Național

33 euro, ziua de munca la cules de capsuni in Spania

Matei Bratu
8 apr 2005 603 vizualizări
Vrincenii care lucreaza legal in Spania au drepturi dar si obligatii.

Vrincenii care lucreaza legal in Spania au drepturi dar si obligatii, la fel ca si spaniolii, dupa cum anunta Ministerul Administratiei si Internelor. Aceste drepturi si obligatii se regasesc in conventiile colective provinciale din agricultura, fiind exemplificate in Conventia Colectiva din Agricultura din Provincia Huelva. Potrivit Oficiului Migratiei Fortei de Munca, aceasta zona este principala destinatie a lucratorilor sezonieri romani in Spania. Potrivit Conventiei, saptamina de lucru este de 6 zile a cite 6 ore pe zi, grila de salarii pentru anul 2005 la plantat culturi de capsuni este de 33,84 euro/zi, pentru recoltat capsuni se plateste 32,45 euro/zi iar munca in magazie cu 4,99 euro/ora. De asemenea, potrivit legii, muncitorul beneficiaza de plata orelor suplimentare, cu sporuri cuprinse intre 75% din valoarea orei normale pentru prima ora suplimentara prestata intr-o zi obisnuita de munca si 125% din valoarea orei normale, incepind cu a doua ora in zilele de sarbatoare. Daca se intimpla ca lucratorului sezonier sa nu i se dea de munca sau i s-a suspendat activitatea in timpul primelor doua ore, acestuia i se va plati 50% din salariu. In cazul in care angajatorul asigura cazarea, aceasta este gratuita, fiind interzis sa se retina din salariu cote pentru cazare. Totodata, potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, persoanele care muncesc in domeniul agriculturii in Spania nu vor mai plati personal contributia la sistemul de securitate sociala aceasta suma fiind retinuta de catre angajator pe statul de plata, urmind a fi depusa la Trezoreria Securitatii Sociale de acesta. Pentru anul acesta cota fixa pentru contributia la sistemul de securitate sociala in domeniul agricol si silvic pe care o plateste aceasta categorie de lucratori este de 68,83 euro/luna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.