Național

Ristea Priboi, protectorul unui terorist?

Mihai Boicu
11 apr 2005 2826 vizualizări
Fostul deputat de Vrancea este acuzat ca ar fi unul dintre protectorii sirianului Omar Hayssam, alaturi de nume grele din conducerea PSD. Omul de afaceri este acuzat de legaturi cu grupari teroriste si este posibil sa fie implicat in rapirea ziaristilor din Irak.



Rapirea jurnalistilor romani in Irak pare sa aiba si implicatii vrincene. Ristea Priboi, fostul deputat PSD de Vrancea, este din nou in prim planul unui scandal datorita legaturilor cu dubiosul om de afaceri Omar Hayssam, cunoscut pentru implicarea in cazul ziarisilor rapiti. Inca din 2002, FBI a trimisi date ca romano- sirianul ar avea legaturi cu grupari teroriste, insa toate dosarele au fost ingropate de fosta putere. Omar Hayssam avea o adevarata retea de "prieteni" la virful PSD, printre care figura la loc de cinste Ristea Priboi, fost membru in consiliul de administratie al uneia din numeroasele sale firme. Se pare ca legaturile dintre cei doi dureaza de pe vremea cind fostul deputat PSD era fiter DIE sau SIE. Potrivit presei centrale, anchetatorii afacerilor lui Hayssam ar fi efectuat mai multe perchezitii la locuintele lui Ristea Priboi, dar si ale lui Viorel Hrebenciuc si ale omului de afaceri Fatih Taher.

Ristea Priboi este din nou in prim planul atentiei publice, chiar daca nu a mai candidat pentru un loc in Parlament. Presa centrala a dezvaluit ca fostul deputat PSD de Vrancea a intrat in vizorul anchetatorilor care cerceteaza afacerile romano- sirianului Omar Hayssam, dat afara din PSD in urma cu citeva zile. Mai multe locuinte ale sale ar fi fost perchezitionate, insa procurorii au afirmat ca nu a fost chemat la audieri. Omar Hayssam a aparut in revista Capital drept unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, unde traieste de peste 25 de ani, cu o avere de peste 100 de milioane de dolari, care se pare ca a fost facuta prin afaceri necurate. Unul dintre cei tepuiti de acesta este fostul senator de Vrancea Constantin Dinu, care spune ca a ramas pagubit cu 1,4 miliarde de lei dupa o afacere cu Hayssam. Acesta a fost arestat preventiv pentru inselaciune si implicare intr-un grup de crima organizata. Potrivit informatiilor care au aparut in presa centrala anchetatorii i-au luat in vizor pe pesedistii Ristea Priboi si Viorel Hrebenciuc, precum si omul de afaceri Fatih Taher. Se pare ca legaturile lui Ristea Priboi cu Omar Hayssam dateaza chiar de pe vremea cind acesta era ofiter activ in DIE si SIE, iar afaceristul era in obiectivul sau. Citiva ani mai tirziu, Priboi a ajuns consilierul presedintelui PSD Adrian Nastase si nasul unuia dintre copiii sai. Legatura dintre fostul deputat PSD cu Omar Hayssam este demonstrata si de faptul ca acesta a fost membru in consiliul de administratie al firmei Lapit-Divertis Bucuresti, controlata de Mahmoud Khaled Omar si de Omar Hayssam, prin intermediul companiei Uno International Eximp SRL. Acesta a plecat din CA, dupa ce presa a dezvaluit ca se afla in conflict de interese.

Posibil terorist

Omar Hayssam a intrat in atentia opiniei publice dupa rapirea celor trei ziaristi romani in Irak, carora le-a organizat deplasarea. Omul de afaceri a afirmat ca a fost sunat de unul dintre rapitori, care i-a cerut patru milioane de dolari rascumparare. La o cercetare mai atenta a presei a iesit la iveala ca romano- sirianul este un om de afaceri dubios, cu legaturi la fel de dubioase cu conducerea PSD, in care a fost membru pina in urma cu citeva zile. Dupa arestare, a iesit la iveala ca FBI a trimis date inca din 2002 autoritatilor romane in legatura cu posibilele legaturi ale arabului Omar Hayssam cu grupari teroriste, insa nu s-a intimplat nimic. In acest context, implicarea lui Ristea Priboi in acest caz nu mai apare ca fiind atit de suprinzatoare. Fostul ofiter DIE, acuzat ca a facut si politie politica, a fost una dintre figurile care au aparut in umbra multora din marile afaceri necurate derulate dupa 1990.

