Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Premierul roman întoarce spatele Americii

Ziarul de Vrancea
9 ian 2014 632 vizualizări
Victor Ponta nu se va întalni cu un înalt oficial american venit la Bucureşti pentru discuţii privind funcţionarea statului de drept în Romania n premierul invocă programul încărcat deşi un consilier de-al său susţine că vizita nu ar fi "intempestivă" n acelaşi consilier, cunoscut pentru ANI, critică atitudinea de "superioritate" a SUA

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland începe astăzi o vizită de două zile la Bucureşti, pentru a discuta cu Guvernul român şi cu membri ai societăţii civile despre consolidarea statului de drept. Vizita demnitarul american vine în contextul în care, la sfarşitul anului trecut, Executivul şi Parlamentul au fost în centrul unui nou scandal major în "marţea neagră", 10 decembrie, cand Parlamentul a trecut un pachet de modificări ale Codului Penal cu impact negativ în lupta anticorupţie. Este a doua vizită a unui înalt oficial american în Romania în urma unei crize politice, după cea efectuată de Philip Gordon, predecesorul Victoriei Nuland, în august 2012, după referendumul de suspendare a preşedintelui.
Înaltul oficial american are programată o întalnire la Cotroceni, iar din partea Guvernului urmează să discute cu ministrul de Externe Titus Corlăţean, nu şi cu premierul Victor Ponta. "Am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci cand această vizită a fost anunţată. Programul premierului era făcut de multă vreme, aşa încat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat şi am tot mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care şi partea americană şi partea romană le consideră necesare", a declarat, ieri, Titus Corlăţean.

Frunda: "SUA nu au îngrijorări, ci nelinişti"

Pe de altă parte, consilierul onorific al premierului Ponta pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, Gyorgy Frunda, a lăsat diplomaţia la o parte şi a criticat vizita oficialului american la Bucureşti, Frunda a declarat că simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anunţul vizitei secretarului de stat adjunct american. "Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lumea globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului (adunării statale - n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun şi mai puternic - n.red.) ", a declarat Gyorgy Frunda pentru Ziare.com. El a precizat, ieri, la B1 Tv, că "nici în SUA demnitarul nu este considerat funcţionar public". Frunda este cunoscut pentru numeroase amendamente depuse la legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au redus drastic competenţele instituţiei.
Gyorgy Frunda a mai declarat că "România nu e colonie" şi că refuză să creadă că Nuland vine în inspecţie. "Vizită nu e aşa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră. Aceste vizite sunt plănuite, se poartă dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază şi pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei. Există nişte discuţii, SUA au arătat nu nişte îngrijorări, cum greşit au formulat ziarele, ci nişte nelinişti, nişte semne de întrebare în legătură cu nişte decizii", a mai comentat fostul senator.


Antonescu îi trage trei palme lui Ponta

în prima ieşire publică din 2014, liderul PNL l-a contrazis de două ori pe premier, apoi l-a sfidat

Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat ieri, în prima şedinţă a conducerii PNL, că nu "liniştea" este prerogativa preşedinţilor Romaniei. Declaraţia sa vine ca răspuns la afirmaţiile făcute luni de premierul Victor Ponta care spunea că viitorul şef al statului trebuie să fie un om al "păcii şi liniştii". "Vrem un preşedinte care să aducă linişte? Da, dar nu în sensul că vrem un preşedinte care să nu deranjeze pe nimeni. Marca preşedintelui viitor nu trebuie să fie aceea de a nu deranja pe nimeni şi de a oferi linişte, pentru că nu liniştea este prerogativa preşedinţilor. Nu pentru linişte votează cetăţenii. Preşedintele trebuie să ofere garanţii, nu linişte. Desigur că atunci când garanţiile sunt solide, când ceea ce este garantat, şi anume respectarea Constituţiei, şi anume echilibrul regimului democratic, şi anume interacţiunea corectă şi funcţionarea corectă a tuturor instituţiilor publice, atunci se poate vorbi de linişte", a susţinut Antonescu.

