, PSD s-a intors la vechile obiceiuri care-l caracterizasera inainte, si chiar membri din interiorul PSD, cum ar fi Daciana Sirbu, au recunoscut ca au incercat sa anihileze presa independenta", a afirmat Gallagher. Acesta a spus ca planul Guvernului Nastase a fost sa integreze Romania pe usa din dos, schimbind foarte putin, prin cumpararea bunavointei unora din membrii UE. "Cred ca geniul PSD a fost sa mearga catre cei mai compromisi membri ai UE si sa le cistige increderea", a declarat Tom Gallagher. De asemenea, acesta a criticat prestatia fostului comisar pentru extindere al UE, Gunther Verhoigen, care a spus cu patru zile inainte de alegerile generale ca tara noastra va adera, desi avea trei capitole de negociere deschise. "A fost o mare supriza pentru multi oficiali ai UE ca PSD a pierdut alegerile", a spus profesorul britanic. Acesta a afirmat ca Guvernul Tariceanu nu poate face schimbari mari intr-un timp scurt, deoarece fostul guvern nu a facut decit "reforme cosmetice". "Mesajul noului guvern este ca reformele trebuie accelerate si ambasadorul tarii mele a spus ca timpul pentru munca dificila a inceput acum. Ei se asteapta ca lucrurile sa se schimbe acum astfel incit masina de interese a PSD sa nu mai functioneze", a declarat Tom Gallagher.

Baronii, cei mai puternici in Romania

In ceea ce priveste fenomenul baronilor locali, Tom Gallagher a spus ca Romania are o situatie speciala din cauza anilor de comunism si in privinta reformei. "Exista echivalenti ai baronilor locali si in alte parti, dar nu cred ca si-au manifestat puterea ca aici", a spus analistul britanic. Acesta l-a dat ca exemplu pe fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, care si-a sarbatorit ziua de nastere printr-o petrecere publica. "Foarte multe din fondurile de preaderare au fost acordate structurile regionale de dezvoltare si foarte multi baroni domina aceste structuri", a adaugat Gallagher. Profesorul de la Universitatea Bradford a spus ca PSD a pierdut alegerile insa nu a pierdut controlul, mai ales in sistemul judiciar. "Cred ca este evident ca PSD a incercat sa-si impuna oamenii loiali in sistemul justitiei, in Consiliul Superior al Magistraturii. Cu noua Constitutie, care prevede o mai mare separare a puterilor in stat, este foarte greu ca acesti oameni sa fie inlocuiti", a spus Tom Gallagher. Acesta a afirmat ca se teme ca UE va deveni o organizatie mult mai corupta deoarece "s-a extins mult prea repede si nu cred ca a fost pregatita pentru acest lucru". Tom Gallagher si-a lansat la Focsani cartea "Romania de la comunism incoace. Furtul unui natiuni" care, in ciuda pretului destul de piperat, a fost cumparata de multi dintre participantii la conferinta.

Votul mixt, solutia Pro Democratia

Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a sutinut ca nici sistemul de vot proportional, pe liste, nici cel majoritar, nu reprezinta o solutie pentru viitor si ca o cale de mijloc ar fi cea mai potrivita. Acesta a spus despre votul proportional ca duce la creearea unei oligarhii, deoarece partidele controleaza stabilirea listelor de candidati in dauna alegatorilor. Proiectul sistemului de vot majoritar propus de PSD a fost caracterizat ca iresponsabil de Cristian Pirvulescu. Acesta a mai afirmat ca fosta comisie parlamentara pentru modificarea legilor electorale, condusa de Viorel Hrebenciuc, a blocat reforma si a opus cea mai mare rezistenta la sistemul de vot mixt, pe motiv ca acesta ar fi complicat. "Ma intreb, sint romanii mai prosti decit ungurii?", a spus Cristian Pirvulescu, care a precizat ca sistemul functioneaza cu succes in Ungaria. Presedintele APD s-a pronuntat pentru crearea unui cod electoral si a spus ca organizatia pe care o conduce a initiat o dezbatere nationala pentru modificarea legilor electorale pentru prevenirea fraudelor. "Fraudele au inceput o data cu votarea Constitutiei, atunci cind toleranta autoritatilor la frauda a fost incredibila, si a atins apogeul in 2004", a afirmat presedintele APD. Pornind de la analiza alegerilor generale de anul trecut, cind fenomenul votului multiplu a atins cel putin 3% din voturi, Cristian Pirvulescu a afirmat ca este posibil ca toate alegerile din istoria de dupa cel de-al doilea razboi mondial sa fi fost fraudate, deoarece metodele folosite nu sint noi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.