Hayssam, Priboi& PSD

Potrivit dezvaluirilor facute de presa centrala, Omar Hayssam a avut relatii cu foarte multe persoane de la virful fostei puteri. Una dintre acestea este Viorel Hrebenciuc, care ar fi si el in vizorul procurorilor. Acesta are legaturi cu un alt om de afaceri arab controversat, Fatih Taher, despre care se spune ca se afla in spatele ziarului Adevarul, iar acum este si el cercetat. Direct sau indirect, Omar Hayssam a avut foarte multe legaturi cu persoane influente din fosta putere, printre care si Ristea Priboi, cunoscut ca una din "eminentele cenusii" ale PSD. De asemenea, acesta a fost de mai multe in strainatate in delegatiile fostului presedinte Ion Iliescu. Dosarele in care Omar Hayssam a fost acuzat de diverse afaceri au fost ingropate inca din 2001 in sertarele Parchetului General, de aceasta operatiune ocupindu-se din cite se pare chiar fostul procuror general Tanase Joita. Noul sef al Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Iulian Dragomir, a afirmat ca a gasit patru dosare referitoare la Omar Hayssam ingropate in sertarele fostului sef al institutiei. Acesta le-a trimis la Parchetul General si a declarat presei ca dosarele contineau informatii concludente cu privire la operatiuni de spalare de bani.

Trecutul l-a ajuns din urma in politica

Ristea Priboi are un trecut controversat, datorita faptului ca a fost ofiter activ in Directia de Informatii si mai apoi in Serviciul de Informatii Externe. Istoricul Marius Oprea se intreba nu cu mult timp in urma la Focsani daca a fost intimplatoare detasarea in Iugoslavia a lui Ristea Priboi in anii 1994 - 1995, atunci cind s-a derulat o afacere de anvergura de contrabanda cu petrol in timpul embargoului, prin Gara Jimbolia, in care ar fi fost implicate cele mai inalte oficialitati ale statului de la acea vreme. Ulterior, acesta a intrat in politica in anul 1996 si a devenit consilier al lui Adrian Nastase, de care ar fi fost legat de pe vremea in care a fost ofiter. Ristea Priboi a fost plasat in 2000 pe locul trei pe lista de candidati pentru Camera Deputatilor si a iesit deputat fara emotii. Timp de patru ani, vrincenii nu prea au simtit pe pielea lor ca Ristea Priboi i-a reprezentat in Parlament. In schimb, numele sau a fost implicat adesea in dezvaluiri legate de trecutul si afacerile in care a fost implicat. Reporterii au incercat sa-l contacteze pe Ristea Priboi pentru a-l intreba despre implicarea sa in aceasta afacere, dar acesta a fost de negasit, fiind plecat in Marea Britanie.

Lista lui Priboi

Februarie 2001

Ristea Priboi, presedinte la acea vreme a comisiei parlamentare SIE, a fost acuzat ca a facut politie politica su umbrela fostei Securitati. Fostul deputat a fost suspectat ca a pus la cale mai multe atacuri impotriva diasporei, cum cum ar fi scrisoarea capcana trimisa lui Serban Orescu, injunghierea lui Emil Georgescu, directorul postului "Europa Libera", batai de strada administrate Monicai Lovinescu si lui Paul Goma. Acesta si-ar fi adus contributia si la atentatul impotriva "Europei Libere", soldat cu victime si infaptuit cu ajutorul celebrului terorist Carlos Sacalul, tocmit de Securitate la acea vreme.

19 aprilie 2001

Ristea Priboi a demisionat din fruntea Comisiei speciale de Control asupra activitatii SIE, in urma acuzatiilor de politie politica.