"Năstase nu a fost condamnat politic"

Antonescu l-a contrazis ieri pe Ponta şi pe subiectul condamnării lui Adrian Năstase. Întrebat de jurnalişti dacă vede condamnarea fostului premier ca fiind una politică, liberalul a răspuns că nu. "Nu e rostul, nu e căderea politicienilor să comenteze sentinţe definitive. Am procedat la fel atunci când colegul nostru Relu Fenechiu a fost condamnat în primă instanţă. Domnia sa a demisionat imediat din funcţia de ministru şi nimeni din PNL nu a comentat conţinutul sentinţei, ci sensul sentinţei", a afirmat liderul PNL. Solicitat să comenteze declaraţia premierului Victor Ponta potrivit căreia susţinerea reţinută a PNL faţă de fostul prim-ministru Adrian Năstase vine în urma faptului că social-democraţii au mai mult curaj ca liberalii, Antonescu a afirmat că nu poate fi "stârnit" cu "chestiuni adolescentine".
"Cât curaj avem fiecare dintre noi se vede pe parcurs", a adăugat Crin Antonescu.

Inamicul public al PSD Ilfov, promovat de liberali

Crin Antonescu a declarat, ieri, că opinia sa este că PNL ar trebui să aibă "maturitatea" de a participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare din acest an. "E o părere strict personală, nu mă opun oricărei formule - că noi ar trebui să avem maturitatea să putem face aceste alegeri pe liste separate, menţinând USL şi menţinând toate acele obiective comune ale USL", a declarat preşedintele PNL.
Ministrul liberal de Interne Radu Stroe, vicepreşedinte al PNL, a precizat, ieri, că susţine ideea listelor comune PNL-PSD pentru alegerile europarlamentare, menţionând că acesta este punctul său de vedere. Un punct asemănător de vedere a avut şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Pe de altă parte, Crin Antonescu a anunţat, ieri, că la nivelul conducerii partidului s-a luat decizia desemnării lui Marian Petrache, vicepreşedinte al PNL, în calitate de coordonator al campaniei pentru alegerile europarlamentare, alături de Eduard Hellvig şi Rareş Mănescu. Decizia i-a înfuriat pe social-democraţi, Petrache fiind unul din artizanii ruperii USL în judeţul Ilfov. Preşedintele PSD Ilfov, Gabriela Firea, a declarat, ieri, că prin promovarea lui Petrache se demonstrează că PNL nu are intenţia aderării la pactul de neagresiune propus de social-democraţi.

Banii pentru profesori, săptămana viitoare

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dă asigurări că salariile din învăţământ vor fi plătite "în câteva zile", întârzierea din ianuarie nefiind cauzată de lipsa banilor. "Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ", a declarat Remus Pricopie. Potrivit ministrului, în prezent, nu există o situaţie defalcată privind sumele cheltuite pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial. "Acum, nu putem spune cât am cheltuit cu grădiniţele sau cu învăţământul primar. Cu excepţia universităţilor, în toate celelalte zone sunt cifre aproximative", a mai spus ministrul Educaţiei. .
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.

Gigi Becali a ratat "transferul" la Viitorul Constanţa

Gigi Becali nu a fost selecţionat de comisia de la Penitenciarul Poarta Albă să facă parte din primul lot de deţinuţi care vor lucra la clubul de fotbal Viitorul Constanţa, deţinut de Gheorghe Hagi.
Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Gabriel Botezan, a precizat ieri că săptămâna viitoare comisia se va întruni din nou şi va selecţiona un alt lot de deţinuţi care vor lucra la club. El a menţionat că din primul lot fac parte "până în zece deţinuţi".
Obiectul de activitate al deţinuţilor ce vor fi repartizaţi acestui club pentru muncă, în cadrul regimului deschis de detenţie, este acela de "întreţinere terenuri şi clădiri sportive, în interior şi exterior", potrivit ANP.
Daniel Ionaşcu, avocatul lui Gigi Becali, declara, miercuri, că nu era stabilit dacă latifundiarul va fi unul dintre deţinuţii care vor fi repartizaţi să muncească la clubul Viitorul Constanţa, dar este foarte probabil ca acesta să fie selectat de către comisia penitenciarului, ca urmare a formaţiei sale profesionale şi a notorietăţii în lumea sportului.

Inspecţia Judiciară analizează sesizările trimise de Guvern la DNA

Inspecţia Judiciară analizează dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.
"Nu vom verifica modul în care au fost instrumentate dosarele sau cum au fost soluţionate, ci dacă au fost tergiversări nejustificate", a spus purtătorul de cuvant al instituţiei, Tamara Manea. Potrivit sursei citate, se va verifica în ce măsura afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt reale. "Premierul, în cadrul unei emisiuni televizate, a făcut referire la mai multe dosare. Modalitatea prin care se va face verificare o va alege inspectorul", a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare. Tamara Manea a precizat că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, marţi, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
Guvernul arăta, la începutul lunii octombrie 2013, că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului şi cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale sau sesizări, în principal la DNA şi Parchet, pentru nereguli comise anterior.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.