Noiembrie 2002

Werner Sommerauer, unul dintre participantii de la revolta din noiembrie 1987, a declarat ca Ristea Priboi a fost unul dintre ofiterii care i-au anchetat pe muncitorii care au protestat. Acesta a spus ca luat in bataie in beciurile Securitatii de la fostul deputat PSD, pe care l-a recunoscut apoi cind l-a vazut la televizor. Ulterior, cei doi au ajuns in instanta din cauza acestor declaratii.

Gheorghe Duduc a fost a doua persoana care a sustinut ca Ristea Priboi a participat, in 1987, la anchetarea muncitorilor brasoveni. Acesta a spus ca a fost batut de securisti de fata cu Ristea Priboi, care le facea din cind in cind semne, dupa care il loveau mai tare.

Decembrie 2002

Senatorul PNL Radu F. Alexandru a prezentat mai multe din arhiva CNSAS potrivit carora Ristea Priboi a facut politie politica.

Acesta a aratat presei o nota informativa din 1969, care purta semnatura dactilografiata a locotentului Ristea Priboi, de la Inspectoratul de Securitate al Municipiului Bucuresti. Nota informativa se referea la situatia de la "Romania literara".

Ianuarie 2003

Numele lui Ristea Priboi apare pe lista beneficiarilor care trebuiau sa primeasca 1,5 milioane de dolari pentru libertatea lui omului de afaceri Sorin Beraru. Prin transa, in valoare de 600.000 de dolari, s-a impartit intre "Hosu, Toma, Priboi, Adrian si seful lui Hosu".

Presa a dezvaluit ca, in anul 2002, Consiliul Judetean Vrancea a cumparat mape, calendare si pixuri in valoare de 500 milioane de lei de la SC Management Marketing L SRL Bucuresti. Firma ii are ca actionari pe socrii lui Priboi si administrata de sotia acestuia, Mariana Priboi.

Februarie 2003

Ristea Priboi este implicat, prin firma sotiei sale, Management Marketing L SRL Bucuresti, intr-o afacere dubioasa cu SNP Petrom Vrancea. Firma Amapolla Prest, a afaceristul bacauan Benoni Beca, arestat in dosarul "Banca Transilvania", a incheiat un contract cu SNP Petrom un contract pentru livrarea de bauturi alcoolice in valoare de 12 miliarde de lei, care era girata la Banca Transilvania. Pe 16 ianuarie 2002, firma lui Benoni Beca a cerut SNP sa transfere suma de 1,8 miliarde de lei, reprezentind plata unei facturi, firmei administrata de sotia lui Ristea Priboi. Motivul l-a reprezentat o asa zisa datorie catre Management Marketing SRL.

8 iunie 2003

Un eveniment monden din Vrancea poarta marca Priboi. Maura Buza, fiica lui Constantin Buza, s-a casatorit cu George Marin Priboi, fiul fostului deputat. Fostul prefect Constantin Buza era cazut in dizgratie in la momentul respectiv, insa dupa aceea s-a "reabilitat" si a revenit la directia CAS Vrancea.

Noiembrie 2003

Ristea Priboi nu a cerut acces la informatii NATO, desi obtinuse un certificat de securitate care ii dadea dreptul de acces la secretele nationale. Pentru a accede la secretele NATO, fostul deputat ar fi trebuit sa dovedeasca ca nu a participat la actiuni impotriva tarilor din Alianta si nu a fost complice la astfel de actiuni.

15 martie 2004

Evenimentul Zilei a dezvaluit ca intr-un adevarat palat construit in Predeal sint colegi Ristea Priboi, Dana Barb, sora lui Adrian Nastase, Roxana Bichel si Daciana Sirbu, fiica fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu.

13 mai 2004

Ristea Priboi a fost huiduit la scena deschisa de focsanenii veniti sa-l asculte pe Tudor Gheorghe la Casa de Cultura. Acest fapt a demonstrat clar cit de mult au apreciat focsanenii prestatia parlametara a fostului deputat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.